Uz Dan čistih planina: U nedjelju čišćenje Kamenske ravni i uspon na...

Uz Dan čistih planina: U nedjelju čišćenje Kamenske ravni i uspon na Siljevik

0
Podijeli

Više od dvije decenije 26. septembra se obilježava Svjetski dan čistih planina. Ovo je prilika za jačanje svijesti o značaju planina za život, kao i da se istaknu mogućnosti i ograničenja u njihovom očuvanju, pa iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena sa PK Subra planiraju akciju čišćenja i uspon na Subru.

– Ovaj dan obično se obilježava obavljanjem ekoloških aktivnosti poput akcija čišćenja, posjeta prirodi i planinarenja. Planine su izuzetno važne za održavanje života na našoj planeti. One nam obezbjeđuju kiseonik, vodu za piće, pružaju dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, ali, takođe bitno, dijele sa nama svoju ljepotu.

Picerija i restoran

Planinama danas prijete nove opasnosti od globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma. Posebno su ugroženi izvori pitke vode koji izviru u planinama, a od kojih zavisi više od polovine ljudske populacije. Klimatske promjene takođe ugrožavaju njihova prirodna bogatstva – upozoravaju iz Agencije.

Na Orjenu će povodom Dana čistih planina, u nedjelju, 23. septembra, biti održana akcija čišćenja Kamenske ravni, sa promotivnim prolaskom nove, retrasirane staze za obližnji vrh Siljevik (1452 m).

Organizatori su Agencija za razvoj i zaštitu Orjena (akcija čišćenja) i planinarski klub „Subra“ (planinarski uspon).

SATNICA:
09h: Okupljanje volontera kod planinarskog doma “Za Vratlom” (1160 m), raspoređivanje i prikupljanje otpada.
10h: Završetak akcije, sumiranje rezultata
10h i 30 min: Polazak na Siljevik
11h i 30 min: Izlazak na vrh, pauza, zatim povratak
13h: Dolazak u pl. dom na zajednički ručak
14h: završetak programa

Učešće na akciji je besplatno i na sopstvenu odgovornost, a za maloljetne na odgovornost punoljetne osobe. Za akciju čišćenja je dobro imati svoje rukavice. Uspon na Siljevik je pogodan za osrednje spremne učesnike, a podrazumijeva posjedovanje ruksaka, gojzerica, rezervne robe, dok su štapovi poželjan dio opreme.

Zbog planiranja ručka je obavezna prijava učesnika do petka u podne na telefon/vajber: 069/360-803.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code