Vagon ispred Instituta dobija ljepši izgled, ali treba da se izmjesti u...

Vagon ispred Instituta dobija ljepši izgled, ali treba da se izmjesti u Zeleniku, ili…

4756
13
Podijeli

Članovi NVO Sinergija i volonteri Vuk Čvoro, Bojan Petrović, Dijana Lončar i Dado Babić ponovo su se angažovali kako bi vizuelno uredili stari vagon postavljen ispred Instituta Igalo. Oni su u srijedu 22. juna počeli sa akcijom čišćenja i farbanja vagona, koji je godinama meta vandala.

vagon obnova 2Predsjednik NVO Sinergija, mladi novski arhitekta Vuk Čvoro kazao je u razgovoru za Radio Jadran da je valorizacija vagona projekat sa kojim je Sinergija startovala prije oko tri godine, kada se upoznao sa Josipom Veberom, članom Udruženja ljubitelja željeznice Pančevo, vlasnikom i čovjekom koji je inicirao postavljanje vagona kao spomen obilježja nekadašnje željeznice.

Picerija i restoran

– Došli smo do ideje da treba da se otvori neka kafe galerija ili memorijalno ifnromativni centar, odakle bi se kretalo u obilazak trase nekadašnje željeznice – kazao je Čvoro.

vagon obnova 3Njegov đed bio je mašinovođa, pa je za željeznicu vezan porodičnim nasljeđem, što ga je i povezalo sa Josipom Veberom. U početku je, kaže, ideja bila da se vagon preuredi na postojećoj lokaciji. Međutim, privatizacija Instituta promjenila je planove, jer sa predstavnicima nisu mogli postići dogovor da se valorizacija vagona realizuje na toj lokaciji. Sljedeći predlog bio je da se vagon izmjesti na privatnu parcelu, nedaleko od mjesta na kom se sada nalazi.

– Tu je čak bila i željeznička stanica “Igalo”. Htjeli smo sa njim da napravimo malo širu priču, da prvo postavimo vagon, pa i vremenom i taj objekat napravimo po uzoru na tu staru željezničku stanicu i tu napravimo ugostiteljsko-turistilki objekat sa vagonom. Ništa od toga na kraju nije bilo, jer je on odustao od te ideje.

vagon obnova 5Čvoro je u razgovoru otkrio da rješenje ipak postoji. Po njegovim riječima, posljednja opcija je da se vagon prebaci u Zeleniku i da mu se osmisli određena turističko-ugostiteljska funkcija, jer projekat mora da bude održive prirode, pošto je dugo i često na udaru vandala.

Na adresu Josipa Vebera, odnosno na adresu NVO “Monte Alpe Adria”, čiji je Veber direktor, stigla opomena Komunalne inspekcije, jer je vagon u lošem stanju, pa predstavlja vid vizuelne devastacije, zbog čega su aktivisti Sinergije odlučili da mu, barem za ovu sezonu, osvježe izgled, iako im je, kako je istakao, krajnji cilj da vagon presele u Zeleniku i krenu sa realizacijom valorizacije ovog svojevrsnog spomenika.

vagon obnova 4– Pošto je Josip Veber doveo vagon tu, on je napravio ugovor sa Institutom na 10 godina, a to je bila 2002. godina, ja mislim.  Tada su oni napravili ugovor da se vagon postavi kao pokretno kulturno-istorijsko dobro. Ali taj ugovor je istekao – rekao je Čvoro.

Zelenika je odlično rješenje, jer je tamo bila prva željeznička stanica i okretnica vozova koji su saobraćali od Zelenike do Čapljine, a danas tamo postoji i Željeznička ulica, stare željezničke zgrade, stari most i tunel na Lalovini. Tako da im je to najbolja lokacija koja je u vlasništvu države, odnosno Opštine Herceg Novi.

vagon obnova 1Ideja je da se vagon postavi na lokaciju koja će imati baštu ili terasu, te da se napravi ambijent po uzoru na te stare željezničke stanice, kako bi se probudio duh tih vremena, ali i da se zadrži izvejsna doza savremenosti.

– Da ljudi mogu da dođu, da posjete i da se informišu vezano za obilazak neke rute koju žele  da obiđu, da možda kupe knjigu o željeznici, jer ih ima par napisanih. A da Novljani imaju neko mjesto koje je malo drugačije. Tu mogu da se organizuju izložbe, neke prezentacije i slično – rekao nam je Čvoro.

Projekat dislociranja i valorizacije vagona finansira se iz privatnih fondova, jer još uvjek niko iz lokalne vlasti nije uvidio potencijal u tom vagonu. Čvoro je obavio razgovore sa Centrom za saradnju sa NVO sekorom, ali još uvjek čeka konkretne odgovore kojima se nada za koji dan. Njegova ideja je da finansije sakupi putem takozvanog “crow founding”-a ili da pomoć, pak, potraži u IPA fondovima za prekograničnu saradnju, pošto je željeznica obuhvatala trasu iz Crne Gore, preko Hrvatske do Bosne i Hercegovine.

Agencija za razvoj grada aplicirala je za finasiranje iz fondova Evropske unije, ali njihov projekat valorizacije vagona predviđa njegovo izmještanje negdje na potezu od starog mosta preko rijeke Sutorine pa do graničnog prelaza Debeli brijeg.

– I tunel u Zelenici je posebna priča, trebao bi da se na neki način valorizuje i da se uredi, naparvi i biciklistička staza i da se, u stvari, spoji šetalište, da se ne ide preko Lalovine nego kroz tunel – predlog je arhitekte Vuka Čvora.

13 Komentari

 1. Moderan vagon nema nikakvu vrijednost, osim kao staro željezo. Obično gradovi koji imaju istorijsko nasljeđe povezano sa prugom imaju izložeu lokomotivu, ali na parni pogon, nigdje nisam vidio modernu, možda neka dizel ali stara barem pola vijeka. Ovo je samo ruglo koje ne služi ničemu, sem kao toalet.
  0  0
 2. Svaka cast ovim mladim ljudima na idejama i kreativnosti! Steta sto smo nazadnog mentaliteta pa ne znamo da prepoznamo i cijenimo sposobne ljude!
  0  0
 3. U centru kragujevca stoji vagon i od njega je napravljen kafic palacinkarnica peron..extra palacinke..u nisu ima kafic tramvaj…svaka cast volonterima..
  0  0
 4. Svo smece sto vam ne treba saljete u Zeleniku.Ostavite nas na miru da vam nebi postavili rampu,pa cete helikopterom ici do Kamenara.Pogledajte koliko ste kao Opstina ulozili u Zeleniku.Sramota!!!
  0  0
 5. Tako je lijepo bilo zamisljeno a pretvorilo u bruku i sramotu. Da je to nekom drugom pametnom,uvrstio bi u kulturnu ponudu grada i jos pare na racun toga uzeo. Svaka cast da se konacno neko sjetio da konkretno nesto preduzme. Sta kaze TO? Da nije njihova nadleznost?
  0  0

Ostavite komentar

*

code