UZ SVJETSKI DAN DJEČJE KNJIGE: SA BOSILJKOM PUŠIĆ

UZ SVJETSKI DAN DJEČJE KNJIGE: SA BOSILJKOM PUŠIĆ

80
0
Podijeli

Foto:e-knjiga.orgSvjetski dan dječje knjige obilježava se u cijelom svijetu 2. aprila od 1967. godine, u spomen rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersona.

Među poznatim dječjim piscima s naših prostora je sigurno Bosiljka Pušić, s kojom Radio Jadran uvijek rado popriča, pa i ovom prigodom. Napisala je desetak knjiga za djecu: „Hercegnovske čarolije”, „Koga boli uvo kako ja rastem”, „Ružičasti delfin”, „Žabilijada”, „Doživljaji magračića Magića”, „Kobajagična putovanja”, „Plavojko”, „Kralj koji je pojeo i sebe”,” Bašta od papira”…
„Bašta od papira” je njena najnovija knjiga, koja se sastoji iz tri dijela. Prvi, “Mravinjak u parku”, gdje je slikovito prikazana borba mravi u parku sa opušcima, borba sa ljudima koji gaze po travi, umjesto trotoaru. U drugom djelu „Razne zgode i nezgode” opisana je ekološka priča i priča kako se odnosimo jedni prema drugima. „Šenuli sa pameti skrenuli” je treći dio knjige „Bašta od papira” i govori o životnim nedaćama.
Na naše pitanje odakle crpi ideje za pisanje odgovorila nam je da su joj djeca najmiliji sagovornici i da iz ljubavi prema djeci crpi sve ideje i motive za stvaranje. Za Pušićku djeca su nevina simpatična bića koja tek dolaze u kontakt sa životom i imaju sjajna pitanja, koja su ponekad bila „nova nadahnuća” za početak pisanja nekog njenog djela. Ona naglašava da za svoj rad doživljava najljepše nagrade djece. Nagrada za nju je kad neko dijete po više puta pročita njenu knjigu. Sa osmjehom u glasu nam je kratko prepričala kako je jedna prijateljica zvala da joj kaže kako je unuka tjera već danima da joj ispočetka čita njene priče i pjesme.
Spisateljica Bosiljka Pešić smatra da djeci treba pokloniti veliku pažnju kako bi uopšte zavoljela i počela da čitaju neku knjigu.
– Roditelji treba djeci da prepričaju neki najzanimljiviji djelić knjige, kako bi ih uopšte animirali da počnu s čitanjem. A kako će knjiga pobjediti moć video igrica i crtanih filmova, Pušićka odgovara da djeci prije svega knjiga treba da bude fizički primamljiva, da ima dobru iliustraciju i da ilustracija na neki način djetetu dočara (pojmi) tekst.
Bosiljka Pušić misli da „djete nikad ne treba tjerati šipkom da uzme da čita knjigu”, već naći ljepši način kako bi zavoljelo ili utonulo u čitalački svijet. Ona je svojim „bivšim” đacima izgradila ljubav prema čitanju i knjigama, toliku da su, sjeća se, odmah poslije nastave odlazili u knjižaru kako bi kupili knjigu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code