Vasilije Kusovac: Luka Kotor uspješna priča, ne dam ostavku

Vasilije Kusovac: Luka Kotor uspješna priča, ne dam ostavku

1725
6
Podijeli

Luka Kotor AD okončava još jednu uspješnu kruzing sezonu, u kojoj je zabilježila više brodova za skoro 17 odsto, a putnika za 21%. Osim toga, proteklu godinu ova kompanija okitilia se sa nekoliko značajnih priznanja za kvalitet i usluge. Izvršni direktor, Vasilije Kusovac kazao je za Radio Jadran, da nema namjeru da podnosi ostavku na zahtjev SNP-a, ili bilo koje druge partije, osim sopstvene – SDP-a, ili Odbora direktora Luke Kotor.

kotor-kruzer-decembarNeka od priznanja su zlatno partnerstvo sa CLIO-m. To je asocijacija koja broji preko 60 kruzing kompanija čije usluge koristi preko 20 miliona turista. Luka je postala članica MEDCRUISE-A – međunarodne asocijacije mediteranskih luka koja “okuplja” preko 100 luka. Dobitnik je PLATINUM nagrade za kvalitet. Pema anketama turista pozicionirana je na trećem mjestu, iza Venecije i Dubrovnika.

Picerija i restoran

“U kotorsku Luku uplovila su 482 broda, što je uvećanje u odnosu na uporedni period prošle godine od 16,9%. Oni su doveli 534,835 putnika, što je više za 20,9 %. Zabilježili smo i bolju posjećenost jahti, iako je nijesmo očekivali, budući da infrastrukturne uslove koje su nam tražili naši korisnici u anketama nijesmo zadovoljili. Na vezovima je bilo 1670 jahti, sa 8.921 putnikom”, kazao nam je Kusovac.

luka-kotor-zgrada-131216Poslovnim rezultatima i uspjesima, svakako je doprinijela pozicija Kotora i Luke, odnosno visoki rejting Kotora kao kruzing destinacije. Međutim, da bi se ta pozicija zadržala, neophodno je da Luka Kotor dobije koncesiju, kako bi ulagala u infrastrukturu, obrazložio je Kusovac:

images_slike_dogadjaji_2015_turizam_sseptembar_vasilije_kusovac“Luci Kotor je 15. maja prošle godine istekao ugovor sa Morskim dobrom. Prešla je na upravljanje Lučke uprave i otada više nemamo mogućnosti za investicije u infrastrukturu,  koje su u nadležnosti Lučke uprave. Očekujemo da će i grad i država riješiti taj problem, kako bi Luka nastavila rad, kao što je radila u prethodnom periodu”, pojasnio je Kusovac.

Prioritetna ulaganja su u infrastrukturu da se ne bi “osipao” broj kruzera, a kruz-kompanije otkazivale dolaske. Cilj je veći nivo usluga i bezbjednost.

“Bilo je planirano ulaganje u infrastrukturne, plutajuće objekte u marini – povećanje kapaciteta i nivo usluga kada je riječ o marinskom dijelu, jer bi broj jahti i promet bio veći sigurno 20% nego sada. Kad je riječ o unaprjeđenju bezbjednosti i sigurnosti na moru, trebalo je instalirati plutače na sidrištu Plagenti, što bi omogućilo da brodovi ne koriste svoja sidra nego plutače na provi sa pramčanog i krmanog dijela na sidrištu br. 1. Tiime bi se eliminisali negativni efekti po zaštitnu sredinu i poboljšale mjere sigurnosti. Bio je u planu i projekat pilona – produženje rive za 80 m plutačom, kako bismo mogli primati brodove duže od 250 m, što sada nije moguće”, podsjetio  je on.

kruzer-minerva-ko-131216Iz Luke su zahtijevali da iduće godine u marini instaliraju nekoliko pontona, kako bi povećali broj vezova, ali Kusovac smatra da im to nadležni neće dozvoliti ni u sljedećoj godini.

On takođe raspolaže informacijom da je prijedlog tendera za korišćenje Luke već napravljen. Ukoliko se raspiše međunarodni tender, onda Luka nema nikakve šanse, smatra Kusovac. Ona ne bi trebalo da ode u ruke stranih partnera-investitora, već da ostane Luka od nacionalnog značaja, gradska, i da grad ima najviše koristi od toga, kaže Kusovac.

Luka Kotor od 2006. godine bilježi konstantan porast prometa, o čemu svjedoči podatak da je tada bilo 50 hiljada putnika, profita 50 – 60 hiljada, a danas je taj profit udesetostručen. Godnišnje luku u prosjeku posjeti preko pola miliona putnika, a profit koji se ostvari je preko milion eura.

Jedino SDP ili Odbor direktora Luke mogu tražiti moju ostavku

Kad je riječ o uslovljavanju OO SNP da kadrovi  SDP-a napuste čelne pozicije u gradu i podnesu ostavke na sve funkcije kako bi sa opozicijom formirali vlast nakon izbora, Kusovac ponavlja da neće podnositi ostavku na zahtjev nijedne partije, pa tako ne ni SNP-a:

“Sa moje pozicije može da me povuče jedino moja partija, ili Upravni odbor koji može donijeti odluku da me razriješi. Jedni i drugi, naravno, onda moraju da obrazlože zbog čega to rade. Ja sam iznio svoj stav u SDP-u. Ako oni tako odluče, ja sam spreman da sjutra ujutru odem sa ovog mjesta, uz korektnu primopredaju. Jer, političari razmišljaju na jedan način, a mi koji rukovodimo privrednim društvima, na drugi”, zaključio je Kusovac.

Inače, povodom okončanja još jedne uspješne kruzing sezone, u prostorijama Luke danas je upriličen koktel za prijatelje i poslovne partnere, gdje su ujedno podijeljeni i poklon-paketići za djecu zaposlenih.

6 Komentari

  1. Korjen svih naših problema je upravo u komentarima tipa”dosta je SDP drzao najprofitabilnije firme”.Pa valjda je vazno kako firme rade a ne koja partija ima direktora.Uzgred nikad nisam glasao za SDP. Sve sto se dešava u Kotoru i Budvi ponoviče se posle izbora kad god oni bili i u HN. Oni koji poznaju političku situaciju na primorju dobro znaju da nijje moguce formirati lokalnu vlast od opozicionih stranaka jer u njima sjede funkcioneri koji ili suruju sa DPS om ili gledaju samo licne interese.Kako dalje……… ….

  2. Ako ga rukovodstvo stranke ne natjera da podnese. ostavku onda nema koalicije neka idu na nove izbore. Pa nek onda Kotorski SDP ode u totalnu propast zarad fotelja. Dosta su oni drzali najjace firme u Kotoru i sad bi ponovo da ucijenjuju. U pravu su ovi iz SNP ako neces da raskines koaliciju sa DPS onda ne mos ni sa opozicijom . A ovi bi da prelete iz jedne u drugu koaliciju i da zadrze najprofitabilniju firmu e pa ne moze gospodo.

  3. Svaka cast direktoru Kusovcu na postignutim rezultatima. Prvenstveno se ne smije dozvoliti da luka ode na tender i da lukom ne upravlja grad KOTOR. Treba biti pragmatican i sto prije konstitusati vlast uKotoru. SNP treba da odustane od svojih zahtjeva i da puni doprinos jedinstvu opzicije u KOtoru.

Ostavite komentar

*

code