“VEKTRA BOKA” NE ZASLUŽUJE POVJERENJE I NOVU ŠANSU – JEDINO RJEŠENJE JE...

“VEKTRA BOKA” NE ZASLUŽUJE POVJERENJE I NOVU ŠANSU – JEDINO RJEŠENJE JE BANKROT

204
0
Podijeli

Lokalna uprava u Herceg Novom neće pristati na program reorganizacije „Vektra Boke” u stečaju, jer smatra da je investitor za osam godina izgubio svaki kredibilitet da započne investicioni ciklus i gradnju novih hotela.

Zatražiće od Vlade zaštitu interesa države i opštine Herceg Novi, saopšteno je na današnjem press-u čelnika hercegnovske uprave. Od 43,5 miliona eura potraživanja povjerilaca osporeno je čak 35 miliona eura, od toga i oko 1,6 miliona eura opštini Herceg Novi, što je nečuveno.
Savjetnik za investicioni razvoj predsjednice Opštine Dušan Radović tvrdi da je ovo drugi stečaj i šansa koju će sigurno prokockati ako je dobije investitor usvajanjem programa reorganizacije.
– Vektra Boka je 2011. godine sačinila Sporazum sa Vladom Crne Gore, Aneks 1, koji se odnosi na reorganizacijju i obavezala se da investira 64 miliona eura, uz garanciju države na šumama treće kategorije, zemljištu na Žabljaku. To je bilo prvo, a sada pokušava drugi put isfingirati reorganizacija – smatra Radović.
Opština neće prihvatiti što je stečajni upravnik prihvatio njena potraživanja od samo 400.000 eura, a odbio 1,6 miliona eura, po osnovu poreza na nepokretnosti, čime ih je eliminisao iz Vijeća povjerilaca.
Ukupna priznata potraživanja iznose 9.3 milkiona, od čega Vektri Montenegro, na osnovu investiranja po osnovu investicionog ulaganja priznato 2.3, iako su bili su dužni da ulože 64 miliona eura.
Zar treba Herceg Novi da bude još nekih šest do sedam godina talac Vektra Boke, ukoliko im se usvoji program reorganizacije, zapitao je Radović.
Predsjednik SO Herceg Novi Andrija Radman je priznao da je stanje zabrinjavajuće, ali da ovoga puta Opština neće praviti compromise kojima su bili skloni u prošloj vlasti, jer nastojaće da zaštiti svoje i interse države.
– Ovo je neuspjela privatizacija koja je za posljedicu imala potpuno ruiniranje turističke privrede u Herceg Novom. Mislimo da je investitor imao dovoljno vremena i prostora da ugovorom obavezujuće i ispuni. U ovom momentu nismo spremni na kompomise i da prihvatimo stanje kakvo nam se sada pokuša nametnuti. Poslaćemo zahtjev Vladi Crne Gore, kao ugovornoj strani da se zaštite interesi i Opštine i države, sa jasnim uputom da je volja stečajnog upravnika, da zakonom utvrđene iznose poput poreza na nepokretnosti, na koje Vektra nikada nije uložila žalbu, sada najednom proglašava spornim – istakao je Radman.
On je najavio da će opština kao jedan od najvećih povjerilaca pokrenuti zakonske i političke pritiske na Vladu i Vektru. Jer, jedini izlaz je bankrot preduzeća, a onda mogućnost da se zajedno sa Vladom i povjeriocima pokušaju naći novi partneri za gradnju hotela.
– Nije moguće da smo od februara kada smo preuzeli vlast obezbijedili da 4 hotela sa 4 i 5 zvjezdica mogu brzo da se grade, a da Vektra Boka nije od 2007. do 2015. mogla da nađe partnera da posotojeće hotele unaprijedi” – dodao je Radman.
Čelnici lokalne uprave smatraju i da se putem bankrota i prodaje imovine, omogućava brže namirenje povjerilaca, među kojima su i radnici.
Savjetnik za pravna pitanja predsjednice Opštine Mladen Ivanović, podsjetio je na član 159, stav 1 Zakona o stečaju koji kaže da se reorganizacija sprovodi, ako se time obezbjeđuje povoljnije namirenje povjerilaca u odnosu na bankrotstvo:
– Opština ne smije dati novu šansu ovom privrednom subjektu da kroz novu reorganiuzaciju nastavi ovakvo poslovanje.
Bankrot nije slavno rješenje, ali je od dva zla manje, uvjereni su u lokalnoj upravi, koja će nastojati prije svega da uđe u Vijeće povjerilaca, jer je stečajni upravnik osporio najveća potraživanja, ne samo Opštine nego i Poreske uprave i OTP banke koja je inicirala stečajni postupak Vektra Boke.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code