Uskrs: Suština hrišćanstva

Uskrs: Suština hrišćanstva

779
1
Podijeli

uskrs2okHrišćanski vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Uskrs.

To je najveći hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

Picerija i restoran

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, kako se taj praznik označava u kalendaru pravoslavne crkve, odnosno Uskrs – Vazam u rimokatoličkom kalendaru, ili samo Uskrs, kako ga imenuju protestantska, anglikanska, luteranska, baptistička ili druge zajednice nastale reformacijom rimokatoličke crkve, nosi epitet najstarijeg i najvećeg ili praznika nad praznicima, jer predstavlja samu suštinu hrišćanstva.

U crkvenom kalendaru Uskrs nema stalni, fiksni datum. Glavni je pokretni praznik i na osnovu njegovog datuma određuje se kada će biti drugi pokretni vjerski praznici.

U kotorskoj katedrali Sv Tripuna, ali i drugim rimokatoličkim hramovima u Boki juče, na Veliku subotu služeno je Uskrsno bdijenje. Na Uskrs danas u 6 sati je sv. Misa i blagoslov jela, u 10 sati pontifikalna sveta Misa, pjeva zbor kotorske katedrale, a u 18 sati sveta Misa u crkvi Svete Klare.

U  Starom gradu u Herceg Novom, u crkvi Sv. Jeronima u deset sati biće služena Misa i blagoslov jela.

1 komentar

  1. ovakvo racunannje datuma Uskrsa nema veze sa gregorijanskim kalendarom…. i NE SLAVE ga SVI koji se nazivaju Hriscanima a vrijeme racunaju po greorijanskom kalendaru…
    0    0

Ostavite komentar

*

code