Uz Svjetski dan radija: Emisija „Radio spašava živote“

Uz Svjetski dan radija: Emisija „Radio spašava živote“

611
0
Podijeli

radio ilustMalo ko zna da se danas i u Crnoj Gori obilježava 13. februar Svjetski dan radija, koji je ustanovio Unesko 2011. godine. To je datum kada je 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.
Radio Jadran se sa Radio Herceg Novim, Radio Kotorom i Radio Tivtom priključuje obilježavanju Svjetskog dana radija, pod motoom „Radio u vremenu vanrednih stanja i prirodnih katastrofa“.
Tim povodom na talasima Radija Jadran, 103.2 mhz i 101.7, možete, danas u 13 h, pratiti specijalnu emisiju, producenta Vuka Vukovića, naslovljenu: „Radio spašava živote“.
Duga je tradicija radija, kao medija na našim prostorima. Prva radio-telegrafska stanica na Balkanu puštena u rad 3. avgusta 1904. godine na Volujici, iznad Bara. Radila je na talasu od 500 metara, a domet joj je bio 200 kilometara. Stanicu je montirao i prisustvovao njenom otvaranju veliki pronalazač Markoni. Služila je za potrebe pošte, pomorskog saobraćaja i diplomatije na Cetinju. Volujica je održavala vezu sa stanicom San Kataldo kod Barija, a preko nje sa Zapadnom Evropom.
Prva čestitka povodom otvaranja radio-stanice u Podgorici, koju su 1914. godine podigli Francuzi, stigla je iz radio-stanice sa Ajfelove kule. Francuska radio-stanica na Ajfelovoj kuli imala je 1898. godine domet od svega četiri kilometra, dok je šest godina kasnije crnogorska stanica izgrađena na Volujici iznad Bara emitovala program na daljinu od dvije stotine kilometara.
Na Cetinju je 27. novembra 1944. godine počela rad radio-stanica, oglašavajući se vijestima sa ratišta. Bila je to treća radio stanica, poslije dubrovačke i beogradske, u oslobođenom dijelu tadašnje Jugoslavije.
No, prava ekspanzija radija nastaje u Crnoj Gori nakon zemljotresa 1979. godine. Tada se prvi put oglasila i Radio Boka, a kasnije nastala tri lokalna javna servisa u opštinama Boke Kotorske. Ne treba zaboraviti i da se 2000. godine, 24. decembra, oglasila i prva nezavisna, odnosno komercijalna radio stanica, Radio Busola.
Danas se na medijskom nebu Crne Gore za slušaoce bore, nacionalni Radio Crne Gore, 14 lokalnih javnih emitera i brojne komercijalne radio stanice. Svi, s manje ili više uspjeha, ostvaruju i ulogu javnog servisa.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code