VELIKO SPREMANJE DVORIŠTA I KUĆE IVA ANDRIĆA

VELIKO SPREMANJE DVORIŠTA I KUĆE IVA ANDRIĆA

151
0
Podijeli

Posljednjih dana đardin oko kuće Nobelovca Iva Andrića, na Toploj, tik uz glavnu gradsku ulicu, privlači pažnju prolaznika, zbog nereda.

Kroz zakatančenu kapiju pogled pada na gomile zelenog otpada, drvenih dasaka i ploča, ali i sitnog plastičnog otpada, nabacanog kod ulaza. Ni ostatak bašte nije bolji, sve djeluje zapušteno.
Ovakvo stanje zadržaće se još koji dan, jer je u toku veliko spremanje ove kuće, unutar i spolja, kako bi se u narednih nekoliko dana konačno privela namjeni – ističe za Radio Jadran v.d. direktor JUK Herceg Fest, Stevan Koprivica, ne krijući ujedno i razočaranje zatečenim stanjem, ali i uzbuđenje zbog onoga što planiraju:
“Malo je reći da smo u Herceg Festu bili šokirani onim što smo zatekli. Podrumske prostorije poplavljene, toalet začepljen i van funkcije, ostaci nekakvog šanka kao iz neke drumske krčme sa Ibarske magistrale i da ne nabrajam…. Sve su to radnici Herceg Festa svojim rukama sređivali, da ne kažem otčepljavali. Zaista ne mogu da vjerujem kolika je količina nebrige skoncentrisana na jednom mjestu i kako je neko uopšte mogao reći da je ovaj objekat “stavljen u funkciju” – priča i pomalo rezignirano Koprivica.
No, i za kuću velikog pisca čini se dolaze bolji dani. Biće to prostor “oplemenjen” za male kulturno-zabavne forme, uvjerava naš sagovornik:
“Ovih dana napravili smo i neke tehničke “inovacije” – instalirali smo Wi fi signal i uveli novu telefonsku centralu. Od ponedjeljka bi trebalo i da kamioni “Čistoće” krenu sa odvoženjem otpada iz bašte”, navodi Koprivica.
On ističe da bi i dalje SPKD Prosvjeta tu trebalo da organizuje večeri poezije, ali naravno bez “monopola” nad prostorom.
“Ono što je važno jeste da ćemo tu najvjerovatnije preseliti selekciju dokumentarnih filmova Filmskog festivala, ali i dio Direkcije. Planiramo postavljanje i punkta Filsmkog festivala, ali zadržaćemo i taj književni kutak”, najavio je Koprivica.
On dalje pojašnjava da će donji sprat Andrićeve kuće biti “rezervisan” za književne večeri posvećene ne samo Andriću već i drugim piscima, a da će drugi sprat kuće adaptirati za direkciju Filmskog festivala, ali i radionice za studente filmske sekcije.
“Ono što je krajnje poražavajuće jeste činjenica da je u toj kući malo toga ostalo što je autentično Andrićevo, čak ni pisaća mašina nije njegova. Nastojaćemo da iz zadužbine Andrića iz Beograda pokušamo “dopremiti” nešto od tih predmeta”, obećava Koprivica.
Ono što je najvažnije kuća Andrića ostaje otvorena za sve kulturne programe, ali će, ipak, o njenoj namjeni odlučivati Opština Herceg Novi.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code