Večeras na HAPS-u “Šćeri moja…”

Večeras na HAPS-u “Šćeri moja…”

0
Podijeli

Predstavom “Šćeri moja…” Crnogorskog narodnog pozorišta, u režiji Ane Vukotić, a po tekstu Maje Todorović večeras na velikoj sceni Dvorane Park biće nastavljen 23. HAPS.

Kako je zapisala autorka teksta, iako su junaci ove drame istorijske ličnosti, ovo nije istorijska drama. Istorijska građa je samo polazišna tačka za bavljenje aktuelnim temama, a to je prije svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom djetetu.

Picerija i restoran

– Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, već postavlja pitanja. Ona nije nikakav feministički pamflet, a moja želja, kao pisca je bila da njom podstaknem i žene i muškarce na razmišljanje i na preispitivanje odnosa prema ženskom polu, prije svega ženskoj djeci. To je problem koji je i dalje veoma prisutan u našem društvu (ne samo u Crnoj Gori,  već i globalno), iako se često izbjegava da se o tome govori. Tri tačke iza naslova sugerišu obraćanje „šćerima“: šta im to govorimo, šta im možemo reći, šta bi trebalo da im kažemo… dok ne bude kasno“ – riječi su Maje Todorović.

Glavne uloge tumače Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

Aleksandar Vukotić je radio scenografiju, Leo Kulaš potpisuje kostime, Lina Leković je asistentkinja kostimografa, Aleksandar Radunović Popaj je uradio muziku, Sonja Vukićević je koreograf predstave, Balša Poček je saradnik na dramaturgiji, a izvršna producentkinja predstave je Nela Otašević.

Početak predstave zakazan je za 20:30, a ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na blagajni Dvorane Park od 9 do 12 časova i od 18 do 20:30 časova.

“Fistik” oduševio Novljane

Osobenim sarajevskim humorm predstava koja je otvorila ovogodišnje izdanje HAPS-a “Fistik, ili san o Suncu, Mjesecu i još nekim sitnicama” uspjela je da nasmije, inače, zahtjevnu novsku publiku. Atmosfera bezvremenog Sarajeva, arhetipski junaci i antijunaci, aktuelna priča, odlična gluma sarajevskih glumaca, posebno sjajnih Milana Pavlovića u ulozi Husametin bega i Vedrana Đekića u ulozi Fistika opravdali su tu privilegiju da komad otvori 23. HAPS.

Predstava inspirisana autorskim tekstom “Karađoz” Jurislava Korenića predstavlja omaž velikom glumcu Reihanu Demirdžiću, koji je preminuo prije 30 godina i iza sebe ostavio bogat glumački opus. Publika je tokom predstave mogla čuti i njegov glas.

Publika daje ocjene

Ovogodišnja novina na festivalu su kuponi sa ocjenama koje publika nakon predstave može da ostavi u kutiji na izlazu. Na svakom su kuponu ocjene od 1 do 5, a organizatori će na osnovu broja kupona i zbira ocjena izvlačiti prosječnu. Predstava koja na kraju festivala bude imala najbolju prosječnu ocjenu biće nagrađena plaketom za najbolje ostvarenje 23. HAPS-a.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code