Velike štete na obali: Morsko dobro, zakupci plaža i opštine zajedno u...

Velike štete na obali: Morsko dobro, zakupci plaža i opštine zajedno u sanaciju

7
Podijeli

Obilne padavine, uz jak jugo i plimni talas, izazvali su u priobalnom pojasu od Igala do Meljina oštećenja na kupalištima. Nevrijeme je nešto blaže bilo na potezu od Meljina ka Kamenarima, gdje je na pojedinim lokacijama bilo samo raznesenog pijeska.

Visina štete, do koje su došli iz Udruženja zakupaca plaža, iznosi između 50 i 60 hiljada eura. Završnu riječ daće sudski vještak, u saradnji sa JP Morsko dobro, budući da je riječ o zoni morskog dobra. Iz tog javnog preduzeća su saopštili da će planom hitnih sanacija popraviti objekte obalne infrastrukture, ali podsjećaju i da zakupci i lokalna komunalna preduzeća imaju ugovorene i zakonske obaveze da održavaju zonu morskog dobra.

Picerija i restoran

U svakom slučaju, do 1. maja sva zakupljena i kupališta koja nemaju zakupca trebalo bi da budu spremna za sezonu. Zato ovih dana zakupci obilaze kupališta, „popisuju“ oštećenja i sređuju foto-dokumentaciju, kako bi utvrdili koliko novca  moraju dodatno da ulože, a koliko će izdvojiti Morsko dobro. To je Radiju Jadran kazao predsjednik Udruženja zakupaca Herceg Novog, Slobodan Vujačić, inače, zakupac plaže Splendid na Savini:

– Dogovorićemo stanak sa predstavnicima Morskog dobra, jer ne možemo sami sanirati štetu. Naša procjena je odokativna, ali svakako vještak mora izaći na teren. Većina zakupaca, kratkoročnih, ima i obavezu da štetu sanira o svom trošku, a ostali moraju da traže zajednički način sa Morskim dobrom i Opštinom kako do 1. maja da otvorimo plaže – kazao je Vujačić.

Osim raznijetog pijeska, mulja i  raznog otpda, na plažama su evidentirane pukotine u betonu, polomljeni mali zaštitni zidovi, podlokavanja, oštećenja podzida. Voda je prodrla i u neke prostorije uz kupališta Raffaelo, Splendid…

– Voda je prodrla ispod frižidera, šankova, ali ta šteta je naša. Ono što je na plažama, to je zajednička šteta. Tražimo kompromisna rješenja za sanaciju. Bili su žestoki talasi, koji su dobacivali i do pumpne stanice iznad mog kupališta. Pumpama smo vadili vodu, a najjači udari bili su tokom noći – priča Vujačić.

Na svakoj plaži je šteta od hiljadu, do tri, ili pet hiljada eura, no konačnu riječ daće svakako sudski vještaci, koji ovih dana obilaze primorje, najviše Budvu i Petrovac, koji su najgore prošli.

Vujačić zato ističe da su Udruženje oformili prošle godine, kako bi mogli zaštiti svoje interese, ali i kanalisati sredstva od Morskog dobra ka sređivanju šetališta:

– Želja nam je da se zaštitimo od svih mogućih barijera da bismo dali najbolji  turistički proizvod, jer smo pali na dno. Ovako se više ne može. Želimo da vidimo gdje idu pare od našeg zakupa, a, uglavnom, idu u budžet i plate. Moru se ne vraća ništa. Mi želimo da nešto damo i Turističkoj organizaciji za neke projekte, pa da duž tog šetališta imamo prave WC-e, ekološki uklopljene u ambijent, da se postave arle sa cvijećem kao i da se na par mjesta omogući solarno punjenje telefona i tako šetalište konačno dovedemo u red – ističe  Vujačić.

Obala Bara, Budve i Herceg Novog najviše stradala

Iz Morskog dobra su saopštili da će oni sanirati objekte obalne infrastrukture, do čijeg je oštećenja došlo usljed velikih plimnih talasa i nevremena proteklog vikenda:

– Takve popravke oštećenja biće uvrštene u Plan hitnih sanacija. Služba kontrole morskog dobra sveobuhvatnim obilaskom terena evidentirala je veća oštećenja u opštinama Bar, Budva i Herceg Novi. Ona se uglavnom odnose na obrušavanje betonskih kupališta, zaštitnih zidova,  ograda i djelova šetališnih staza uz more – pojasnili su u Morskom dobru.

Oni su podsjetili da su zakupci lokacija u zoni morskog dobra na kojima postavljaju privremne objekte, dužni da u skladu za Ugovorom o zakupu morskog dobra, brinu o svojim objektima i održavaju ih zajedno sa pratećim sadržajima i opremom i u zimskom periodu.

