VEČE SJEĆANJA NA MARKA MARKOVIĆA U MATICI CRNOGORSKOJ

VEČE SJEĆANJA NA MARKA MARKOVIĆA U MATICI CRNOGORSKOJ

152
0
Podijeli

Sjećanje na Marka Markovića, uz projekciju kratkog filma Marije Čolpe, evociraće večeras Matica crnogorska – Ogranak Herceg Novi.

O Markoviću će govoriti predsjednik Ogranka, Gordan Stojović i publicista Minja Bojanić.
Marković je jedan je od osnivača Matice crnogorske u ovoj opštini. Dobitnik je više nagrada za rad i jedan je od najnagrađivanijih radnika Pobjede.
Marko Savov Marković rođen je 1941. u Danilovgradu. Završio je Višu finansijsku školu u Beogradu. Radni angažman počeo je kao trgovački putnik u Grafičkom zavodu Titograd . Od 1964. radi kao šef knjižare na Trgu Nikole Đurkovića u Herceg Novom, koju, angažovanjem i posvećenošću, pretvara u kultno mjesto grada. Preminuo je 18. juna 2011. i sahranjen u Herceg Novom.
Iz Matice crnogorske podsjećaju da se kod Marka dolazilo, besjedilo i družilo. Knjižara na Trgu je nazvana Markova knjižara – a okupljala je patriote, prijatelje grada, stvaraoce, goste, akademike, slikare, književnike. Mjesto koje će biti zapamćeno kao Njegovo, odnosno Naše.
– Marka i Markovu knjižaru ne smijemo zaboraviti, jer je bila i ostala simbol duha grada i stvaranja trajnih i pravih prijateljstava – poručuju iz ogranka Matice crnogorske i pozivaju građane da im se pridruže večeras u 18 časova u njihovim prostorijama u Njegoševoj ulici.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code