Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik

Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik

3
Podijeli

Dan je koji pravoslavni vjernici slave obilježavajući vaskrsenje Isusa Hristosa. Zvone sva crkvena zvona, narod ide na litije, jutrenje, uskršnje liturgije, vjernici se pozdravljaju riječima Hristos vaskrse i potvrđuju vjeru sa Vaistinu vaskrse. I taj pozdrav ostaje narednih 40 dana.

Vaskrs je vrhunac hrišćanske crkvene godine, praznik nad praznicima, oslobođenje od grijeha i smrti, pobjeda života. Praznik vaskrsenja Gospodnjeg slavi se tri dana.

Picerija i restoran

Kod pravoslavnih hrišćana, koji koriste stari (Julijanski) kalendar (Srpska, Ruska, Jerusalimska crkva,…), kao i kod pravoslavnih hrišćana koji koriste Milankovićev (reformisani Julijanski) kalendar (Grčka, Bugarska, Rumunska, Carigradska, Kiparska i Aleksandrijska crkva), Uskrs je uvijek između 4. aprila i 8. maja.
Kod ostalih hrišćana, koji koriste novi (Gregorijanski) kalendar, Uskrs je uvijek između 22. marta i 25. aprila.

Stari običaji farbanja i ukrašavanja uskršnjih jaja, a najviše u lukovini, dominiraju u svim pravoslavnim domovima u Boki, uprkos modernijim trendovima i bojama. Mnogi su postili čitavih 40 dana. Neki samo posljednju sedmicu pred Uskrs, ili samo Veliki petak, ali svi će uživati danas u u svečanim mrsnim jelima, jagnjetini , kucanju šarenim jajima, tradicionalnoj pinjici , orahnjači, makovnjači…

Redakcija Radija Jadran svim hrišćanima želi radosne i spokojne dane u slavu Hristovog vaskrsenja. Hristos vaskrese!

Čestitke za Vaskrs

Čelni ljudi države, predstavnici politčkih partija, predsjednici Opština, čestitali su građanima pravoslavne vjeroispovijesti Vaskrs, sa željom da, okruženi najbližima, praznične dane provedu u zdravlju i ličnoj sreći.

“Svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori čestitam Vaskrs i upućujem iskrene želje za mir, toleranciju, dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću”, kazao je predsjednik Filip Vujanović. Poručio je da dan Hristovog vaskrsenja podstakne u nama najplemenitija osjećanja, a domove ispuni radošću i ljubavlju za bližnje.

Premijer Duško Marković je kazao da ćemo u vremenima narastajućih društvenih izazova, nadahnuti vjerom, težiti miru, dobročinstvu i svekupnom skladu.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i predsjednik Skupštine opštine dr Miloš Bigović svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti i sveštenstvu žele srećan Vaskrs, u ime Opštine Herceg Novi i svoje lično ime.

„Neka praznik velike hrišćanske radosti i dani koji za njim dolaze budu u znaku ljubavi među ljudima, mira i sloge. Da domove ispune zdravlje i tople riječi, da činimo djela na dobrobit cijele zajednice, zajednički stremimo vrijednostima koja su temelj zdravog društva i dostojanstva svakog pojedinca. Hristos vaskrse!“ – navode u čestitki Katić i Bigović.

Opštinski Odbor DPS Herceg Novi: “Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti želimo Srećne uskršnje praznike. Neka ovaj veliki praznik donese mir, sreću i blagostanje”.

3 Komentari

  1. I Uskrs i Božić su največi i najradosniji praznici,jer da se Hristos nije rodio nebi bilo ni Vaskrsenja i spasenja ljudskog roda.Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio,tako i vi ljubite jedni druge.Eto najveće Isusove zapovjedi,draga braćo i sestre,sretan Vaskrs svim pravoslavnim hriščanima,a svima ostalima puno zdravlja i sreće.

    12

Ostavite komentar

*

code