UZ SVJETSKI DAN ROMA: NASELJE ŠIŠTET USKORO BEZ ROMA?

UZ SVJETSKI DAN ROMA: NASELJE ŠIŠTET USKORO BEZ ROMA?

172
0
Podijeli

Međunarodni Dan Roma 8. april prolazi kao i svaki drugi, uz staru priču o potrebi njihovog uključivanja u društvo, boljem obrazovanju, borbi protiv diskiminacije, kao i o naporima da im se obezbjede lična dokumenta.

Prema podacima lokalne romske NVO Mladi Romi koji su poslužili kao osnov za izradu Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma, Aškalija i Egipćana, na području hercegnovske opštne živi 68 domicilnih romskih i egipćanskih porodica i 3 porodice čiji su članovi interno raseljena lica.
Većina njih (96,30 %) živi u prigradskim naseljima, dok samo 3,70 % ovih porodica živi u urbanom centru. Uslovi stanovanja su različiti, i kreću se od „veoma dobri” do „nedostojni čovjeka”.
Ovo su podaci iz obimne lokalne studija stanovanja romske i egipćanske populacije u Opštini Herceg-Novi.
Na listi prioriteta u ovoj studiji između ostalog je i dislociranje Roma iz naselja Šištet koje vlasništvo Instituta Igalo.
Tu već godinama živi oko tridesetak porodica, koje čekaju na obećanja i sanjaju neki bolji život. Do tada neki od njih rade one poslove koje niko neće ili se bave – prosjačenjem. Radio Jadran je posjetio ovo naselje i razgovaro sa njegovim stanovnicima. Uslovi za život su teški i do posla ne mogu lako.
Romkinja Radojka Metović naglašava da su im ukinuta socijalna primanja i da joj je jako teško da nađe posao. Njena porodica je velika, ima čak sedmoro djece, od kojih su neki već u braku i imaju djecu.
– Slabo živimo, posao nemamo. Obraćala sam se komunalnom preduzeću za posao, ali su mi rekli da imaju njihove radnike.
Željela bih da mi se obezbijedi neka kućica i malo zemlje oko koje bi radila – priča nam Metovićka.
Programski direktor NVO„Mladi Romi” iz Herceg Novog, Mehemet Beriša je saopštio stanovnicima Šišteta da će morati da se sele.
– Iz opštine su obećali da će nam napraviti kućice sa sto godina garancije, ali priče su različite. Neki kažu da im se to gradi na Žvinje, neki na Pode, a neki da se to radi u Sutorini – kazuje Metovićka, ono što su njoj pričali.
Ne bježi ona, kako kaže, ni od jednog posla, tako da kad god je neko zove da očisti stan ili kuću ona to rado uradi.
Vesna Adžović koja takođe živi u ovom naselju ima troje djece, nezaposlena je i jedini način da preživi je prosjačenje.
– Ljudi u Herceg Novom imaju razumjevanje kada prosim i uvjek rado udjele koji „dinar”. Ima obećanja sa svih strana, ali do ispunjenja je dalek put – kaže ona.
Romi u Herceg Novom žive u teškim uslovima. Kako kažu, oni ne bježe od posla, ali posao bježi od njih. Ljuti su i po malo ogorčeni jer imaju osjećaj da su prepušteni sami sebi.
U lokalnoj studiji novske opštine ističe se da je neophodno pronaći opštinsku lokaciju za premještanje ovog naselja i u saradnji sa Institutom obezbjediti adekvatan smještaj. Takođe za romsko naselje u Meljinama, na parceli Prvoborca, potrebno je ustanoviti imovinsko pravne odnose na osnovu hronologije upisa u Katastar zemljišta.
Odluka da se 8. april obilježava kao Svjetski dan Roma donijeta je na prvom svjetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine. Tada je za romsku himnu proglašena pjesma “Đelem, đelem”, a ustanovljena je zastava sa tačkom kao centralnim simbolom.
Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika, kao i službenim prihvatanjem naziva “Rom”, što na romskom jeziku znači čovjek.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code