Veća ovlašćenja: Komunalna policija prekršioce lišava slobode

Veća ovlašćenja: Komunalna policija prekršioce lišava slobode

4209
23
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_turizam_sseptembar_press_sezona_0109_bijelicZakon o komunalnoj policiji donio je značajne izmjene i dao veća ovlašćenja. Novski komunalni policajci spremni za njihovu primjenu. Sada je komunalni policajac ovlašćen da daje upozorenja, izdaje usmena naređenja, utvrđuje identitet, ali i da liši slobode počinioca prekršaja ili drugog kažnjivog djela. Takođe ima ovlašćenje i da zaustavi i privremeno isključi vozilo iz saobraćaja.

–      Komunalni policajci mogu i da pregledaju i privremeno oduzimaju predmete, primijene video nadzor, upotrebe sredstva prinude (fizičku snagu, službenu palicu i sredstva za vezivanje), izdaju prekršajni nalog, podnose zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivičnu prijavu. Takođe, obavezni su da obavijeste nadležne državne organe, u situacijama koje prevazilaze njihova ovlašćenja – ističe načelnik Službe komunale policije, Zoran Bijelić.

Picerija i restoran

Završena reorganizacija Komunalne policije

Opština Herceg Novi okončala je reorganizaciju Komunalne policije, u skladu sa novim Zakonom. Odlukom o organizaciji i načinu rada lokalne uprave, održavanje komunalnog reda i inspekcijski nadzor obavlja sada jedinstvena Služba komunalne policije.

U okviru nje postoje dvije organizacione jedinice-Odjeljenje za obezbjeđenje komunalnog nadzora, u kojem su komunalni policajci, kao i Odjeljenje za inspekcijski nadzor, u kojem rade komunalni inspektori za različite oblasti.

–      Opština upućuje službenike u Policijsku akademiju u Danilovgradu na stručno usavršavanje. Nakon obuke i polaganja ispita pred Komisijom Ministarstva unutrašnjih poslova, oni stiču sertifikat o primjeni ovlašćenja iz Zakona. Do sada je obuku završilo deset službenika, a dva je još pohađaju. Ispit za primjenu ovlašćenja položila su tri službenika, ostali čekaju raspored polaganja koji određuje MUP – kazao je Bijelić.

Nove radio stanice i druga oprema

Služba komunalne policije je sa  novim uniformama i opremom, palicama, lisicama, stop palicama. Nabavljeno je i sedam mobilnih i jedna statična radio stanica “tetra sistem“, za kvalitetan rad na terenu. Služba posjeduje motocikl i bicikl za obavljanje poslova na šetalištu, kao i u manje pristupačnim ulicama tokom turističke sezone. Na upravljanje im je dato i specijalno vozilo “pauk”.

Kako bi se efikasnije odgovorilo na zahtjeve i pitanja građana, rad call-centra biće unaprijeđen kroz primjenu sistema „48 sati“, na čemu radi Služba za zajedničke poslove i informacione sisteme.

Kako postati komunalni policajac?

Da bi neko postao komunalni policajac, prema novom Zakonu, pored ispunjavanja uslova za zasnivanje radnog odnosa lokalnih službenika i namještenika, mora imati najmanje četvrti nivo kvalifikacije i jednu godinu radnog iskustva, kao i da ima psihofizičke sposobnosti, što dokazuje ljekarskim uvjerenjem, kao i stručnu osposobljenost, što dokazuje potvrdom MUP-a.

Lošija naplata prekršajnih naloga

U protekloj godini Komunalna policija je izvršila 5.548  inspekcijskih nadzora. Od toga su u oblasti saobraćaja 1.582, a u komunalnoj i stambenoj oblasti 3.966. Izrečeno je 1.438 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od ukupno 87.550 eura, od čega je u oblasti saobraćaja 1.264, dok se ostalih 174 odnose na nepostupanje ili kršenje Odluka i Zakona.

Realizacija naplate prekršajnih naloga za prethodnu godinu bila je oko 65 odsto, što je nešto slabije u odnosu raniji period, kada je naplata na godišnjem nivou dostizala i 85 odsto.

