Utihnuo krik galebova na Mamuli, zašto?

Utihnuo krik galebova na Mamuli, zašto?

27
Podijeli

Slučajno, ili namjerno trovanje galebova na Mamuli, ili neki prirodni proces? To je enigma koju mogu razriješiti samo nadležni u Institutu za javno zdravlje i Agenciji za zaštitu životne sredine.

Obilazeći Mamulu juče, po jakom pulentu, zbog kojeg je pristajanje bilo teško, prvi put nas nije dočekao krik galebova. Samo nekoliko njih ugledasmo da kruže iznad ostrva.

Picerija i restoran

Naišli smo na nekoliko uginulih ptica u unutrašnjosti tvrđave. Na njih su nas uputili malobrojni turisti, koji su ulazili u nekadašnje zloglasne ćelije, istražujući znatiželjno svaki dio ostrva. Pored raskomadanih galebova u kamenim otvorenim sobama, bez vrata i prozora, vidjeli smo i ostatke otrova i otvorenih kutija.

Ipak, to se nikako ne bi moglo nazvati masovnim uginućem na što su alarmirali iz NVO sektora prije nekoliko dana. Vjerovatno su u međuvremenu uklonjeni uginuli galebovi kojih je je bilo, kako svjedoče fotografijama i video materijalom, mnogo više. Na te jezive prizore uginulih galebova naišli su volonteri i aktivisti, “Bokobrana”, “Naše akcije” i “Vjeverice”, sumnjajući da su otrovani upravo materijom za deratitacju glodara, te da investitor priprema teren za restauraciju Mamule.

Jedan od ovdašnjih ribara i motorista na izletničkim brodovima, Slobodan Vukotić, razumije se u otrove, jer je nekada radio u sarajevskoj ustanovi za preventivnu medicinu. Nije vidio kako izgleda bačeni otrov na Mamuli, ali pretpostvalja da su to kumulativni otrovi kojima treba duže da se uzimaju i koji na kraju izazivaju smrt, koja djeluje kao da je prirodna.

– Na Mamuli je prirodno stanište galebova, došli su tamo mnogo prije nas. Kada se postave žestoki otrovi onda su nagla uginuća i same životinje bilo kojoj grupi da pripadaju se razbježe i to nema toliko velikog efekta. Ako osjete da su ugroženi, a jesu, galebovi će napustiti ostrvo – kaže nam Vukotić.

U Kompaniiji OHM Mamula Montengro, koja je dugoročni zakupac ostrva Lastavica i tvrđave Mamula i planiraju restauraciju u rizort, tvrde da nijesu odgovorni:

– Nismo preduzimali ništa na štetu kolonija galebova. Čak šta više, deratizacija koja je usmjerena na pacove i glodare zapravo je u korist galebova, s obzirom da tamo postoje gnijezda i deratizacija je istovremeno u svrhu zaštite gniježđenja – kazala nam je pr savjetnica pr Mamula Montenegro, Dragana Bećirović.

Ona dodaje da su predstavnici investitora posljednji put bili 26. jula na Mamuli i nisu nigdje naišli na uginule galebove. Pistup Mamuli je slobodan, jer u potpunosti nijesu preuzeli lokaciju, za to, kako kaže Bećirović, ne mogu garantovati za ponašanje posjetilaca. Obratiće se Institutu za javno zdarvlje kako bi se otklonila sumnja da je sredstvo upotrebljeno za deratizaciju glodara izazvalo primarno ili sekundarno trovanje galebova.

Inače, za deratizaciju su angažovali društvo za sanitarno-ekološku zaštitu “Slavisan DDD”, certifikovanu firmu za deratizaciju sitnih glodara koja je urađena na ostrvu Lastavica 29. maja ove godine.
Kontrolama postavljenih mamaka u junu i julu, a posljednja je bila 24.jula nije registrovano da je bilo koja životinja, sem glodara – pacova, konzumirala postavljene mamke.

