VANREDNA SO HERCEG NOVI: ZAUSTAVITI GRADNJU APARTMANA, ALI NE I TENDERSKI POSTUPAK...

VANREDNA SO HERCEG NOVI: ZAUSTAVITI GRADNJU APARTMANA, ALI NE I TENDERSKI POSTUPAK ZA INSTITUT IGALO

309
0
Podijeli

Sa 19 glasova odbornika opozicije, uključujući i pet iz Izbora, koji su dio vladajuće koalicije, vanredna Skupština Herceg Novog prihvatila je zaključak Kluba odbornika PZP-a i nezavisnog odbornika da nadženi organ, koji bude nosilac izrade planskog dokumenta za zahvat Instituta Dr Simo Milošević onemogući izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata u funkciji stanovanja – apartmana, odvojenih od hotelske funkcije, stanova i kuća na ubranističkim parcelama, koje pripadaju Institutu.

Nije prošao zaključak Kluba odbornika SNP da SO predloži Vladi da obustavi dalji postupak privatizacije Instituta Igalo, poništi tenderski postupak i saglasnost na ugovor o prodaji akcijskog kapitala Instituta zbog štetnosti po Institut, grad i državu. Za je bilo 14 odbornika opozicije, ali i 18 uzdržanih glasova odbornika vladajuće koalicije DPS-a i Izbora.
Skupština je završena nakon četiti i po sata diskusija i tri kraće pauze.

Picerija i restoran

U radu skupštinskog zasjedanja učestvovao je prvi put nakon smjene sa funkcije predsjednika opštine, Nikola Gojković, kome je verifikovan odbornički mandat u Klubu Građanske liste, umjesto preminulog Miša Škobalja.
U debati su dominirali stravovi opozicije koji su se žestoko usprotivili prodaji Instituta Igalo grupaciji IWG.
Danijela Đurović (SNP) ustvrdila je na kraju u ime predlagača da Institut Igalo treba pare kako bi osavremenio kapacitete, ali i kvalitetan, ne partijski i politički menadžment, već onaj sa iskustvom u upravljanju banjskim liječilištem. Takođe treba mu i vizija razvoja za nova tržišta.
– Institutu ne treba prodaja imovine da bi riješio prethodna pitanja, ne treba mu građevinska firma koja će graditi apartmane i stanove za tržište i ubiti osnovnu djelatnost, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Ništa se bitno nije promjenilo u posljednja 4 mjeseca u kvalitetu ponude ili respektabilnosti ponuđača, osim što jer situacija postala gora – smtara Đurovićka.
Obrad Gojković (nezavisni odbornik) koji je u više navrata optuživao DPS i Izbor za izbornu prevaru građana, a Vladu Crne Gore da ne uvažava akte nelegitimne lokalne Skupštine, ponudio je dvije mogućnosti za kako je rekao spas Instituta:
– Šanse su da spasimo Institut vrlo male, ali ipak šanse su što se vidi bojazan i kod DPS-a da ovaj investitor nema 10 miliona eura da kupi Institut. Druga opcija kako da spasimo cijeli grad i njegovu privredu je lako izvodljiva i zavisi od građana, jer na parlamentarnim izborima iz ovog grada ne smnije da ode ni jedan glas DPS-u – kazao je Gojković uz osvrt na propale privatizacije u Herceg Novom. On je posebno kritikovao to što je Opština Herceg Novi pored 30 pravnika angažovala privatnog advokata da štiti njene interese, odnosno njena potraživanja od 2,7 miliona eura od Vektra Boke u stečaju, bez ikakve procedure.
Žaklina Babović (NOVA) obrušila se na izjave iz Dušana Radovića iz Izbora da će ukoliko dođe do prodaje Banje raskinuti koaliciju sa DPS-om, organizovati referendum i pozvati građane na nposlušnost ako do toga dođe. A sada izjavljuje da treba probati njegovu prodaju:
– Igrate se sudbinom preko 700 radnika Instituta, sa imovinom Instituta, sudbinom građana Herceg Novog. Probaju se samo crevlje u radnji. Zašto toliko mrzite građane Novoga, pa im sve ovo radite? – upitala je Radovića, Babovićka, ali nije dobila odgovor.
Dragan Šimrak (SDP) se za razliku od politički obojenih diskusija opozicije posvetio analizi Nacrta ugovora o kupoprodaji Instituta Igalo. Zadovoljan je što u prihvatanju tog dokumenta ni na Savjetu niti na sjednici Vlade nije učestvovala SDP. On je ustvrdio da je postupak prodaje u završnoj fazi, a predlog ugovora je pun nejasnih formulacija pogotovo oko sankcija za nepoštovanje ugovora:
– Veći dio ugovora ima karakter pisma o namjerama, a ne ugovora o kupoprodaji. Sklapa se radi prodaje 56.48% akcija Instituta, a ne tretira se sudbina osatlih akcija od 43,52 odsto – primjetio je Šimrak. Nije jasno ni kako će se tretirati ulaganja investitora u Institut i da li će ona promjeniti vlasničku strukturu akcija.
– Vidi se da kupac preuzima upravljanje Institutom prije plaćanja ugovorne cijene. Čak se ugovora i da je kupac u roku od sedam dana od dana postpisivanja dužan da dostavi spisak članova odbora direktora kompanije i tekst novog Statuta – kaže Šimrak uz tvrdnju da upravljanje Institutom bez prethodnog sticanja vlasništva povlači za sobom brojna nezakonita postupanja i nerješive probleme.
Milovan Baždar (PZP) kazao je da nema efekta cijela priča jer je već donesena odluka u centru moći u Podgorici i ne iznenađuje ga što je Izbor promjenio mišljenje oko Instituta. On je uporedio situaciju u Budvi sa onom u Herceg Novom oko otimanja državne imovine i ustvrdio da je u oovj opštini neophodna revizija svih privatizacija. U slučaju Instituta on je pored ostalog primjetio da nema ni jednog garantovanog finansijskog elementa koji bi obavezivao investitora iz prostog razloga jer on i nema finansijski bonitet.
Nikola Gojković (Građanska lista) je preporučio da se sluša javnost Novoga šta misli o prodaji Instituta i glavni motiv za odbijanje ponude IWG grupe je po njemu član 8 Nacrta ugovora. Izrada državne studije lokacije ovjerava se između kupca, prodavca i Ministarstva turizma, kao i lokalne uprave u roku od 3 mjeseca od dana zatvaranja, a usvaja 12 mjesci poslije dana zatvaranja što znači dozvolu za gradnju, a lokalnoj upravi samo da se saglasi, pojasnio je Gojković. On je pored ostalog ustvrdio i da je iz ugovora jasno da je kupcu prioritet vlasništvo nad zemljom i dozvola za gradnju.
– Pregovarati dalje sa njima smatramo besmislenim, kao da kupac u prodavnici želi da kupši veš mašinu, a mi mu nudimo šporet – istako je Nikša Gojković.

