Vern-Katić: Početak saradnje Herceg Novog sa švedskim gradovima

Vern-Katić: Početak saradnje Herceg Novog sa švedskim gradovima

7
Podijeli

Zamjenik ambasadora Švedske za Crnu Goru Joakim Vern sastao se juče popodne sa predsjednikom Opštine Herceg Novi Stevanom Katićem i saradnicima, objavljeno je na sajtu opštine. Susret je bio prilika za razgovor o načinima za jačanje saradnje, posebno u oblasti kulture i turizma.

Značajan korak napravljen je organizacijom Dana nordijskog filma, koji su dio programa Oktobarskih dana posvećenih prazniku grada. Konstatovano je da je dobro i poželjno da ovakvih projekata bude više.

Picerija i restoran

Kako je kazao Vern, interes ambasade Švedske je veća prisutnost i potrebni su im pouzdani partneri u Crnoj Gori. Veoma ga raduje da je grad Herceg Novi pokazao otvorenost za saradnju, vjeruje da je ovo samo početak i veoma rado će ponovo posjetiti ovu opštinu.

Predsjednik Katić je istakao da je na nivou države ovog ljeta evidentiran povećan broj turista iz nordijskih zemalja, te da je želja da se ovakav trend nastavi, kao i da Herceg Novi bude dodatno prepoznat kao potencijalna destinacija.

Takođe, informisao je zamjenika švedskog ambasadora o jakoj vezi koja postoji između našeg grada i Kraljevine Norveške, pobratuimstvu sa Levangerom, te programu koji ta zemlja realizuje sa Institutom „Dr Simo Milošević“, navodi se u informaciji iz lokalne uprave.

Katić je istakao  da ovakva saradnja može služiti kao dobar primjer za povezivanje sa nekim od gradova u Švedskoj, sa čim se i Vern saglasio. On je upoznao Verna sa činjenicom da je u Herceg Novom  živio Nobelovac Ivo Andrić i da Opština ima ozbiljnu namjeru da njegovu kuću na pravi način valorizuje. U tom dijelu, od značajne pomoći bili bi kontakti sa Fondacijom Nobel čije je sjedište u Štokholmu, a u čemu će ambasada Švedske rado pomoći.

Nakon sastanka u Kabinetu predsjednika, Vern je prisustvovao otvaranju Dana nordijskog filma u dvorani Park, četvorodnevne manifestacije koja je realizovana u saradnji Opštine Herceg Novi, Javne ustanove kulture „Herceg fest“ i ambasada Švedske, Norveške, Finske i Danske, a uz podršku Savjeta nordijskih ministara i kulturnih centara nordijskih zemalja.

7 Komentari

 1. Taman tako, potrošnja im je u kesama iz Volija, što nose po sobama,isto kao što će biti ovim turistima iz Jagodine što je ugovorio gradonačelnik.
  Razlika je što će Jagodinci donijeti sa sobom, a Skandinavci kupiti u marketu.
  Potrošači su oni koji odsjedaju u skupim hotelima,koje nemamo,Englezi,Kinezi,Njemci,Rusi…..

  9
  8
 2. E moj klempo bas si klempo. Turizam je sirok pojam i ne moze svak od svega imat koristi. Ja na pr.nemam apsolutno nikakvu korist od turista u privatnom smjestaju pa taman do Kamenog sve bilo popunjeno. I sta sad treba,da pljujem po njima i da kazem da ne trebaju dolazit? Neko prezimi zahvaljujuci njima a neko Skandinavcima i inima…prema tome samo neka dolaze svi oni

  12
  2
  • Za pohvalu je tvoj altruizam, filantropija., ali to su neke druge teme.
   Ovaj grad ZIVI od turizma, a to podrazumjeva i neku zaradu, profit, a turizam je svugdje u svijetu privredna grana i nema bas sentimenta.
   Podji malo do Svajcarske, Spanije..pa se uvjeri.

   7
   1
 3. “Usreci” smo se od silnih para koje nam ostavise te babe i djedovi iz nordijskih zemalja…
  Ne potrose pet eura van pansiona, a kada je dzabalucino pojedu i popiju vise no da kopaju vas dan.

  8
  18
  • Klempo, svaki turista je dobar ako mu ponudiš ono za šta je zainteresovan. Nema više budala koje ostavljaju pare, a da ga tvoja ponuda prethodno ne oduševi. Zaboravi ono što se dešavalo od 1974 pa do 1989. To više nema nigdje u svijetu.

   10
 4. Evo već 40 god Nordijski narodi vade Novski turizam iz go..na i hvala im što toliko dugo već traju.Ne mogu reći da bi propali da nam nije njih, ali ako nas ova saradnja malo ne trgne odo smo za Batočinu, Osečinu,Jagodinu…

  24
  3

Ostavite komentar

*

code