Uvod u HAPS: Izložba fotografija Jasona Golda

Uvod u HAPS: Izložba fotografija Jasona Golda

1202
2
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_turizam_sseptembar_pozdrav_ljetu_jasonPoznati londonski fotograf Jason Gold, koji već 30 godina putuje sa fotografskim aparatom od Indije, preko Kanade i Kube do Crne Gore, gdje se zaljubio u prelijepu zemlju i ništa manje lijepu ženu, te odlučio da ostane i postane naš sugrađanin, prirediće izložbu fotografija u sklopu festivala Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti.
Izložba pod imenom „Karakter“ biće otvorena u holu Dvorane Park, sjutra veče u 20:30 časova.
– Analogna fotografija će zauvjek ostati moja strast, uz razumijevanje koje gajim za digitalnu. Nastaviću da se bavim objema u studiju koji planiram da otvorim ovdje, u svojoj novoj zemlji. – izjavio je Gold uoči predsotjeće izložbe.
On je česti posjetilac kulturnih događaja u Crnoj Gori i Herceg Novom. Lani smo ga zatekli, na kraju ljetnje sezone na tvrđavi Forte Mare. Naravno, sa aparatom:
– Dolazim odavno u Novi, skoro sam domaći. Ljetnji festivali, koncerti, izložbe, zabave su fantastični i posebno dobri u Herceg Novom. Ali mislim da je šteta da ovako divan grad koristi svoje mogućnosti tako kratko vrijeme, samo ljeti. Mogli biste da imate dužu sezonu, kao Dubrovnik sa raznim koncertima, festivalima i događajima. Grad bi mogao da živi cijele godine. – kazao nam je tada Jason Gold.
Fotografije za sjutrašnju izložbu načinjene su u periodu sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Prikazuju anti-aparhejd pokret, kampanju za nuklearno razoružanje, radničke štrajkove i industrijske lomove tokom tog perioda, a objavljene su i u Britaniji i u inostranstvu.
Međutim, od kraja osamdesetih on mijenja težište svog rada, orjentiše se više na modnu fotografiju, za njega, kako kaže, veoma inspirativnu.
Ipak, 1992. godne u potpunisti mijenja pravac koji je slijedio, dolazi u ratom zahvaćenu Jugoslaviju kako bi dokumentovao ratna dešavanja. U tom periodu proputovao je sve bivše jugoslovenske republike.
Njegove fotografije objavljivane su u publikacijama The Times, The Guardian, The Independent, kao i u okviru Getty Images servisa. Treba istaći i činejnicu da ga je The Independent angažovao 1995. godine da prati i dokumentuje referendum za nezavisnot Kanade.
– Pokrivajući izbijanje rata u Jugoslaviji, zaljubio sam se u Crnu Goru i počeo da dijelim vrijeme između Herceg Novog na crnogorskoj obali i Londona, radeći sa obje lokacije. – riječi su ovog svjetski priznatog fotografa.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code