UZ SVJETSKI DAN MUZIKE: UJUTRU MINI KONCERTI NA BELAVISTI I U GRADSKOJ...

UZ SVJETSKI DAN MUZIKE: UJUTRU MINI KONCERTI NA BELAVISTI I U GRADSKOJ KAFANI

80
0
Podijeli

U susret Svjetskom danu muzike, koji se obilježava 21. juna, JU škola za osnovno muzičko obrazovanje Herceg Novi, upriličiće sjutra “dvostruki” matine učenika i profesora. U planu su dva mini-koncerta koja će biti održana u 9 h na Trgu Bellavista, a zatim od 10 h u Gradskoj kafani.

“Škola će na ovaj način četvrti put obilježiti ovaj važan datum. Kao i prošlih godina, sviraćemo na otvorenom prostoru, što je ranije bila tradicija. Nadam se da će Novljani doći da uživaju i da nas podrže”, poručila je direktorica škole, Nada Karadžić.
Na trgu “Bellavista” sviraće manji sastav učenika harmonike i violine. U Gradskoj kafani sviraće učenici na klaviru, flauti i trubi, kao i naš jazz bend i mješoviti orkestar”, najavila je Karadžićka.
Uz učenike, nastupiće i profesori škole, koji su odabrali malo “slobodnije” kompozicije – roka, jazza ali klasične muzike. Za ovu priliku, “nosioci” programa imaće i adekvatnu “unifromu”, kako bi oni koji možda ne znaju, na taj način imali “sliku” zbog čega su se okupili i zašto sviraju.
Ideja o Svjetskom danu muzike začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radio-stanice predložio je cjelovečernju muzičku proslavu prvog dana ljeta. Njegovu je ideju pet godina kasnije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom “Fête de la Musique” (Festival muzike) održana 21. maja 1982. u Parizu. Od tada do danas, besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara povodom Svjetskoga dana muzike i prvoga dana ljeta počeli su se organizovati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code