VAKCINA PROTIV GRIPA PREPORUKA ZA STARE I HRONIČNE BOLESNIKE

VAKCINA PROTIV GRIPA PREPORUKA ZA STARE I HRONIČNE BOLESNIKE

175
0
Podijeli

Dom zdravlja salterU hercegnovskom Domu zdravlja počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Vakcina nije obavezna već se daje po kliničkim i epidemiološkim indikacijama. Za osiguranike Fonda zdravstva Crne Gore – vakcina je besplatna.
Kako je Radiju Jadran rekla specijalista epidemiolog dr Stefa Glušac, hercegnovskom Domu zdravlja isporučeno je 1100 vakcina FLUARIX 400 manje nego prošle godine. Ali, to će biti dovoljno i za sada vakcinacija protiče bez veće gužve.
“Potrebno bi bilo da se vakcinišu osobe sa hroničnim problemima disajnog, srčanog, cirkulatornog i bubrežnog sistema, kao i dijabetičari, osobe sa malignim oboljenjima koje su u doborm opštem stanju, zatim osobe sa padom imuniteta i starije od 65 godina” – naglašava dr Glušac. Vakcinu je neophodno primiti da bi se spriječile kasnije moguće komplikacije – virusna upala pluća, koja za starije pacijente i hronične bolesnike može biti i fatalna. Mogu je primiti i djeca uzrasta preko 6 mjeseci kod kojih postoje kliničke indikacije za vakcinaciju, što određuje pedijatar.
Kao i proteklih godina, i ove se za vakcinaciju koristi vakcina FLUARIX, koja se, prema riječima naše sagovornice, pokazala kao efikasna.
– Ova vakcina daje dobru zaštitu kod osoba sa urednim imunim sistemom. Kod osobe koja je primila vakcinu, imunitet se razvije za 10-15 dana. U slučaju da se epidemija pojavi i osoba se zarazi virusom, posljedice su daleko blaže u odnosu na zaražene koje vakcinu nisu primile. Vakcina se može primiti i ako su ljudi zaraženi gripom, ali tada nema efekta, jer je neophodno da vakcina razvije imunitet, te se stoga daje prije sezone gripa koja počinje krajem novembra.
Dr Glušac je navela da ovu vakcinu daju posljednjih 5 godina i da su iskustva u zaštiti zdravlja izuzetno pozitivna. Međutim, moguće su i kontraindikacije:
“To su ozbiljne alergijske reakcije na neku od komponenti vakcine, ako je neko prethodnih godina imao ovakve reakcije na vakcinu, on ne treba da se vakciniše. Vakcinu ne smiju da prime ni oni koji imaju alergiju na jaja, živinsko perje i meso, kao ni oni koji imaju neku umjerenu ili tešku formu neke akutne bolesti” – upozorava dr Glušac.
Vakcinacija se u hercegnovskom Domu zdravlja obavlja u centralnoj zgradi kod izabranog doktora za odrasle i izabranog doktor za djecu, svakog dana od 8 do 19 časova, u zdravstvenoj stanica Bijela, ambulanti u Igalu i na Toploj svakog radnog dana od 8 do 13 časova.
Za slabo pokretne i nepokretne osiguranike patronažna služba hercegnovskog Doma zdravlja će po nalogu izabranog doktora davati vakcine u stanu osiguranika.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code