VANREDNA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO O BRODOGRADILIŠTU – DA VLADA RIJEŠI STEČAJ I PRIHVATI...

VANREDNA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO O BRODOGRADILIŠTU – DA VLADA RIJEŠI STEČAJ I PRIHVATI RANIJE ZAKLJUČKE

239
0
Podijeli

Na 4. vanredoj sjednici Skupštine opštine Herceg Novi, jednoglasno, dizanjem ruku 23 odbornika (11 odsutnih) potvrđen je paket od 11 zaključaka sa prethodne vanredne Skupštine od 7. jula, koja se odnosila na stečaj u Jadranskom brodogradilištu Bijela.

Vlada treba da riješi stečaj u JBB na zadovoljstvo i uz dogovor sa radnicima, opštreprihvaćeni je zaključak predlagača za sazivanje novog vanrednog zasjedana, Obrada Gojkovića (Demokrate Herceg Novog).
Prihvaćen je i predlog Milovana Baždara (PZP), takođe jednoglasno, da se obaveže lokalna samouprava da u sklopu tima koji će zastupati Opštinu u Odboru povjerilaca bude po jedan predstavnik opozicije i pozicije.
Zahtjev za vanredno sazivanje Skupštine uslijedio je zbog hitnosti rješavanja problema u JBB i statusta dosadašnjih radnika. Kako je obrazloženo iz opozocije, obaveza Skupštine je da inicira njihovo što brže rješavanje, jer će od 1. avgusta Vlada i Skupština CG biti na godišnjem odmoru.
Sazivanje druge vanredne Skupštine podržalo je 15 odboronika opozicije i 3 odbornika novoformiranog Kluba Građanski savez, koga čine bivši Izboraši (Špiro Vuković, Blago Radanović, Jovana Šijačić i Mišo Škobalj). Predsjednica kluba je Jovana Šijačić.
Odbornik Obrad Gojković zatražio je kako je rekao da Skupština grada, bude u stalnom zasjedanju, tačnije da odbornici nemaju ljetnju pauzu, kako bi bili u mogućnosti da se odazovu hitnom zasjedanju u bilo kom trenutku zbog „lošeg stanja u gradu”.
Odbornici se o ovom predlogu nisu izjašnjavali.

