Vandali poharali odmorište Kotobilje u zaleđu Herceg Novog

Vandali poharali odmorište Kotobilje u zaleđu Herceg Novog

3021
4
Podijeli

Minulog vikenda nepoznata lica su iskasapila kosijerima  niska mlada stabla, pretežno lovorike i smokve kod  platoa odmorišta Kotobiljski izvor od puta Herceg Novi – Kameno. kotobilj posjecena suma 2Mjesto koje je  ujedno pružalo dragocjeni hlad, više ne postoji!

– Vjerovatno je ovaj čin nekom pao na pamet da bi obezbijedio bolji vidik za auto-trku-ogorčen je direktor Agencije za zaštitu i razvoj Orjena i ujedno načelnik Službe za markaciju i vodičku Službu PK Subra, Željko Starčević.

Picerija i restoran

PK „Subra“ pri redovnom održavanju planinarske staze Herceg Novi -Kameno-Vratlo, namjerno nije sjekao stabla kako bi se vremenom formirao veći hlad, u skladu sa mjestom kao odmorištem i istorijskoj zanimljivosti (kamene klupe i kaptaža izvedeni su 1884. godine).

Agencija već ima odobreni projekat sa Turističkom organizacijom grada, koji uključuje  uređenje odmorišta. Nova sadnja nije bila predviđena, budući da je zeleni zaštitni pojas ispod izvora postojao.

kotobilj posjekli sumuKotobilj je mjesto od posebnog značaja za Novljane, mada  još nije dovoljno poznato. Na Matkovića mostu, kako objašnjava Starčević, počinje priča o njegovom građenju, austrijskoj spomen-ploči, sanacijama, porodicama, velikoj vodi, Ljutom potoku, kući uz most, kafanama na putu od Herceg Novog do Meteriza, kojih ima ukupno 17. Kotobiljska šuma predstavlja oazu guste mediteranske. U njoj su Kotobiljski izvor i Zelenac, kao i stari pješački putevi. U neposrednoj blizini, Tajno brdo, mjesto podno koga se odigrala presudna bitka za oslobođenje Herceg Novog od Turaka, opjevana čak u Gorskom vijencu, objašnjava Starčević značaj mjesta.

4 Komentari

  1. Toliko ste brinuli o izvoru i biljkama,da je svuda bila draca visine pola metra.Zalosno je sto kukate kako se u ovom gradu nista ne desava,a kad neko pokusa bilo sta lepo da organizuje,bila to trka ili bilo kakav drugi dogadjaj,vi se maksimalno potrudite da na to pljunete.Kad malo bolje razmislim,svaka cast svima koji imaju volje i energije da posle takvih reakcija i dalje pokusavaju da na pozitivan nacin promovisu grad.Mozda bi bolje bilo da se ugledate na te ljude,umesto sto pljujete po njima.

Ostavite komentar

*

code