Takođe, lokalna komunalna preduzeća, u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, po kojima se za održavanje komunalnog reda u zoni morskog dobra direktno opštinama transferiše 50% prihoda od zakupa morskog dobra (oko 3.5 miliona na godišnjem nivou), dužna su da obave dosta toga. Prije svega, sveobuhvatno održavanje čistoće i komunalnog reda u zoni morskog dobra, sezonsko i vansezonsko čišćenje i održavanje kupališta, koja nijesu ustupljena na korišćenje, sa posebnom pažnjom u zimskom period. Zatim, održavanje i rekonstrukciju javne rasvjete, održavanje i zaštitu zelenila, hortikulturlno uređenje, uređivanje i održavanje parkova, javnih zelenih i rekreacionih površina, regulisanje bujičnih tokova, hitne sanacije obale i obalne infrastrukture (ograde, mostovi, obalni zidovi, staze i sl.).

7 Komentari

 1. ZAKUPCI PLAŽA SU BETONIRALI KOMPLETNU HERCEGNOVSKU RIVIJERU. IZRAČUNAJTE KOLIKI DIO OBALE JE BESPOVRATNO UNIŠTEN SAMO ZBOG NJIHOVIH LEŽALJKI.
  NE ZABORAVITE DA IM KOMBINACIJA LEŽALJKA-SUNCOBRAN = 5 EURA DNEVNO PROSJEČNO DONOSE 500 EURA – ŠTO JE MJESEČNI PRIHOD VEĆINE PORODICA U CRNOJ GORI. ŠTA SU TO ONI ULOŽILI POSLEDNJIH 20 GODINA OSIM ŠTO SU BETONIRALI, NASIPALI KAMENI TUCANIK KOJE JE ODNOSILO MORE DALEKO OD OBALE I NARAVNO POSTAVLJALI OTVORENE ŠANKOVE POD PLASTIFICIRANIM TENDAMA. ONI SU SE IZVJEŠTILI DA SAMO KUKAJU A SVI ZNATE DA ANGAŽAJU ROBLJE KOJE ZA NJIH KRVNIČKI RADI DVA MJESECA DA BI ONI UŽIVALI DVANAEST MJESECI PUTUJUĆI PO INOSTRANSTVU. VUJAČIĆ I OSTALI SIROMAŠNI ZAKUPCI NEKA ZNAJU DA JE OBALA
  KOJU ONI RAUBUJU JOŠ UVJEK NARODNO DOBRO I DA NE OČEKUJU DA IM DRŽAVA OD NARODNIH PARA SANIRA ONO ŠTO SU ONI LOŠE URADILI.

  28
  1
 2. Uopšte nije tačno da lokalna preduzeća imaju ikakvih obaveza prema području Morskog dobra ni po Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ni po Zakonu o morskom dobru

  12
 3. Najbolje je da ništa nemamo tada vas Niko neće ni prozivati ni mrziti … podrška za ugostitelje i ljude koi su uložili veliki novac u sredjivanju plaza u Herceg Novom obično je to bili na stjenama i nepostojicim do tada plaža , a vama gospodo ako smetaju plaze Izvinite vjerovatno živite na tudji račun ili od neke druge grane koja nema veze sa turizmom…

  5
  16
 4. ZA CITAOCE PORTALA
  OVAKVA SITUACIJA NA STAROJ BANJI OD KUĆE IVETICA DO UŠĆA RJEKE JE POSLIJE SVAKOG JUGA
  PA TE LJUDE NIKO NEPITA ZA NASTALU ŠTETU.
  KUBICI TRAVE I SMEĆA PRIRODA LAGERUJE NA TOM POJASU !!!!!
  DA NEPRICAMO O TOME KAKO PJESKA ISPOD TITOVE VILE SVAKE GODINE SVE MANJE A
  BLATNA PLAŽA KOJA BI TREBALA BITI ZAŠTITNI ZNAK IGALA IZ GODINE U GODINU SE GUBI.
  NA SKORO POLOVINI NJE PREOVLADAVA PJESAK I RIZLA.
  SA TRAVOM NA UŠĆU RJEKE TEŠKO BI SE IZBORIO BIVŠI PRVOBORAC A NE ZAKUPCI.
  MOJA GOSPODO IZ UDRUŽENJA POMENITE I OVAJ DIO NEMOJTE SAMO SEBE U PRVI PLAN.
  KAO DOKAZ VJESTI JAVNOG SERVISA JUTROS U DESET!!!!!
  Sa najboljim namjerama da se dočeka spremno sezona.

  16
 5. Ma najbolje da im od para iz budžeta opet betoniramo ono što su oni bespravno betonirali.
  Pa prvi ovaj Vujačić napravio nelegalno terasu koja mu je polusrušena i lancima ogradio parking
  za svoja privatna vozila….nečuveno zaista!
  Ista stvar ispod Bele lađe…ušli betonom 10 metara u more.
  Onaj na Hotel Plažu srušio skale i uzeo kamen za ogradu.
  Salatić zatrpo odliv …
  Mogli bi tako u nedogled nabrajat…
  Ovakvom gospodom bi trebalo tužilaštvo dase pozabavi!

  38
  2
  • A zaboraviste hotel Perla.
   Na šetalištu bespravni parking za goste, Poljake i Čehe.
   Pa od Meljina šetalištem špartaju do svog smještaja.

   17

Ostavite komentar

*

code