VAŠI KUĆNI LJUBIMCI, NE MORAJU BITI I KOMŠIJSKI

VAŠI KUĆNI LJUBIMCI, NE MORAJU BITI I KOMŠIJSKI

197
0
Podijeli

Držanje kućnih ljubimaca u stambenim zgradama često je predmet komšijskih razmirica.

Ljubitelji životinja nerijetko dolaze u sukob sa ostalima, koji možda ne djele toliku ljubav prema njima, upravo zbog nejasnoća, šta se smije, a šta ne, kao i šta su obaveze vlasnika pasa, mačaka, egzotičnih i ukrasnih ptica, malih glodaria, akvarijumskih i drugih životinja.
U redakciju Radija Jadran stiglo je pitanje da li vlasnici pasa mogu držati svog ljubimca na terasama, kao i da li se mogu voziti liftom? Sve je regulisano opštinskom odlukom, pa nema mnogo mjesta za nedoumice.
– U stambenoj zgradi nije dozvoljeno da se drži kućni ljubimac na balkonu, terasi ili lođi i da se kućni ljubimac uvodi u liftove u trenutku kada lift koriste stanari.
Takođe, nije dozvoljeno da se drži kućni ljubimac u zajedničkim djelovima stambene zgrade, kao i na zemljištu na kojem je stambena zgrada izgrađena, bez prethodno pribavljene saglasnosti Skupštine etažnih vlasnika.
Ako je riječ o psu i lajanju i tu ima ograničenja, dakle, vlasnik psa je dužan da stvori uslove da pas ne ometa utvrđeni kućni red i mir građana.
Vlasnik čiji pas čestim i dugotrajnim lajanjem ili zavijanjem remeti mir građana, dužan je da preduzme odgovarajuće mjere da spriječi dalje uznemiravanje građana, ili je dužan da ukloni psa.
Često je pitanje da li se sa psima ili nekim drugim ljubimcima može ući u javne objekte, a odgovor je jasan, ne smije:
– Zabranjeno je zbog zdravstveno – higijenskih i drugih razloga da se psi uvode u objekte u javnoj upotrebi.
Takođe, iz dvorišta i posebnih djelova stambene zgrade psi se izvode samo na povocu koji odgovara veličini i snazi psa.
Valja dodati i da su vlasnici pasa, dužni da iza svojih “najboljih prijatelja” uklone izmet sa javnih površina.
Za nepoštovanje ovih i ostalih odredbi kazne se kreću od 20, 50, 100, 1.000 eura, pa čak do 30.000 eura.
Ne znamo da je neko od vlasnika platio kaznu za nepoštovanje opštinske odluke, ali nije se loše podsjetiti na njene odredbe.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code