VAJAGIĆ, IPAK, PRIVREMENO, UMJESTO MANDIĆA, NA ČELU OPŠTINE HERCEG NOVI

VAJAGIĆ, IPAK, PRIVREMENO, UMJESTO MANDIĆA, NA ČELU OPŠTINE HERCEG NOVI

101
0
Podijeli

U ponoć ističe drugi mandat predsjedniku opštine Herceg Novi, Dejanu Mandiću, a umjesto njega funkciju predsjednika obavljaće do izbora novog predsjednika, najstariji od pet potpredsjednika, Milan Vajagić.

Ovo je pravno tumačenje koje je na završnom press-u Dejana Mandića, saopštio glavni administrator, Tomica Milošević. On se pozvao na konsultacije sa autorom Zakona o lokalnoj samoupravi prof Đorđem Blažićem. Jer, član 66. Zakona o lokalnoj samoupravi utvrđuje da prestanak mandata predsjedniku opštine, po sili zakona, nastaje po automatizmu kada on istekne, a ne kada ga konstatuje Skupština. Mandat preuzima najstariji potpredsjednik po članu 67. istog Zakona, ali i po članu 67. Statuta, obrazložio je Milošević.
Istovremeno prestaje manadat ostalim potpredsjednicima, kao i dvojici savjetnika predsjednika Opštine.
U uvodnom obraćanju Mandić se pohvalio završenim projektima za dest godina njegovog upravljanja opštinom. To su, pored ostalog put Meljine-Petijevići, rekonstrukcija Šetališta, ali i početak kapitalnih infrastrukturnih objekata, kolektora, fabrike za preradu otpadnih voda, uskoro sanitarne Deponije i priključka na Regionalni vodovod. Imao je dobru saradnju sa državnim institucijama i Vladom i optimističan je kada je riječ o velikim turističkim projektima u Kumboru i na Luštici.
Mandić smatra da je stanje finansija stabilno, jer opština ima dugoročno zaduženje od 9,1 miliona eura na 12 godina kod KFW banke, kratkoročni kredit od 1,3 miliona, a potraživanja dobavljača su preko milion eura.
– Sve te obaveze mogu se servisirati do kraja godine iz tekućeg priliva, ali treba obezbjediti i 3,6 miliona eura kao sopstveno učešće opštine u izgradnji kolektora i postrojenja za preradu otpadnih voda – kaže Mandić i računa na sredstva od naknade za komunalno opremanje zemljišta kompleksa u Kumboru.
Ipak, on je i nezadovoljan lošim rezultatima privatizacije hercegnovskih preduzeća, nedostatkom hotela i kašnjenjem izmještanja i izgradnje nove Autobuske stanice.
On je brojnim novinarima, sa kojima je imao neuobičajeno dobru saradnju, bez obzira na to koliko su bili “blagonakloni” prema njegovim potezima, obrazložio da nije htio da učestvuje u kampanji za izbor predsjednika opštine i da „prokocka” dvostruki kapital koji je dobio od građana dva puta. Negirao je da je njegova partija SNP u rascjepu i za njega je sadašnje stanje kada Obrad Gojković nema podršku vladajuće koalicje, samo jedna faza izborne procedure.
Ipak, primjetili smo i da Mandić odlazi i ostavlja raskopan grad, traljavo odvijanje kapitalnih investicija. Koliko je za to, kao i sadašnje zabrinjavajuće stanje u javnim preduzećima i ustanovama (Vodovodu, Parking servisu, Turističkoj organizaciji, koja je blokirana zbog odluke Skupštine, zatim u Muzeju i Galeriji, Herceg-festu i Radio Herceg Novom), kriva opstrukcija njegovih saradnika iz SNP-a i iz kolacije, a koliko je on odgovoran zbog čestih kompromisa koje je pravio i koji ne dovode do rješenja?
– Javna preduzeća i ustanove imaju svoje Odbore direktora, koji su iz vladajuće koalicije i ja kao predsjednik nisam imao zakonske ingerencije da utičem na njihov rad, prema tome nemam odgovornost – kazao je Mandić. Priznao je i da je stanje radova na kolektoru nezavidno, ali je najavio da će svo svoje slobodno vrijeme posvetiti da se ubrzaju radovi prvo u Zelenici i na Šetalištu, a onda čitav projekat dovede do kraja. Jer, kako je kazao, mogao bi da uživa s platom godinu i da ništa ne radi. Ipak, ima moralnu obavezu da pomogne svom nasljedniku i onom koji će doći poslije njega, ako budu raspoloženi.
Mandić je kazao i da neće napustiti SNP, kao i da vjeruje da može doći do razumjevanja između lokalnog članstva i vrha partije do 8. maja i zakazane Skupštine o izboru predsjednika.
– Proitiv sam vanrednih izbora. Vjeruejm da se može naći rješenje i ne osjećam se krivim za sadašnje stanje u SNP-u u Herceg Novom. Ima dosta ljudi koje bi mogao da preporučim za predsjednika – kazao je Mandić izbjegavajući direktan odgovor da li je za predloženog Obrada Gojkovića, jer nije „jedan od onih koji glasa”.
Izbori ne mogu biti dobri ni loši, kaže Mandić, ali u ovom momentu treba dati šansu razgovorima, jer nije dobra isključivost ni u čemu, a u politici pogotovo.
– Svima nama u SNP-u lakše će biti da progutamo manjeg nego većeg ježa – zaključio je Mandić.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code