Vandali ne miruju: Na Šetalištu sve više uništenih stubova javne rasvjete

Vandali ne miruju: Na Šetalištu sve više uništenih stubova javne rasvjete

17
Podijeli

Na Šetalištu Pet Danica nedostaje danas devet, a na magistrali duž hercegnovske rivijere 16 stubova javne rasvjete. Vandalima nikada dosta uništavanja javnog dobra, mada su neki stradali u neveremenu i prilikom saobraćajnih nezgoda. Njihova zamjena je izuzetno skupa. Nabavka i ugradnja jednog stuba košta između 600 i 900 eura.

U preduzeću Komunalno-stambeno DOO trenutno nema više niti jednog stuba na lageru, kaže za Radio Jadran v.d. direktorica, Jasmina Konjević.

Picerija i restoran

– Najveći je problem od lokala “Džez” do Hunguest hotela. Tu smo zimus u par navrata mijenjali stubove. Ali, kako to uradimo u roku od 5 dana nasilnici ih potpuno polome. Stubovi ne dočekaju sljedeću nedjelju – navodi ona.

Na tom potezu uništena su 4 stuba. U jednom je neko istresao pepeljaru, što ostavlja ružan utisak, posebno jer je tu i hotel s gostima iz inostranstva. Na svu sreću uništeni stubovi nisu pod naponom, pa ne postoji opasnost od strujnog udara.

Na potezu između gradske luke i tvrđave Citadela dva stuba konstantno su na meti vandala, pa su iz Komunalno-stambenog u više navrata postavljali nove. U nevremenu koje je početkom juna zadesilo Meljine uništena su 3 stuba, a dva nesdostaju i kod teniskih terena na Toploj.

Stubovi na magistrali uništeni su, uglavnom, u saobraćajnim udesima. Rasvjeta se trenutno uvodi u naselju Srbina.

Po riječima Jasmine Konjević, tender za nabavku stubova još nije zatvren, jer se neke stavke ne poklapaju. Ona očekuje da bi taj posao uskoro mogao biti priveden kraju, kako bi se obnovio fond rezervnih stubova.

U Komunalno-stambenom preduzeću i dalje je košenje najveći posao, jer vremenski uslovi pogoduju bujanju vegetacije. Do 13. jula mora biti uređen i veliki broj lokacija u zaleđu grada i na prilazima crkvama.

Jedan dio radnika privodi kraju košenje magistralnog pojasa, nakon čega će uređivati puteve ka Prijevoru i Žvinjama.

17 Komentari

 1. U nasoj je prirodi izgleda da rusimo,a ne da.gradimo….Zamisli da nekom padne na pamet da stubove od rasvjete krsi,toliko o kulturi i vaspitanju…Ali opet lako cemo i za to ovdje je u pitanju nesto drugo a to je taj nasilnicki poriv koji se moze sa tih stubova preusmjeriti i na ljude…O zivotinjama i da ne pricam,kako smo humani i predusretljivi,uzasa nasega…A ne da bi nedaj Boze jedni drugima pomogli…

 2. Zašto ne reći : Šetalište polako postaje crna zona Novoga. Po mnogim mjerilima. Hvala Bogu da niko ne šeta po stazama Savinjske dubrave.

  8
  1
 3. Na ta problematicna mjesta treba da motre i danju i nocuPolicija i Komunalna policija.Pa valjda ce nekoga i uhvatiti,a onda ga pustiti kako to biva,
  Sve dok ne lupnu po spagu i javno imenuju pocinioce mozemo se samo nadati da ce se umoriti od huliganstva.
  Iz doma se nosi pola vaspitanja,a za ostalo je krivo drustvo.

  10
  1
 4. Kamere. Samo kamere. Sa dvonogom stokom moraš tako. I mnogo kulturnija Engleska je to tako riješila, imaju preko 5 miliona kamera, te su broj vandalskih ponašanja, zločina i mrtvih u saobraćaju smanjili na najmanji broj po stanovniku u svijetu. Ko nije ništa loše uradio, nema što da se boji kamera.

  8
  1
  • Ma dok su šetali Milicajci gradom, manje je vandalizma bilo.
   Dati im veca ovlastenja pa da vidis kako je sve na svom mjestu.
   A ovako morate kamere postaviti i kaznjavati počinioce. Samo novcano po dzepu!

   4
   1
 5. – “U jednom je neko istresao pepeljaru, što ostavlja ružan utisak, posebno jer je tu i hotel s gostima iz inostranstva”.
  Sve dok nam razmisljanje ide u smjeru sta ce stranci reci, do tad ce nam sve ovako i biti. Valjda prvo ta rasvjeta treba nama gradjanima, da sluzi, pa onda stranci da nam dolaze jer se dive necim nasim. A ovako, za sad samo dolaze jer imamo jos to malo Bogom dane prirode, koje nece uskoro vise ni biti ako ovako nastavimo. Treba nam ukinuti tu rasvjetu pa bi je onda mozda vise i postovali. A ove vandale treba javno izblamirati i kazniti da cijeli grad zna ko su i sta rade, da im se cijela porodica stidi sto su ih takve odgojili, a ne da se samo inicijali postavljaju kad se neko uhvati na nedjelu.

  45
  2

Ostavite komentar

*

code