UZ SVJETSKI DAN ZDRAVLJA: VEKTORSKE BOLESTI, MALI UBOD VELIKA OPASNOST

UZ SVJETSKI DAN ZDRAVLJA: VEKTORSKE BOLESTI, MALI UBOD VELIKA OPASNOST

116
0
Podijeli

Zbog sve češće pojave bolesti koje se prenose ubodom krpelja, komaraca i drugih insekata, Svjetska zdravstvena organizacija 7. april – Svjetski dan zdravlja obilježila je pod sloganom “Vektorske zarazne bolesti: mali ubod, velika opasnost”.

Ove bolesti predstavljaju veliki zdravstveni problem u svijetu, jer čine 17% globalnog opterećenja zaraznim bolestima, pri čemu je najsmrtonosnija od svih malarija. Vektorske zarazne bolesti prisutne su i u Crnoj Gori, ali u neznatnom procentu, dok su neke od njih evidentirane i u zemljama regiona.
Centar za prevenciju JZU Dom zdravlja Herceg Novi je u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti Opštine Herceg Novi takođe obilježo ovaj dan. U svim čekaonicama Doma zdravlja organizovana je besplatna kontrola šećera u krvi, masnoće i kontrola krvnog pritiska. O ovogodišnjoj kampanji za Radio Jadran je govorila specijalista epidemiolog hercegnovskog Doma Zdravlja, dr Stefa Glušac.
“Cilj ovogodišnje kampanje je podizanje svijesti javnosti o značaju vektorskih zaraznih bolesti i mogućim posljedicama po zdravlje, kao i podizanje nivoa znanja o mogućnostima njihove prevencije. Vektorske bolesti prenose komarci krpelji i slični organizmi. Uzročnici mogu biti bakterije i razni virusi. Vektorske bolesti su endemskog karaktera, što znači da su odomaćene u određenom području gdje imaju uslova za “razvijanje”. Faktori koji doprinose širenju epidemije su klimatske promjene, intenzivan međunarodni saobraćaj, širenje uzročnika na nova područja i češće izlaganje ljudi raznim životinjama – ističe dr Glušac.
U našem okruženju već dvije godine prisutan je virus “Groznice Zapadnog Nila”. Mjere prevencije dijele se na opšte i specifične. Posebno su važne mjere lične zaštite uboda od krpelja, što znači da bi trebalo izbjegavati njihova staništa – visoke trave, parkove i druga zelenila. Za boravak u prirodi neophodno je koristiti tzv. “repelente” – sredstva koja se nanose na otvorene djelove kože i štite od uboda insekata, preporučuje dr Glušac. Takođe je neophodno nositi svijetlu garderobu koja pokriva ruke i noge.
Nakon boravka u prirodi neophodno je pregledati kožu da negdje nije došlo do uboda, s tim što ne treba zaboraviti da se krpelj može donijeti i na kućnim ljubimcima i na odjeći, podsjetila je dr Glušac. Ukoliko osoba primijeti ujed krpelja, jako je važno da se najbližem ljekaru javi u prva 24 sata. Na mjesta uboda ni slučajno ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva i nikako ne pokušavati samostalno izvaditi krpelja. Jer tom prilikom krpelj se može raskomadati a rilica zabosti još dublje u kožu.
Slične mjere zaštite i prevencije koriste se i za zaštitu od ujeda komaraca.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code