Uspio projekat Kola srpskih sestara u patronažnoj pomoći invalidnoj djeci

Uspio projekat Kola srpskih sestara u patronažnoj pomoći invalidnoj djeci

6
Podijeli

Projektom ‘’Patronažna pomoć djeci sa invaliditetom kroz sistem obrazovanja”, kojeg dvije godine sprovodi Kolo srpskih sestara, do sada je  obuhvaćeno 11-oro mališana predškolskog uzrasta. Opštinska komisija predložila je još osmoro djece za narednu školsku godinu. Budući da se taj broj  konstantno povećava neophodno je obezbijediti sredstva za nastavak  projekta, navodi predsjednica Kola srpskih sestara, Dragica Spaić:

“Zahvaljujući razumijevanju američke Fondacije “Meritum” i Lin Montgomeri i Meri Borojević kao i Opštini Herceg Novi sredstva su obezbijeđena za ovu godinu. Dobili smo obećanja  Fondacije da će nam kroz razne vidove saradnje pomoći da sa projektom nastavimo. Kod Opštine ćemo konkurisati za sredstva koja dodjeljuju NVO sektoru”, pojasnila je Spaić.

Picerija i restoran

Zahvalna je na podršci Lin Montgomeri, koja je obišla sve porodice uključene u projekat, i koja ne daje samo finansijsku podršku, već i savjete.

“Ovo je zaista velika pomoć porodicama i djeci i želimo da nastavimo, a vjerujemo da ćemo uz pomoć Fondacije, Opštine, ali i države uspjeti u tome”, zaključila je Spaić.

Lin Montgomeri je istakla da je Meritum u Herceg Novom pomogao realizaciju tri projekta: otvaranje senzorne sobe u Institutu, Dnevnog centra i sprovođenje programa Kola srpskih sestara:

“Ovaj nam je i najdraži. Upoznali smo se sa djecom, vidjeli kolika je to pomoć i trudićemo se da pomognemo sopstvenim sredstvima, ali i insistiranjem kod nadležnih državnih organa da se projekat podrži. Krajem mjeseca dolazim ponovo u Herceg Novi i još jednom ću obići djecu ”, najavila je Montgomeri.

Sekretarka  za društvene djelatnosti i sport Vesna Samardžić je kazala da se požrtvovanost KSS i ljubav sa kojom rade mora cijeniti i podržat, i jer su pozitivni efekti očigledni i od velikog značaja, najavivši pomoć lokalne uprave.

Predsjednica opštinske komisije za usmjeravanje djece sa smetnjama u razvoju, dr Svetlana Kovačević kazala je da se oko djece mora stvoriti sigurnosna mreža kako bi se povećao nivo kompletnih usluga.

Defektolog Ivan Ljesar zadovoljan je načinom organizovanja pomoći ovoj djeci, jer je pomoć u ovom uzrastu najpotrebnija, djeca dobro napreduju što znači da projekat daje efekte:

“Projekat je značajan za porodice kod kojih se zdravstveni problemi djece prepliću sa emotivnim i socijalnim i svaki vid pomoći je od velikog značaja. Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju najvažnija je u najranijem uzrastu”, ocijenio je Ljesar.

Jedna od majki, Mara Sijerković istakla je da patronažna pomoć značajna jer je djeca dobijaju kod kuće, što im omogućava sigurnost i osjećaju se prijatnije:

“Efekti rada sa učiteljicom, fizioterapeutom i defektologom su veliki. Djeca su napredovala i nadamo se da će biti sredstava da se sa projektom nastavi”, kazala je Sijerković.

Iz Kola srpskih sestara najavili su učešće na Novogodišnjem bazaru, gdje će prodajom kolača prikupiti sredstva za paketiće djeci uključenoj u projekat, ali i drugim mališanima.

6 Komentari

 1. Trebali bi ove lokalne glavesine DPS-a da se angazuju i upute dopis ka PG da se formira Kolo crnogorskih sestara u HN.Ionako svi broje istoriju od 2006.

  7
  1
 2. Svaka čast i sve pohvale za članice “Kola srpskih sestara!”
  Da se neće bar jednom i srpski popovi angažovati da nekom pomognu?
  Pare iz džepa sigurno neće dati (treba im za terenska auta), ali bar vremena imaju na pretek, pa bi mogli malo odvojiti da pomognu svojim vjernicima.

  6
  3
  • Mislis popovi jedine kanonski priznate SPC crkve u CG.Srpski popovi je malo širi pojam a odnosi se na sveštena lica pravoslavne vjeroispovjesti iz :CG,Republike Srbije,Republike Srpske ,Hrvatske i ostalih zemalja gdje je prisutne naša SPC.Bolje ti gledaj svoje a naše ne diraj!

 3. Ove zene su mi stvarno jako pomogle kada mi je bilo najpotrebnije,siguran sma da su tako radile jos na bezbroj mjesta,samo neka tako nastave.
  Imate veliki pozdrav sa Krusevica

Ostavite komentar

*

code