23 Komentari

 1. KADA IH VEĆ IMA OVOLIKO HOĆE LI SPRIJEČIT NEPROPISNA CJELODNEVNA PARKIRANJA UZ TROTOARE MAGISTRALU I POSLOVNE OBJEKTE KOJIM SE NE MOŽE PRIĆ U KUPOVINU OD ONIH ŠTO SE TAKO PARKIRAJU ZAKLJUČAJU AUTO I POĐU NA KUPANJE.
  0  0
 2. Ove nove uniforme kao da je vanredno stanje,vidis ih po gradu,nose ih poput diplome Harvarda.Sad ce samo da zaustavljaju vozila i legitimisu ljude,bice im ponizenje pregledati divlju deponiju,slomljen kandalaber itd…
  0  0
 3. Njihovi poznanici prave najviše nereda,to svi znamo,ali eto im neka se s njima malo pozabave.Do sad je vazda bio osumnjičen onaj ko nešto prijavi,a oni se najčešće nijesu ni javljali na telefon.Daj bože da nešto krene uzbrdo,ali je vazda svakome bilo lakše nizbrdo.
  0  0
 4. Neka malko obiđu i rivijeru, da vide na što liči opština sa komunalnog aspekta. Toliko deponija smeća. Sve ovi privatnici što imaju tobož kamione za privatne potrebe i ne plaćaju porez odvode šut i smeće i kipuju dje stignu od Sutorine do Kamenara! Sve njih komunalci znaju ali viće vole da su u centar grada i da kontrolišu parkiranje! Za to im nova kola nijesu trebala!
  0  0
 5. e jadna zemljo sta docekasmo.izgleda da nam ova normalna policija vise netreba kad ovi komunalci mogu sve ,boze sacuvaj koja ovlastenja ljudima daju.so je puno puno je pa i za nas.
  0  0
 6. kad ima toliko komunalnih ovih i onih policajaca ,sto nemaknete ludake sa ulic ,evo ima jedan sa gomile sdugom kosom po cijeli dan proyiva ljude setalistem,sto neuradite nista povodom toga,a jedino ako nidje neiylazite niste ga vidjeli,a nije jedini.
  0  0
 7. Najgori radno mjesto, tamo ide da radi samo onaj ko ne moze nista drugo, mladima savjetujem da idu vani, brod ili zapad dje ce im se otvorit oci.
  0  0
 8. Ova odredba o psiho fizičkim sposobnostima ,sa posebnim akcentom na ovo PSIHO mnogim sadašnjim komunalnim policajcima bila je nepremostiva prepreka 2003 god. dok su nosili uniformu polivije. Biće su se malo avertili ,ipak je bilo poodavno.
  0  0
 9. Ovo je kriminal,ne moze se vise opstati u ovoj jadnoj drzavi.Plata 300 eura ,racuni 200 ,pa ti prezivi…Sram da vas bude od financijske,turisticke,ove obicne ,pa sada i nekakva komunalna inspekcija …Najbolje je da uzmete i ubijete ovaj jadni ispaceni narod.Samo nam jos golu kozu nisu uyeli.Obisao sam cijeli svijet ,ali ovako da muce i maltretiraju i prijete narodu jos nisam dozivio.Gledam ove dane ,posto imam puno vremena tu komunalnu policiju ,samo prave krugove,u Igalu kod benzinske na raskrsnici za bajkovinu zaustavljaju auta,(a svoje na sred raskrsnice parkirali ,otvorili sva vrata)i bahate se.Zato omladino bjezite sto mozete dalje,vjerujte svugdje ce vas vise cijeniti nego nazalost ovdje!!!!!
  0  0
 10. ŠTO SE SADA BUNIMO.PA OVO SMO TRAŽILI,ZAR NE.IZARALI SMO IH I NEK RADE SVOJ POSAO.TAKO TREBA DA RADI KOM.POLICIJA.SAMO OŠTRO I PO PROPISU.
  0  0
 11. Pravili se ovo jos jedna oruzana formacija u cilju reoresivno-vaspitnog djelovanja na gradjanstvo…hocemo li uskoro imati i vojnu policiju sa novim ovlascenima,politicko policisku eskadrilu letecih obavestajaca i tajkunskou policiju…a gdje mise uhapsene da zatvara u podrum opstine…
  0  0
 12. Ma samo tako ovo su im mala ovlaštenja trebalo bi ih proširiti još. Sve će oni dotjerati u red? Primite ih još tridesetak pa NEK sa palicama stoje od pumpe u Igalu do kružnog toka u Meljine i Nazad magistralom do Igala. Niko nam netreba da se zaposli u proizvodnji,turizmu ili bilo kojoj drugoj oblasti koja bi bila u službi napretka grada i države. Samo sto vise policije inspekcije i akcija budi odgovoran. Pitajte se narode moj gdje živimo !!!!!!!!!
  0  0

Ostavite komentar

*

code