Miloš Konjević (Novska lista) iznenađen je što je Savjet za privatizaciju donio odluku o bonitetu ponuđača za Institut koja je sasvim suprotna izvještaju lokalne parlamentarne grupe. Simptomatično je da su se pojavili novi momenti o navodnoj finansijskoj optrerećenosti Instituta, kaže Konjević misleći da spor sa Jugoabnkom Beograd u stečaju, koji je izgubuio Institut, ali se Vlada obavezala da će preuzeti sve obaveze.
Izuzimajući polemike između odbornika sadašnjeg i bivšeg Izbora, kao i između Obrada Gojkovića i Slobodana Radovića (DPS), iz vladajuće koalicije vidno je da su korigovali stavove u odnosu na prethodnu Skupštinu kada je postignuto jednoglasje za poništenje tendera i prodaju većinskog kapitala Instituta grupi IWG.
Zoran Kovačević (DPS) ustvrdio je da je privatizacija Instituta transparentna i nema prostora za manipulacije. U situaciji kada je teško naći investitore i sredstva za razvoj Savjet se odlučio za prodaju akcija. Osim toga on tvrdi:
– Ne radi se o prodaji zemlje i nekretnina, već o prodaji biznisa koji posluje sa opterećenjem i koji ima obaveze. Ostali akcionari ne prodavaju biznis, a Vlada Crne Gore mora da vodi računa o budućnosti i uslovljava investitora šta može da radi. Zaposleni, koji su najznačajniji segment cijele priče i oni ne žele mješanje politike – podsjetio je Kovačević, dodajući da investitor tri godine mora poštovati važeći kolektivni ugovor. Osim toga ulaganja investitora se odnosi na prvih pet godina, podizanje kvaliteta objekat na 4 i pet zvjezdica.
– Famoznih 55 kućica u okolini Vile Galeb nijesu definisani za stanovanje nego kao dopuna smještajnih kapaciteta Vile sa 5 zvjezdica – ustvrdio je Kovačević.
Zoran Bošnjak (DPS) insistirao je na ekonomskoj strani priče, ponosan na sve ljude sa kojima je sarađivao i radio za dvije godine koliko je na čelu Instituta. Ukazao je na lošu infrastrkturu Instituta koji ima 1450 kreveta i objekte izgrađene 80-ih godina. Zato Institutu treba svjež kapital i partner za razvoj djelatnosti, istakao je Bošnjak.
Slobodan Radović (DPS) razumje brigu odbornika za budućnost Instituta zbog 800 njegovih radnika, ali Institutu je neophodna uspješna privatizacija. Kriza je uticala da kompanija nije samoodrživa i potrebna mu je finansijska injekcija da osposobi sve resurse:
– Smatram da je ponuda IWG od 50 miliona eura ulaganja u narednih pet godina u potpunosti prihvatljiva i da može doprinijeti da Institut sačuva brend i nastavi sa radom u interesu svih – naglasio je Slobodan Radović, dodajući da ovo nije finalni ugovor i da uz bankovne garancije za ponudu investitora ovo može biti uspješna privatizacija.
Slavka Gojšina (DPS) je kritikovala opoziciju, izuzimajući SDP, za nekonstruktivno djelovanje. Vladali su 14 godina i kako su to radili „više se stidimo mi no vi” – kazala je Gojšina.
Mladen Ivanović (Izbor) odbio je kvalifikacije u dijelu javnosti da su u Izboru izdali interese Instituta, govoreći i o pozitivnim učincima dosadašnje vlasti sa timovima mladih ljudi. Postupak privatizacije Instituta nije okončan i Izbor je odlučio da iskoristi koaliciju da Vlada prihvati sve ukazane nedostatke ovakve privatizacije. Ona nije, na žalost, u ingerenciji lokalne uprave, pa eventualni raskid koalicije ne bi uticao na njeno okončanje, ukazao je Ivanović.
Željko Vavić (Izbor) obratio se Skupštini i kao jedan od radnika Instituta i podsjetio da je još 90-ih odbranio Institut da ne postane dio javnog zdravstva Crne Gore. Ni sada nije sve izgubljeno, misli Vavić, jer „grupa građana Izbor može još uticati na tok privatizacije i ostaćemo u odborničkim klupama kao dio lokalne vlasti” – kazao je Vavić priznajući i da su dovedeni u nezavidni položaj odlukama Vlade Crne Gore.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code