VEČERAS NASTUP CRNOGORSKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA – PRVI PROGRAM ZA DAN HERCEG NOVOG

VEČERAS NASTUP CRNOGORSKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA – PRVI PROGRAM ZA DAN HERCEG NOVOG

287
0
Podijeli

Koncertom Crnogorskog simfonisjkog orkestra, kojim će dirigovati ruski umjetnik, Grigorij Krasko, od večeras počinju programi povodom obilježavanja 28. oktobra Dana Herceg Novog, koje priređuju Opština i Herceg fest.

Koncert sa istaknutom hrvatskom klarinetistkinjom Marijom Pavlović biće održan u Dvorani Park u 20 časova.
Orkestar će interpretirati djela njemačkih kompozitora. U prvom dijelu biće izvedeni: Koriolan, uvertira, Ludviga van Betovena i Koncert za klarinet i orkestar br. 1 u f-molu op. 73, Karl Marije fon Vebera. U drugom dijelu orkestar će interpretirati kapitalnu kompoziciju – Simfoniju broj 5 u c- molu, op. 67, Ludviga van Betovena. Solističku dionicu u Veberovom Koncertu će tumačiti profesorica na Muzičkoj akademiji u Antverpenu, Marija Pavlović.
Sjutra veče od 20 h u Dvorani Park, biće upriličena zanimljiva izložba maketa brodova Eduarda Eda Bigaia, koju pod nazivom „Brod u ruci”.
Drugog dana vikenda, „Herceg fest” započinje ciklus „aktivnih razgovora” pod naslovom „Drugačiji”. Riječ je o kulturološkim tribinama na kojima će učestvovati stvaraoci iz regiona koji su se dokazali kao vrsni pisci, novinari, reditelji, kolmunisti, ali koji su uvijek ostajali samosvojni i samostalni, objašnjavaju iz „Herceg festa”. Ciklus započinje u nedjelju u 20 h u Dvorani Park otvorenim razgovorom sa Svetislavom Basarom i Miljenkom Jergovićem. Veče će modelirati publicista i književnik, Balša Brković,
Nakon Basare i Jergovića, uslijediće priče sa Biljanom Srbljanović, Kokanom Mladenovićem, Ognjenom Spahićem, Antom Tomićem, Borisom Dežulovićem i drugima. Naslov „Drugačiji” određen je njihovom građanskom hrabrošću i načinom na kojem pišu i stvaraju, mimo ustaljenih poetičkih, ideoloških ili nacionalnih matrica.
U novskom oktobru izdvajamo još Pop art priču, u utorak 20. oktobra, koncert Muzičke škole svom gradu 22.oktobra u 19 h u koncertnoj Sali škole.
Na Dan oslobođenja 28. oktobra tradicionalno biće organizovano polaganje vijenaca na spomen obilježja palim rodoljubima i promenadni koncert Gradske muzike Herceg Novi, mažoretki i Mjesne muzike Đenovići. U 11 h je svečana sjednica Skupštine opštine. Istog dana uveče planirana je i izložba u Galeriji Josip Bepo Benković „Refleksija praistorije u bronzi-situlska umjetnost Novog Mesta” i „Novitada” u Dvorani Park.
Koncert u čast gradu KUD Sloga sa prijateljima najavljen je za 30. oktobar, u 20 h u Dvorani Park.
U zvaničan program uključeno je i revijalno kup takmičenje VI međunarodni otvoreni Kup rombuna-Memorijal Milovan Miško Vujičić u subotu 24. oktobra.

Picerija i restoran

ODLOŽENA HERCEGNOVSKA LIKOVNA SCENA

Tradicionalna izložba novskih umjetnika Hercegnovska likovna scena nije izuzeta iz programa povodom obilježavanja Praznika grada. Prema riječima direktorke JU Gradski muzej i Galerija Josip Bepo Benković, Nataše Tatalović, ta manifestacija je samo odložena. Ona će biti priređena kada u galerijskom prostoru u Starom gradu završi izložba „Refleksija praistorije u bronzi-situlska umjetnost Novog Mesta”. Tatalovićka je pozvala sve novske stvaraoce da donesu radove za Hercegnovsku likovnu scenu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code