“Postavljani su mamci u obliku parafinskog bloka, u namjenskim kutijama koji ptice ne mogu da konzumiraju. U preparatu se nalazi aktivna materija bromadialon sa dodatkom bitrexa – gorkom materijom koja sprečava bilo koju drugu životinju da mamak konzumira – i to u jako maloj koncentraciji od svega 0,005%. Kao takva, kobna je samo za glodare. Na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva kao i kolega iz regiona sa sigurnošću tvrdimo da je uzrok uginuća galebova kojih na ostrvu ima na hiljade, iz nekog drugog razloga. Kako znamo da se galebovi hrane hranom životinjskog porijekla a vrlo rijetko lešinama životinja, uzimajući u obzir da se radi o antikogaulantnom preparatu, ne postoji mogućnost sekundarnog trovanja. Čak i ako neka druga životinja pojede uginulog glodara ne može se otrovati”, saopštila je dr spc. higijene u “Slavisan DDD” Ljubica Nikolić.

Odlazimo sa ostrva bez odgovora na pitanje – kako su stradali galebovi? Ostavljamo i zapitane turiste iz Amerike i Švedske, koji su se usidrili u blizini ostrva, a onda doplivali do njega. Oduševljeni su zdanjem u kojem se dešavala istorija ovog kraja. Smatraju da Mamula treba da zadrži istorijske, ali i prirodne vrijednosti, kao i da o njoj mora neko više brinuti. Žale zbog uginulih galebova, mada i zbog tog što nemaju na ostrvu neko osvježenje, toalet… Gomile smeća su na ulazu u tvrđavu upkos više akcija investitora i hercegnovske “Čistoće”.

27 Komentari

 1. Ne brinite ništa,sve to rade naši,a oni nijesu mnogo učili.Ko drugome jamu kopa sam u nju pada.A tačno je da treba kapija na imanje i vratar.

  5
  1
 2. Gospodo,galebi su samo upozorenje sto nas jos ocekuje od bjelosvjetskih prevaranata-tajkuna.U pamet se Bokelji,jer ako se Mamula stavi pod hipoteku.dobro znamo sto se poslije desava.Mozda da se kontrolise i ulaz u Boku Kotorsku od strane drzave.

  13
  2
 3. Nisam bas siguran za masovno trovanje galebova ,uginulih leseva ima svake godine i svuda po ostrvu , tako da nemozemo sa sigurnoscu reci da li je zaista doslo do toga .Medjutim ove godine mi je jedna druga stvar skrenula paznju !! Stari bunar koji se nalazi unutar tvrjave je bio skoro potpuno prazan !!Nepamptim da sam ga za ovih 30 godina vidio da je dosao na samo pola meta od dna .. za ovo definitivno mogu reci da je u zadnje vrijeme najcudnija pojava na ostrvu .. I ako je otvoren, bunar nikad nije padao ispod 3\4 svoje dubine , sta se tu desava mislim da bi se trebalo ozbiljno zapitati …Volio bih da neko isped opstinskih sluzbi uputi i javni upit institutu za javno zdrvavlje povodom ove nesvakidasnje pojave …

 4. Vi isti dragi gradjani kad odlazite
  na to drago ostrvo , ne bacajte smece okolo, ponesite djubre sa sobom kad odlazite posle kupanja, bilo je i ranije uginulih galebova, dajte i vi doprinos makar tako sto vase smece nece smetati turistima , najlakse je laprdat po portalima

  23
  21
 5. Bože me sačuvaj! Valjda sam ja jedan od mnogobrojnih Novljana, budala, koje redovno plaćaju porez! Kome?! Ima li ikoga doma u ovoj opštini? Predsjednici, potpredsjednici, direktori (?), načelnici, komunalna inspekcija, , masovni službenici. Jednom riječju : zgubidani! A naže pare troše, žderu, uništavaju nas. Izgleda da smo suđeni i osuđeni!

