Uz Svjetski dan muzike koncerti škola iz Novog i Kotora

Uz Svjetski dan muzike koncerti škola iz Novog i Kotora

744
0
Podijeli

svjetski dan muzike ilust 2Učenici i profesori Škole za osnovno muzičko obrazovanje Herceg Novi obilježiće sjutra koncertom početag ljeta 21. jun i Svjetski dan muzike.

Za sve one koji neće biti u prilici da stignu na koncert u zoru na Forte mare, imaju mogućnost da od 10 h na trgu Bellavista isprate muzički performans na otvorenom, tj. mini koncert profesora violine, gitare i flaute.

Picerija i restoran

„Muzička škola će na ovaj način peti put obilježiti Svjetski dan muzike u Herceg Novom i poslati poruku zajedništva i solidarnosti u borbi za umjetnost“, poručili su iz Muzičke škole.

Za ovu priliku, “nosioci” programa imaće, kao i ranijih godina, adekvatnu “unifromu”, kako bi oni koji možda ne znaju, na taj način imali “sliku” zbog čega su se okupili i zašto sviraju.

Svjetski dan muzike, biće obilježen i u Kotoru, gradu koji je od davnina prepoznat kao crnogorska prijestonica kulture i koji baštini svjetske kulturne vrijednosti. ŠOSMO “Vida Matjan”, kao institucija u kojoj kotorska, a i djeca iz okolnih opština stiču osnovno i srednje muzičko obrazovanje biće organizator cjelodnevnog događaja.

“Kotorani očekuju slavlje 21. juna. Ubijeđena sam da kotorska muzička škola stvara dobre navike, koje su izuzetno atraktivne kako za kotorane, tako i za goste našeg grada”, kazala je direktorica škole, Laura Jovanović.

U jutarnjim časovima, na kotorskim trgovima i pjacetama čuće se izvedbe muzičkih talenata iz kotorske muzičke škole. Ovakvi spontani nastupi su dio kotorske koncertne sezone, a oni će 21. juna biti kruna uspješnih napora da se lijepim notama šarmira publika.

U spektakularnom ambijentalnom prostoru, ispred Crkve sv. Tripuna, u 20:30 h, profesori i đaci  održaće svečani koncert koji će podrazumijevati klasičnu, umjetničku, klapsku i horsku muziku.

U programu ce učestvovati: učenici i profesori Muzičke škole “Vida Matjan”, klape: “Bisernice Boke”, “Maris”, “Vida Matjan”, Hor “Jedinstvo”, Hrvatsko  kulturno društvo “Tomislav” ( dječiji hor “Leptirići” i Mandolinski orkestar, mješovita klapa “Tomislav” i Nada Baldić)

 

Svjetski dan muzike, ideja stara 40 godina

 

Ideja o Svjetskom danu muzike začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radio-stanice predložio je cjelovečernju muzičku proslavu prvog dana ljeta. Njegovu je ideju pet godina kasnije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom “Fête de la Musique” (Festival muzike) održana 21. maja 1982. u Parizu. Od tada do danas, besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara povodom Svjetskoga dana muzike i prvoga dana ljeta počeli su se organizovati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code