VELIKO SPREMANJE I ČIŠĆENJE POVODOM DANA PLANETE

VELIKO SPREMANJE I ČIŠĆENJE POVODOM DANA PLANETE

132
0
Podijeli

Povodom Dana planete Zemlje koji se obilježeva 22. aprila u sve četiri osnovne škole u Herceg Novom: „Dašo Pavičić”, “Milan Vuković”, „Ilija Kišić” i „Orjenski bataoljn”, kao i u SMŠ „Ivan Goran Kovačić”, oragnizovano je čišćenje škloskih dvorišta od 10 do 14 časova.

Akcija je organizovana u saradnji sa gradskim preduzećem „Čistoća”.
Najavljeno je čišćenje i parka bišveg hotela Boka, a metle i alatki latiće se đaci OŠ „Milan Vuković” i NVO Urban Nova.
Od 19 časova biće upriličeno i otvoreno književno veče poezije i proze na temu “Priroda” u Omladinskom kulturnom centru.
To je prilika za sve mlade literarne stvaraoce da prikažu publici ostvarenja na temu “Priroda” – kažu u OKC-u.
Na sajtu NVO „Naša akcija” u okviru kalendara Mjesec Planete Zemlje u Crnoj Gori, navodi se da će biti ukinuto plaćanje trajektne karte za bicikliste na liniji Kamenari-Lepetane-Kamenari, od početka ljetnje sezone 1. maja 2014. godine, koja sada iznosi 1 euro.
Besplatan prevoz za bicikliste će uticati na poboljšanje kvaliteta životne sredine.
Kao i svake godine čitav april je mjesec u kojem se nastoji brojnim ekološkim akcijama uticati na svijest mladih u očuvanju prirodnog okurežnja. Ujedno se i šalje poruka odraslima da ne zaborave da Zemlju u što boljem stanju ostavljaju budućim generacijama.
Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, doo “Boka Gard” Security Kotor, uzgajaliste školjki ˝Školjke Boke˝ – Orahovac Kotor, u saradnji sa Institutom za biologiju mora Kotor, Gimnazijom Kotor, OŠ “Savo Ilić, “OŠ “Njegoš” iz Kotora organizuju više ekološko-edukativnih aktivnosti: čišćenje obale od mosta rijeke Ljute do uzgajališta “Školjke Boke”, podjela ekoloških brošura na vratima Starog grada Kotora, edukativni čas na temu ekološki principi održivog razvoja u marikulturi, pripremanje i degustacija školjki kao zdrave organske hrane iz mora za sve učesnike akcije.
I u ostalim gradovima u Crnoj Gori planirane su brojne akcije i nakon 22. aprila, pa će tako biti oraganizovan kamp “Izviđači na pjeni od mora” od 25. do 28. aprila u Budvi. Druženje u Budvi iskoristiće i za dodatno promovisanje Smotre kroz prezentacije i radionice.
U Kotoru će 26. aprila biti uređeno dvorište OŠ “Njegoš”, a akciju organizuju planinarski klub Vjeverica, NVO “Naša akcija” u saradnji sa školom i JKP Kotor. Planirano je farbanje ograde, sadnja, i sređivanje sportskog terena oko škole.

Picerija i restoran

BOKELJSKI EKOLOZI OČISTILI DIO SAVINSKE DUBRAVE

Inače, povodom Dana planete Zemlje Ekološko društvo Boke proteklog vikenda organizovalo je čišćenja Savinske dubrave, kod spomenika vladike Gerasima Petranovića. Akciji su se, uz članove «Ekološkog društva Boke» i «Step – koraka» odazvali radnici JKP «Čistoća» i JP «Stambeno – komunalnog» preduzeća, koji i obično prate akcije Eko Boke. Posebnu vrijednost dao je fudbalski klub «Obilić» iz Zelenike, sa članovima uprave kluba, trenerima i muškim i ženskim juniorskim timovima. Ova akcija je odgovor na poziv Olimpijskog komiteta Crne Gore da se u sportskim klubovima što više podrže ideje za brigu i očuvanje životne sredine, ističu u “Obiliću”.
Za tri sata sakupljeno je osam velikih kesa smeća što dovoljno govori za sebe o nemaru. Radnici «zelenila» su rezali palu i suvu drvenu građu, a akcijaši su spuštali sasječena debla i granje do zelene deponije. Ponovo su otkrivene stare staze, koje su izgrađene još vjerovatno u vrijeme vladike Gerasima, na strmoj strani od platoa, čime je za djecu i šetače dobijen novi prostor za igru i šetnju.
Ostaje da se razmotri mogućnost ugradnje rasvjete na platou sa stolovima, osvijetli spomenik vladici, i provedu građevinski radovi na učvršćenju podzida, staza, kamenih stepeništa, zdenca, kao i provedu antierozione mjere koje bi zaštitile postojeći fond visoke vegetacije, u ovom redu lovora.
Ujedno je akcija i apel inspekcijskim službama da u toku noćnih sati obilaze ovaj dio grada i upozoravaju one koji se tu zateknu o ponašanju na javnim prostorima, navode iz Ekološkog društva Boke.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code