VEČERAS: PRVI MEĐUNARODNI HORSKI FESTIVAL U HERCEG NOVOM

VEČERAS: PRVI MEĐUNARODNI HORSKI FESTIVAL U HERCEG NOVOM

169
0
Podijeli

Revijalnim koncertom profesora i gostiju u atrijumu Trga od muzike u Herceg Novom (iza Muzičke škole), biće večeras otvoren I Međunarodni horski festival.

Početak koncerta najavljen je za 19 h.
Festival organizuje Škola za osnovno muzičko obrazovanje Herceg Novi u saradnji sa NVO Fortuna, a pod pokroviteljstvom Turističke organizacije.
U revijalnom i takmičarskom dijelu festivala nastupiće 6 horova iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.
– Naš cilj je da pokrenemo horsko pjevanje koje baš nije zastupljeno u Herceg Novom, sa željom da ovaj festival preraste u veliko regionalno, ali i evropsko takmičenje, kazala je za Radio Jadran direktorica festivala Nada Karadžić.
Festival će otvoriti emeritus Darinka Matić Marović, koja će ujedno biti i predsjednica žirija, dok će članovi biti Đorđo Gujo iz Torina, kao i magistarka dirigovanja Zoja Đurović iz Podgorice.
U okviru večerašnjeg koncerta publici će se predstaviti dio profesora i đaka škole, kao i dva hora – “Akademski pevski zbor Univerze na primorskem” iz Kopra, pod dirigentskom palicom Mirka Ferlana, te Mješoviti hor KUD Stanko Dragojević iz Podgorice pod dirigentnskom palicom Ilije Dapčevića.
Festival se nastavlja sjutra, takmičarskim dijelom, koji počinje u 11 h, u crkvi Sv. Jeronima, nastupom omladinskih horova – Novosadskog kamernog hora uz dirigenta Božidara Crnjanskog kao i Akademskog hora Univerziteta Primorsko iz Kopra, sa dirigentom Mirkom Ferlanom. U poslijepodnevnom dijelu programa od 18 h, u kategoriji odraslih horova, na istom mjestu nastupiće crkveni hor “Sv Roman Melod” iz Subotice sa dirigentkinjom Draganom Nikolić, vokalni ansambl “Somborski pevači” sa dirigentima Dajanom Mijić i Milanom Radišićem, te novosadski kamerni hor sa dirigentom Božidarom Crnjanskim. U revijalnom dijelu nastupiće hor Srednje muzičke škole Trebinje sa dirigentom Milisavom Sukonjicom.
Nakon toga, tročlani žiri u sastavu – predsjednica Darinka Matić Marović, sa članovima Đorđom Gujoom i Zojom Đurović odrediće pobjednika i uručiti nagrade.
U nedjelju ujutro od 11 h na platou ispred Muzičke škole Vokalni ansambl Somborski pevači i Novosadski kamerni hor održaće revijalne nastupe.
Ono što je bitno istaći jeste da je festival sastavni dio programa koji će biti organizovani povodom Dana Opštine 28. oktobra, a u tu čast, profesori škole već pripremaju tradicionalni koncert, koji će u koncertnoj sali škole biti održan 22. oktobra.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code