VEČERAS: ŽENA U FOKUSU DOKUMENTARNOG FILMA

VEČERAS: ŽENA U FOKUSU DOKUMENTARNOG FILMA

140
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Na programu dokumentarne selekcije 29.HFF Montenenegro film festivala, večeras na Trgu Mića Pavlovića u Starom gradu su filmovi koji za temu imaju ženu.

Projekcijama će prisustvovati i reditelji Apaar Tuli, Larisa Pelle (film Crvena Himba) Mišo Obradović (film Tok), Roza Hanaq Cigler ( film, Dan jedne djevojke). Sa njima će nakon projekcija razgovor voditi selektor Vladimir Perović, a kroz veče publiku će voditi Branka Knežević.

Picerija i restoran

Program će otvoriti poznati crnogorski glumac Mišo Obradović, ali ne kao glumac nego kao reditelj. Njegov debitantski film TOK donosi nam tok dešavanja u jednoj porodici, tok života iz dana u dan, sa veoma neobičnim malim ritualima jedne žene. Kako, šta, i zašto – saznaćete ne samo iz filma, nego i kroz razgovor koji će sa autorom, Mišom Obradovićem, voditi naš selektor Vladimir Perović.
Iz ovog filma, iz jednog životnog doba, skačemo u drugo. Mlade britanske autorke Džaha Braun i Natali Hobonz pitale su nekoliko djevojčica iz baletske škole kako zamišljaju život princeze i šta bi one radile da su u toj ulozi. Razvedriće vas odgovori malih princeza, u filmu DA SAM PRINCEZA.
A onda, nakon zamišljanja, nadanja, razigranosti… dođe ozbiljni život. DAN JEDNE DJEVOJKE. O čemu razmišlja, šta je sputava, kako se sa životom bori jedna mlada djevojka? Autorka ovog sjajnog filma Roza Hana Cigler dolazi iz Njemačke.
U sljedećem filmu publika će ostati u istom životnom dobu. CRVENA HIMBA, finski film snimljen u namibijskoj pustinji, uvodi nas u svijet nekih drugih djevojaka, kojima društvo, u ovom slučaju pleme, nameće drugačije stege. Jedna od njih silno bi željela da postigne i nešto više.Tu su i autori ovog filma, bračni par Larisa pele i Apar Tuli
NEOKALJANI, francusko-italijanska produkcija, film mladog autora Ronija Trokera, jeste izuzetno snažna i ekspresivna kombinacija dokumentarnog i animiranog. Jedna djevojka objavljuje da su je dva Ciganina brutalno silovala. Kako se predrasude, posebno rasne, lako probude, i dokle sve to može da dovede?
Junakinje ove filmske večeri su žene. Jedna od njih – nema problema. Naprotiv. Fri-rajd skijašica prepušta se sniježnoj bjelini negdje u Alpima, i potpuno se stapa u skladnu cjelinu sa prirodom,u filmu čiste ljepote, KONEKS, austrijskog fotografa i reditelja Hana Makovica.

Sljedeći film vodi nas u Dagestan, da upoznamo jednu jaku ženu. Ona se u izuzetno patrijarhalnom društvu usuđuje da radi i mnogo toga što muškarci baš ne odobravaju. No, iako ne pristaje na sve što pleme i njegova religija nameću, ona je društvu izuzetno korisna.O tome govori film JAKA ŽENA, dvoje mladih poljskih autora Ivone Kališevske i Kaspera Čubaka.
U Srednjoj Evropi, u srednjem vijeku, bili su popularni moritati, pjesme o ubistvima. Ovaj film o jednoj takvoj pjesmi, o ubistvu, ne bavi se razlozima za ubistvo, a to ne čini ni sam pjesma. U filmu ŽNJELA TRAVU, španskog reditelja iz Baskije, Asijera Altune, počinilac ubistva, koje se pjesmom slavi, jeste – žena…
A negdje u Turskoj, susreću se jedna baka i jedna unuka, i kroz stare fotografije uranjaju u prošlost. Divan, nježan animirani dokumentarac turske rediteljke i animatorke Nazli Ede Nojan, pod naslovom FILDŽAN TURSKE KAFE.
Na kraju večeri u kojoj će filmska publika moći da upozna žene sa svih krajeva planete, njihove probleme i njihove radosti,biće prikazan iranski film snimljen u iranskom Kurdistanu. Kurdski reditelj Hiva Aminnežad poželio je da kroz ritulazovanu priču, napravi film o brizi kurdskih žena da pripreme svečanu odjeću za svoje muškarce, i to pretočio u kratki film DA NAM MUŠKI ZAIGRAJU.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code