  27
  5
 6. a zasto bi trebalo da se mnoze te pticurine?normalno da turisti nece zeleti stotine galebova da im mase i krikce nad tanjirom.i treba da se gradi i otvara.za jedan 1.maj su ljudi obilazili ausvic u slikali se pa posle mezili kobaje.i?ovo je novi svet,zelje su drugacije.ono sto je bitnije od te visoke politike je kako su knjige za skolu skupe,kako deca nemaju zelju da procitaju lektiru,kako nas tretiraju po domovima zdravlja,kakvi su parkici,kakvi su obroci u vrticima,kako je skupo mleko i voce,kako je nedostupna kvalitetna cipela i igracka…ovo daj da vidimo,mani pesnicka sr…a

  5
  35
 7. Svaki put kad izađe članak o Mamuli ja sam jako tužna.Ovaj put posebno.Osim što zadiru u rane nas potomaka čiji su preci skončali na Mamuli sad još i ove slike ubijenih galebova.kao da potvrđuju sav zločin prema tome ostrvu, mjestu koje bi trebalo svakom normalnom čovjeku da ostane mjesto dubokog pijeteta i sjećanja.Pitam se:Bože da li je u nekim ljudima ostalo išta ljudsko ili se sve pretvorilo u prljavi novac koji po pravilu nikome ne donosi sreću.Nadam se da neće ni onima koji Mamulu hoće da naprave mjestom bluda i poroka!

  28
  3
 8. Bacunu K. Dobri moj prijatelju, zanijemili ekolozi od svega oko nas !
  Zlo ili loše što se dođađa brže je od naših reakcija. Preventive već odavno nema jer niko ne sluša upozorenja.

  17
 9. U predveseje se već dva mjeseca čuju uznemireni galebovi. Možda su osjetili da im je ugroženo stanište. Svakako treba istražiti dali je u pitanju trovanje,epidemija….ali male su nade za njih i nas koliko se brine o ljudima i prirodnim resursima.

  20
 10. Neko je komentarisao da se uginuće galebova ne može nazvati masovnim, jer je pronađen mali broj ulinulih ptica. Mali broj? Možda jeste mali broj nađen na Mamuli, a pita li se iko koliko ih je skapalo tokom leta iznad mora iili na nekom drugom mjestu. Ovo trovanje je izazvano namjerno, kao priprema za početak planiranih radova u korist budućeg investitora. Zar mora baš svaki kvm. da se pretvori u biznis, pa i ovaj na Mamuli? Može li neko da zamisli da Poljska nacističke logore pretvori u kockarnice i hotele, vile bogatuna? Kad nas, sudeći po onome šta se sprema na Mamuli, izgleda da može, bez imalo griže savjesti.

  39
  2
  • sustinu si pomenuo,hvala ti.Da ne bi Bokobrana, i drugih No.ne bi culi za ovu jednu od katastrofa koje nam prijete.Ne dizete glas , mjestani,protiv betonranja, ilegalne gradnje, povecanje broja kruzera , marina,nasipanje plaza pijeskom….!Ni politicari ni strucnjaci iz instituta nece nas zastititi vec samo nase dizanje glasova.

   11
 11. Nas su davno otrovali ali evo niko ne shvata da smo otrovani, da nam dijeca umiru kao galebovi, ali nije nama ovo do sada ništa šta će nam još biti jer ne znamo da kažemo DOSTA, SJAŠI VIŠE !!!

  21
  3
 12. Galebove otrovaše, dinamitaši uništavaju riblji fond, surlaši jedu palme, Opština javašlukom devastira šetalište, kanalizaciju, rasvjetu… Komunalna policija u službi kiča i šunda teroriše tutiste i građane, požare nemamo čime da gasimo, ulice masne i klizave se ne peru, hoteli su srušeni ili zatvoreni… Gdje žive, vide li i čuju predsjednik, potpredsjednici, savjetnici, sekretari, načelnici… šta se događa Herceg Novom dok oni sjede u klimatizovanim kancelariama?

  82
  1

Ostavite komentar

*

code