Veliki petak i post za pravoslavce i katolike

Veliki petak i post za pravoslavce i katolike

1877
2
Podijeli

Čitav hrišćanski svijet, pravoslavne i katoličke crkve, obilježavaju danas Veliki petak, tužan dan stradanja i smrti Isusa Hrista.

U svim crkvama se Veliki petak  obilježava carskim časovima  i misama  posvećenim događajima u Nedjelji stradanja  Isusa Hrista, čitanjem jedavnđelja.

Picerija i restoran

Isus Nazarećanin car Judejski, umro je na krstu u “šesti čas dana”, i tada su se zavjese jerusalimskog hrama pocijepale na pola, sunce se pomračilo i sva zvona su popucala.

Zbog toga na  Veliki petak ne zvone zvona već se bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Vjernici se pridržavaju strogog posta, a do zalsaka sunca mnogi ne uzimaju ni hranu niti vodu.

Na Veliki petak se farbaju jaja i to u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove.

Raspored bogosluženja

U manastiru Savina u 8 časova održan je u carski čas, u 18 će večernja služba sa iznošenjem i cjelivanjem plaštanice, dok je  23 h jutrenje i litija sa plaštanicom.

Na Veliku subotu u 9 časova biće upriličena liturgija Sv. Vasilija Velikog.

Na dan vaskrsenja Hristovog – Uskrsa, u 5 časova predviđeno je uskršnje jutrenje, u 6 uskršnja liturgija, a u 18 časova uskršnje večerenje.

Vaskršnji ponedjeljak obilježiće Sveta arhijerejska liturgija, koju će služiti arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije sa sveštenstvom u crkvi Sv. Trojice u Kutima, odakle će od 11 krenuti i Vaskršnja Litija kroz Zeleniku. Trpeza ljubavi za vjerni narod sa narodnim veseljem biće upriličena u 14 časova kod crkve Sv. Trojice. U 18 časova je uskršnje večerenje.

Vaskršnja liturgija služiće se i na Vaskršnji utorak, a počeće u 9 časova, u 18 uskršnje večerenje.

Bogosluženja organizuju i druge pravoslavne parohije, crkva Sv Arhanđela Mihaila, parohija Mokrinjska, Sv.Teodora Ušakova…

Za katoličke vjernike, u crkvi Sv. Jeronima u 17 h biće služena večernja misa. Sjutra veče na veliku subotu u crkvi Sv.Jeronima, od 20 h biće daro uskrsno bdijenje.

Na Uskrs, od 10 h u nedjelju u crkvi Sv.Jeronima biće služena župna misa, koja će biti i u 18 h u crkvi Sv.Antuna.

Četstitka Dragana Jankovića vjernicima za Uskrs

Povodom Uskrsa, čestitku je uputio potpredsjednik opštine Herceg Novi, Dragan Janković.

„Sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti upućujemo srdačne čestitke povodom velikog hrišćanskog praznika – Dana Hristovog vaskrsenja-uskrsnuća.

Ove godine ovaj veliki hrišćanski praznik slavimo istoga dana, pa neka simbolika zajedništva bude motiv da nas, uvijek i svuda, u svim životnim iskušenjima vode ljubav i radost, uzajamno poštovanje i razumjevanje, istinoljubivost i pravednost.

Uvijek imajmo na umu da dobrota i dostojanstvo svakog od nas čine svrhu ljudskog postojanja vrijednom i blagotvornom“, navedeno je u čestitki potpredsjednika opštine Dragana Jankovića.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code