Večeras promocija knjige “Likovno nebo iznad Herceg Novog”, Lazara Seferovića

Večeras promocija knjige “Likovno nebo iznad Herceg Novog”, Lazara Seferovića

718
0
Podijeli

lazar seferovic press 3Kniga o Umjetničkoj školi u Herceg Novom sigurno je jedna od najaznimljivijih autora Lazara Seferovića, jer, ne samo što nas uvodi u bogat i jedinstven svijet umjetnika, koji su učili u ovoj školi, već nas vraća u vrijeme istinskog procvata stvaralačkih vrijednosti u našoj sredini, kazala je kćerka autora “Likovnog neba iznad Herceg Novog”, Lidija Seferović Pašeta. Ona je sa Vujicom Ognjenovićem bila recezentkinja.
O značaju 20-ogodišnjeg bitisanja Umjetničke škole u Herceg Novom, dometima njenih đaka i profesora za savremenu crnogorsku umjetnost, u knjizi su brojni zapisi i dokumenti, sjećanja i analize.

umjetnicko nebo djaciKnjiga priređena povodom 70 godina od osnivanja Umjetničke škole u Herceg Novom na 420 stranica sadrži iskaze Olge Perović, Milana Marovića, Petra Ćukovića, Aleksandra Saše Čilikova, Mladena Lompara, Ljiljane Zeković, Bata Bratislava Medojevića, Anastazije Miranović, Nataše Nikčević, Zdravka Vučinića, Slobodana Slovinića, Nikole Vujoševića, Aleksandre Vuković, Antona Zadrime, Bogdana V. Musovića, Vesne Pejović, Lucije Đurašković, Ljliljane Karadžić.
umjetnicko nebo skolaU najavi večerašnje promocije, podjećamo samo na riječi velikog Voja Stanića, nekadašnjeg profesora ove čudesne škole:
“Umjetnička škola je bila akademija, u antičkom značenju te riječi”
Publika u Herceg Novom imaće priliku da večeras čuje kolika je žarka želja, ne samo Lazara Seferovića, koji je bio profesor u Umjetničkoj školi posljednje dvije godine pred njeno zatvaranje, već i čitavog umjetničkog korpusa, da se ona vrati u crnogorski likovni leksikon i udžbenike.
Na promociji knjige u Dvorani Park govoriće Ljljana Zeković, Petar Ćuković, Anastazija Miranović, Zdravko Vučinić, Slobodan Bobo Slovinić, Bogdan V. Musović, Bosiljka Pušić, Minja Kusovac, Vujica Ognjenović i autor.
U ime grada, koji je pokrovitelj ovog vrijednog izdanja promociju će otvoriti predsjednik SO Herceg Novi Andrija Radman, a u ime Herceg festa govoriće direktor Stevan Koprivica.
Promocija je zakazana za 20 časova, u Dvorani Park.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code