Večeras promocija Ksenijinog “Obola”

Večeras promocija Ksenijinog “Obola”

662
0
Podijeli

zbirka poezije ObolU bašti Gradskog muzeja Mirko Komnenović u Herceg Novom večeras u 19 h najavljena je promocija zbirke poezije „Obol“, hercegnovske pjesnikinje Ksenije Matović.

Knjigu će, osim autorke, predstaviti dramaturg i direktor JUK Herceg Fest, Stevan Koprivica, i publicista i slikar, Minja Bojanić.

Picerija i restoran

Prisustvovaće i ambasador Grčke u Crnoj Gori, Sotirios Athanassiuou, a stihovi će biti čitani na grčkom i našem jeziku.

„Obol“ je objavila renomirana izdavačka kuća „Orfeus“ iz Novog Sada, u luksuznom dvojezičkom izdanju.

Za prevod sa našeg na grčki jezik, zaslužni su profesori na neohelenističkim studijama Filološkog fakulteta u Beogradu, Evangelija Zaharopulu i Dragan Saramandić.

Publicista i slikar, Minja Bojanić je zapisao, da je na raskošno šarolikoj potki od legendi, Ksenija Matović „monaški istrajna zatočenica i svoje varljive kriške Mediterana“, svoj Obol satkala minuciozno vješto.

–  Njeni zvonki medaljoni u ovoj zbirci zaista su već kristalni oboli poput, recimo, onog prijemčivo blagorodnog govora masline mirotvorke ili zanosnog mirisa i golublje boje lavande pod užareno modrim nebom nad nama. Obol nam ovdje još nude i vrelo stijenje pod našim grešnim tabanima, uz šapat moćnog sinjeg mora i pride – simfoničan kliktaj galeba. To je, dakle, scenografija u koju Matovićeva smješta i ovu svoju dramu zapitanosti.

Uz nemilosrdno brušenje pjeva, te razložno dobrodošlu škrtost s riječima, kao poetesa osebujnog stila, Ksenija Matović je ovim svojim Obolom, od tih legendi i sićušnih kovanica, sačinila briljantnu pjesničku kadenu – pribilježio je u predgovoru za knjigu Minja Bojanić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code