Uz Svjetski dan turizma: Kamping turizam u porastu, ali i divlji kamperi

Uz Svjetski dan turizma: Kamping turizam u porastu, ali i divlji kamperi

1021
0
Podijeli

auto-kamp-naluka-1Ove godine u Crnoj Gori se očekuje 850 miliona eura prihoda od  turizma što je rekord, zvanične su procjene resornog Ministarstva. Iako Crna Gora nema ni pet odsto prihoda od kamping turizma, za razliku od Hrvatske koja ima 30 odsto, posljednjih godina kampovanje je sve popularnije.

Ovaj vid turizma, kome je kolijevka auto-kamp Ćabe Mađara u Zelenici, je u blagom porastu u Boki. Premda i dalje nema novih kampova, a posjeta u njima ne utiče bitnije na ukupan turistički promet.

Picerija i restoran

Ipak, oni koji se godinama bave ovim vidom turizma skreću pažnju na veliki broj ilegalnih kampera, koji je pratio i ovogodišnju sezonu. Oni dolaze sa auto-kućama, parkiraju se pored magistralnog puta duž cijelog zaliva. Nigdje nijesu prijavljeni i sav otpad iz hemijskih toaleta ispuštaju  na  mjestu parkiranja. Produže put nakon jednog ili dva dana.

dusko-milinovic–      Po Herceg Novom sam gledao divlje kapmpere i po pet dana. Na parkingu bivšeg Tamarisa, u Igalu, kod Energoprojekta na Savini. Čak sam neke Francuze gledao lani u dvorištu manastira Savina. Komunalna policija ne reaguje, iako smo ih redovno obavještavali – priča za Radio Jadran, vlansik autokampa Naluka u Morinju, Duško Milinović.

U ovom atuokampu, koji postoji čak od 1928. godine kada su tamo boravili prvi češki skauti, imali su, ipak uspješnu sezonu:

–      Početak je bio slabiji no lani, ali i danas imamo turiste. Kamp je kapaciteta 15 auto-domova i 15 šatora. Imamo sve neophodno za goste, a već godinama Naluka je u katalogu njemačkog Adaca. Iako je kraj septembra posjeta je zadovoljavajuća. Nadamo se da ćemo imati goste sve dok bude lijepog vremena, možda i do polovine oktobra – kaže Milinović.

auto-kamp-naluka-2Ove godine je primjetan veći broj turista-kampera iz Holandije, koji otkrivaju ljepote Crne Gore. Takođe povećao se i broj Francuza. Za sljedeću godinu u ovom autokapu očekuju  bolju posjetu, od ovogodišnje kada su ugostili oko 400 kampera. Oni se obično zadržavaju dva do tri dana.

–      Već imamo potvrđene rezervacije nekoliko grupa gostiju iz Francuske i Holandije, što nas i obavezuje da poboljšamo uslove za boravak. Planiramo izgradnju zida protiv buke sa magistarlnog puta kako bi posjetioci kampa imali više mira –  najavljuje Duško Milinović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code