Picerija i restoran

DETALJI IZ SKUPŠTINSKE RASPRAVE: OD ISKRENOSTI DO POLITIKANSTVA

Ponovna rasprava o Borogradilištu, ali sada o realizaciji 11 zaključaka sa prethodnog vanrednog zasjedanja parlamenta, potvrdila je spremnost svih odbronika da pomognu radnicima Brodogradilišta da istraju u svojim zahtjevima, te da ne dozvole da se među njima napravi bilo kakav raskol. Ipak, diskusije koje su prethodile i današnjem jednoglasju pokazale su različitost u načinu kako Vlada tretira zaključke novske Skupštine i stečaj u ovoj kompaniji.
Na sjednici je saopšteno da je DPS formiro Radni tim u kojem su predsjednik OO DPS-a Slobodan Radović Krušo i Zoran Kovačević, koji su upravo danas u Vladi na razgovorima sa predstavnicima resornih ministarstva kako bi još jednom ukazali na hitnost rješavanja statusa stečajaca, koji su ostali bez posla, a i same kompanije.
Predstavnici opozicije smatrali su neprimjerenim to što Vlada još nije iznjela stav povodom 11 zaključaka SO HN, iako je imala redovnu sjednicu u četvrtak.
– Na dnevnom redu Vlade našla se tačka o šumskom bilju, ali ne i o našim zaključcima, što je dokaz šta Vlada misli o ovom gradu i njenim građanima – ustvrdio je Obrad Gojković. On je nekoliko puta ponovio da ukoliko Vlada ne ispuni zaključke Skupštine, koji su identični zahtjevima radnika, da će pokrenuti inicijativu za raspuštanje Skupštine Novoga, jer je po njemu to dokaz da ona i ne funkcioniše.
Predsjednik Skupštine, Andrija Radman, u više navrata je ponovio da materijali za sjednice Vlade moraju proći određene procedure, Vladine komisije i moraju imati stav resornog Ministarstva, da bi se našle na njihovim redovnim zasjedanjima.
– Ova dušebrižnost opozicije za radnike bila bi dobra da je iskrena. Ovo što se radi je politički nekorektno, a ljudski ne želim ni komentarisati, jer Gojković jako dobro zna proceduru – poručio je Radman, prebacujući Gojkoviću i dijelu opozicije da zloupotrebljavju muku radnika.
Ostajući pri stavu da je Vlada mogla ranije da reaguje, Obrad Gojković je podsjetio da je ona bila većinski vlasnik JBB i sama sebi nije uplaćivala poreze i doprinose. Tako da je jasno ko je kriv za stečaj, a to sigurno nisu radnici Brodogradilišta – smatra Gojković.
Sandra Požgaj (DPS) je istakla da ta partija od sjednice Skupštine 7.jula, radi stalno na tome da se zaključci ispoštuju, te da će tako biti i nadalje, sve drugo smatra ubiranjem jeftinih političkih poena.
Milovan Baždar (PzP), poručio je radnicima da će oni iz opozicije biti uz njih bilo gdje da se okupe, te da je dovoljno samo da ih pozovu.
Danijela Đurović (SNP) je ocjenila da je neprihvatljivo da se na ovako značajnom zasjedanju ne nalaze svi odbornici:
– Mi ovdije sjedimo u klimatizovanoj sali, a radnici su danima ispred kapije u Brodogradilištu na skoro 50 stepeni. Ne možemo nešto narediti Vladi, ali se zaključci SO moraju poštovati i što prije realizovati – smtra Đurovićka.
– Narod je kratkog pamćenja pa se bolni rezovi poput stečaja rade odmah po stupanju na vlast, jer će do novog izbornog procesa građani sve zaboraviti – kaže ona nagovještavajući i mogućnost stečaja u Institutu Igalo u avgustu.
Po mišljenju Mirka Mustura (Demokratre Hgerceg Novog) odbronici treba već u petak da traže novo zasjedanje ukoliko Vlada na sjednici u četvrtak ne bude raspravljala o njihovim zaključcima.
Predstavnik bivših radnika Brodogradilišta, Mladen Krivokapić, iznio je dobro poznatu činjenicu da radnici već 20 dana stoje na suncu pred kapijom kompanije svakoga dan od 7 ujutru i da svako ko hoće može da im se pridruži, a da oni neće nikoga zvati i miješati se u politiku.
Radnici su jedinsveni u svojim stavovima i nikako ne mogu da zaborave da su preko noći ostali na ulici. Uz sve to on je angažaovanje advokata obrazložio time što će u slučaju otkrivanja bilo kakvih nezakonitosti u JBB sve to procesuirati nadležnim organima, bilo o kojem da je riječ. Krivokapić je kazao da su na posljednjem sastanku u Vladi dobili ponudu za isplatu jedne od tri ipo zarade, ali i da hitno završe remont brodova. Ipak, oni zahtjevaju sve plate, povezivanje staža za sve radnike i isplatu otpremnina po kolektivnom ugovoru. A, nakon toga, kaže on, neka radnici sami odluče hoće li raditi za 193 eura, koliki je minimum ili po nekoj drugoj cijeni.

KO JE ZLA ŽENA, I ZAŠTO JE SAMO ŽENA ZLA ??!

Ni danas kao i mnogo puta do sada nije nedostajalo, neprimjerenih obraćanja ne samo odbronika jednih prema drugima, već i spominjanje loših stereotipa od kojih bi barem oni trebalo da bježe.
Tako je odbornica Žaklina Babović(NOVA)uputila kritiku predsjedniku Skupštine rekavši da je „zla žena koja samo želi da se svađa”.
S druge strane, odbornica Danijela Đurović, predložila je ne baš novi moto koji bi mogao da koristi DPS u izbornoj kampanji, „I da ljeba nemam jes’ glasaj za Dps” , na šta je Radman odgovorio da mu je drago što je i ona među glasačima ove partije.
Najžustriji je opet bio Obrad Gojković, koji je odbrusio predsjendiku: „i sve ovo reci Milu Đukanoviću”.
„Strah me je, ne znam kako će regovati” – uzvratio je ironično Radman.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code