VIŠE OD 70 GROMOBRANA U CRNOJ GORI I DALJE OPASNOST

VIŠE OD 70 GROMOBRANA U CRNOJ GORI I DALJE OPASNOST

0
Podijeli

radioakt_gromobran_Karaula__Njivicki_putIako se odavno najavljuje da će uskoro skladište za radioaktivni otpad dobiti dozvolu za rad, kao i da će radioaktivni gromobrani biti uklonjeni u sklopu aktivnosti projekta: “Upravljanje zatvorenim radioaktivnim  izvorima, uključujući i radioaktivne gromobrane u Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu”, koji je takođe odavno započet, građani u Crnoj Gori su i dalje izloženi potencijalnoj opasnosti od jonizirajućeg zračenja, ukazuju iz hercegnovske NVO “Green action”

– Projekat, vrijedan  milion i 350 hiljada eura, koji je finansirala Evropska Komisija, još uvijek, po našem mišljenju ne daje rezultete.                                                                                                                    

Picerija i restoran

Naime, nepoznato je zašto se dugo čekalo i još uvijek se čaka, da se riješi problem skladištenja radioaktivnog otpada i uklanjanja radioaktivnih gromobrana, koji predstavljaju potencijalnu opasnost po zdravlje stanovništva u Crnoj Gori – navodi predsjendica ove NVO, Milica Stanković i dodaje da nastojanje nadležnih da svi zajedno, stvorimo realan okvir, zasnovan na standardima i principima Evropske Unije, kako za smanjenje ukupne količine  radioaktivnog otpada u Crnoj Gori,  tako i za njegovo upravljanje na bezbjedan i ekološki prihvatljiv način, još nije dalo efekte. – Na žalost, kako u proteklom periodu tako i danas, Crna Gora izgleda da nema ekonomskih mogućnosti da važne ekološke probleme rješava na brz, efikasan i finansijski održiv način, jer je rješavanje  problema u životnoj sredini  ekonomski izuzetno zahtjevno. Upravljanje radioaktivnim otpadom, posebno važno za bezbjednost građana, za Vladu Crne Gore bi moralo biti prioritetan problem – smatra Stankovićka. Ona saopštava da u Crnoj Gori postoji više od 70 radioaktivnih gromobrana koji su, u slučaju da se iskrive, opasni kako po zdravlje ljudi, tako i po životnu sredinu. Posljedice takve havarije bile bi nesagledive. Iz NVO „Green action” sumnjaju i da neki od postojećih radioaktivnih gromobrana u Crnoj Gori, uopšte nijesu evidentirani u postojećem registru lokacija na kojima se nalaze potencijalni izvori jonizirajućeg zračenja.

– On je u posjedu Agencije za zaštitu životne sredine i sumnjamo, da kao takvi neće biti uklonjeni na bezbjedan i propisan način. Našu sumnju potkrepljuje činjenica da u Igalu, na lokaciji zvanoj Karaula, postoji stari i dotrajali radioaktivni gromobran, koji se nalazi na pomenutoj lokaciji, a nije evidentiran u registru potencijalnih  izvora jonizirajućeg zračenja u Crnoj Gori. Gromobran je  prepušten sam sebi i bez ikakve je zaštite i kontrole – tvrdi Milica Stanković.

Po njoj je sporno i što se ne zna kada je posljednji put izvršeno mjerenje zračenja, ili test ispravnosti, kako tog, tako i sa drugih aparata – izvora zračenja. Svaka, pa i najmanja doza ozračenja iz ovakvih gromobrana je štetna po zdravlje stanovništva i životnu sredinu.

Zato iz “Green action” ukazuju na neophodnost evidencije, uklanjanja i zamjene ovog radioaktivnog gromobrana klasičnim modelom, što je uostalom, kažu, bila zakonska obaveza još sredinom 80-ih godina, koja do danas nije sprovedena.

Uvijek postoji opasnost da takva aparatura padne, od vjetra, groma, požara, ili da ozrači velikom dozom štetnih zraka veći broj ljudi, a da građani i ne budu svjesni. Putem medija iz NVO “Green action” pozivaju nadležne službe, prvenstveno Agenciju zaštite životne sredine i Ministarstvo turizma i održivog razvoja, da evidentiraju ovaj gromobran kao potencijalni izvor radioaktivnog zračenja, te da ga planski uklone na bezbjedan način, kao i ostale izvore jonizirajućeg zračenja na ovom području.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code