Uspješna simulacija gašenja požara na 10. spratu u Igalu

Uspješna simulacija gašenja požara na 10. spratu u Igalu

3237
5
Podijeli

Služba zaštite i sapasavanja Herceg Novi izvela je danas, u soliteru u Norveškoj ulici u Igalu, taktično pokaznu vježbu, radi provjera spremnosti njenih članova, kao i poboljšanja međusobne saradnje opštinskih službi. U vježbi su učestvovali i pripadnici Komunalne policije i hitna služba klinike Inter medica.

vjezba-vatrogasci-igalo-231216-1Vježba je obuhvatala gašenje požara na 10. spratu, izvlačenje povrijeđenog i pretragu terena za ostalim ugroženima u požaru. Od opreme su korišćena crijeva za gašenje požara, spojnice, izolacione aparate, kao i otklanajče dima, kako bi se obezbjedila bolja preglednost prostorije.

Picerija i restoran

Načelnik Službe zaštite i spašavanja, Aleksandar Škobalj ocijenio je pozitivnom ocjenom izvođenje vježbe, koja je, kako je kazao ispunila očekivanja.

– Cilj vježbe je sama priprema naših službenika, kako bi bili uigrani u aktivnostima koje se dešavaju u gradu, a prije svega u soliterima zbog problematike hidrantske mreže. To nam je bio cilj kako bi na najbolji i najefikasniji način otklonili sve moguće prijetnje i opasnosti – naveo je Škobalj.

Vježba predstavlja rad opštinskih službi u koordinaciji, kako bi u budućnosti bili spremni da zajedno djeluju u slučajevima obezbjeđivanja lica mjesta.

Ovog puta nije bilo spoljnog djelovanja Službe, kao na pokaznoj vježbi održanoj u maju ispred hotela Igalo, već je vježba održana u unutrašnjosti solitera.

– Bila je unutrašnja navala i zbrinjavanje povrijeđenog sa 10. sprata i njegovo odvoženje kolima hitne pomoći. Ovoga puta nismo uključivali građane i mještane – naveo je Škobalj i dodao da Služba zaštite i spašavanja planira još ovakvih vježbi u budućnosti, kako bi održali spremost i koordinaciju sa drugim službama.

Načelnik Komunalne policije, Zoran Bijelić je kazao da je akcija protekla dobro i po planu. Komunalna policija je imala ulogu obezbjeđivanja lica mjesta i regulisanja saobraćaja, kako bi specijalna vatrogasna vozila, kao i vozila hitne pomoći nesmetano mogla prići lokaciji, ali i što je bitnije, da napusti lice mjesta sa povređenim.

– Ako na vrijeme nismo preduzeli sve mjere predostrožnosti, obezbjedili lice mjesta i zatvorili ulicu na pojedinim raskrsnicama, dolazi do zakrčenja i sanitetsko vozilo ne može da napusti lice mjesta, ali i druga specijalna vozila ne mogu da priđu, ukoliko vođa smjene vatrogasne jedinice zatraži pomoć – kazao je Bijelić i dodao da je vježba pokazala kako se Komunalna policija snalazi u ovakvim kriznim situacijama i koliko je vrijeme odaziva od momenta prijave požara.

Dvije patrole, koje su učestvovale u današnjoj vježbi, bile su pozicionirane na najudaljenijim tačkama njihovog patrolnog rejona. Jedna patrola bila je u Sutorini, druga u Herceg Novom.

– U praksi se može dogoditi da patrole budu i na bližim tačkama, što je zapravo i bolje. Ali danas smo štopali ta vremena kako bi vidjeli za koji vremenski pariod mi možemo stići. Analiziraćemo sva ta vremena i gledati šta može da se unaprijedi u daljem radu – naveo je Bijelić.

On je kazao da će uz analizu današnje akcije uvažiti i sugestije Služne zaštite i spašavanja, kako bi se vidjelo koliko je Komunalna policija Herceg Novog spremna da djeluje u koordinaciji sa vatrogasnim jedinicama.

5 Komentari

 1. Da li se novi semafor od 90000 eura prilagođava zvučno svjetlosnoj signalizaciji specijalnih vozila?
  mislim da ne, pare bačene, narod prevaren, semafor loš.
  0  0
 2. Sto ne kazu da prvo vozilo vatrogasne sluzbe nije moglo da izvrsi preticanje jer je kamioncic distribucije isao ispred njega od Crvenog krsta do semafora? Svi se sklonili a gospodin opusteno ne zuri, a sirena zavija li zavija.
  0  0

Ostavite komentar

*

code