Vaskrs i Međunarodni praznik rada -1.maj

Vaskrs i Međunarodni praznik rada -1.maj

1500
3
Podijeli

uskrs i 1. majPravoslavni vjernici slave veliki hrišćanski praznik – Vaskrs, a širom svijeta se obilježava 1. maj – Međunarodni praznik rada.
Hrišćani se pozdravljaju riječima Hristos vaskrse, na šta dobijaju odgovor – Vaistinu vaskrse. Ovo je dan kada je Isus vaskrsao, nakon nedjelje stradanja i smrti. Ponoćnom vaskršnjom liturgijom u mnogim pravoslavnim hramovima završeni su dani žalosti i počeo je praznik uskrsnuća.
Slave se i drugi (pashalni ponedjeljak) i treći dan Uskrsa (pashalni utorak).
– Proslavljanje Vaskrsa nije prosto običaj, već je svetkovanje i proslavljanje ostvarenog vječnog smisla čovjeka i svega postojećeg – piše u vaskršnjoj poslanici mitropolita crnogorsko – primorskog Amfilohija.
– Stradanjem se podnose nevolje, a Vaskrsom Bog nas uči da se pravda može raspeti, ali ne i sahraniti. Ona vaskrsava. Zlo nije vječito, a dobro na njemu stečeno nije dugog vijeka. Istina i pravda uvijek pobjeđuju – poručio je u svojoj poslanici Mitropolit CPC Mihailo.
Poklopio se ove godine Uskrs sa Praznikom rada. Taj međunarodni praznik ustanovljen je u znak sjećanja na 1. maj 1886. godine, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtijevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme. Praznik rada je nakon Drugog svjetskog rata, najmasovnije obilježavan u socijalstičkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije. Na našim prostorima danas je prilično izblijedio duh i značaj tog praznika. Rijetki su radnički protesti, premda položaj radnika nije nimalo lak. Pa i protestne šetnje sindikalaca, koje treba da simbolizuju borbu za radnička prava. U ime radnika danas nastupaju nove političke partije, pa se i neke NVO pitaju: Ko danas slavi 1. maj?
Mještani Boke, ipak, slave. Proslava 1. maja -Međunarodnog praznika rada tradicionalno je organizovana u Stolivu, u Domu kulture Niko Bilafer. Organizatori proslave su Mjesna zajednica Stoliv i Nevladino udruženje Kamelija.
U Perastu ovog jutra, po tradiciji, kite mađ, stablo mladog brijesta, kao znak veselja radi početka najlijepšeg proljećnog mjeseca. Taj čin znači i nadu u bolje sjutra.
Možda se još ponegdje i u Novom desio prvomajski uranak, neki turnir, akcija, u slavu 1-maja, Praznika rada, ali za to ne znamo.
Kako god, Redakcija Radija Jadran, čestita svima koji obilježavaju oba, samo državni, ili samo vjerski praznik. Hristos voskrese!

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code