Uspješna simulacija gašenja požara na 10. spratu u Igalu

Uspješna simulacija gašenja požara na 10. spratu u Igalu

5
Podijeli

Služba zaštite i sapasavanja Herceg Novi izvela je danas, u soliteru u Norveškoj ulici u Igalu, taktično pokaznu vježbu, radi provjera spremnosti njenih članova, kao i poboljšanja međusobne saradnje opštinskih službi. U vježbi su učestvovali i pripadnici Komunalne policije i hitna služba klinike Inter medica.

vjezba-vatrogasci-igalo-231216-1Vježba je obuhvatala gašenje požara na 10. spratu, izvlačenje povrijeđenog i pretragu terena za ostalim ugroženima u požaru. Od opreme su korišćena crijeva za gašenje požara, spojnice, izolacione aparate, kao i otklanajče dima, kako bi se obezbjedila bolja preglednost prostorije.

Picerija i restoran

Načelnik Službe zaštite i spašavanja, Aleksandar Škobalj ocijenio je pozitivnom ocjenom izvođenje vježbe, koja je, kako je kazao ispunila očekivanja.

– Cilj vježbe je sama priprema naših službenika, kako bi bili uigrani u aktivnostima koje se dešavaju u gradu, a prije svega u soliterima zbog problematike hidrantske mreže. To nam je bio cilj kako bi na najbolji i najefikasniji način otklonili sve moguće prijetnje i opasnosti – naveo je Škobalj.

Vježba predstavlja rad opštinskih službi u koordinaciji, kako bi u budućnosti bili spremni da zajedno djeluju u slučajevima obezbjeđivanja lica mjesta.

Ovog puta nije bilo spoljnog djelovanja Službe, kao na pokaznoj vježbi održanoj u maju ispred hotela Igalo, već je vježba održana u unutrašnjosti solitera.

– Bila je unutrašnja navala i zbrinjavanje povrijeđenog sa 10. sprata i njegovo odvoženje kolima hitne pomoći. Ovoga puta nismo uključivali građane i mještane – naveo je Škobalj i dodao da Služba zaštite i spašavanja planira još ovakvih vježbi u budućnosti, kako bi održali spremost i koordinaciju sa drugim službama.

Načelnik Komunalne policije, Zoran Bijelić je kazao da je akcija protekla dobro i po planu. Komunalna policija je imala ulogu obezbjeđivanja lica mjesta i regulisanja saobraćaja, kako bi specijalna vatrogasna vozila, kao i vozila hitne pomoći nesmetano mogla prići lokaciji, ali i što je bitnije, da napusti lice mjesta sa povređenim.

– Ako na vrijeme nismo preduzeli sve mjere predostrožnosti, obezbjedili lice mjesta i zatvorili ulicu na pojedinim raskrsnicama, dolazi do zakrčenja i sanitetsko vozilo ne može da napusti lice mjesta, ali i druga specijalna vozila ne mogu da priđu, ukoliko vođa smjene vatrogasne jedinice zatraži pomoć – kazao je Bijelić i dodao da je vježba pokazala kako se Komunalna policija snalazi u ovakvim kriznim situacijama i koliko je vrijeme odaziva od momenta prijave požara.

Dvije patrole, koje su učestvovale u današnjoj vježbi, bile su pozicionirane na najudaljenijim tačkama njihovog patrolnog rejona. Jedna patrola bila je u Sutorini, druga u Herceg Novom.

– U praksi se može dogoditi da patrole budu i na bližim tačkama, što je zapravo i bolje. Ali danas smo štopali ta vremena kako bi vidjeli za koji vremenski pariod mi možemo stići. Analiziraćemo sva ta vremena i gledati šta može da se unaprijedi u daljem radu – naveo je Bijelić.

On je kazao da će uz analizu današnje akcije uvažiti i sugestije Služne zaštite i spašavanja, kako bi se vidjelo koliko je Komunalna policija Herceg Novog spremna da djeluje u koordinaciji sa vatrogasnim jedinicama.

5 Komentari

  1. Da li se novi semafor od 90000 eura prilagođava zvučno svjetlosnoj signalizaciji specijalnih vozila?
    mislim da ne, pare bačene, narod prevaren, semafor loš.

  2. Sto ne kazu da prvo vozilo vatrogasne sluzbe nije moglo da izvrsi preticanje jer je kamioncic distribucije isao ispred njega od Crvenog krsta do semafora? Svi se sklonili a gospodin opusteno ne zuri, a sirena zavija li zavija.

Ostavite komentar

*

code