VIII KotorArt: 258 programa i 1015 umjetnika

VIII KotorArt: 258 programa i 1015 umjetnika

0
Podijeli

Međunarodni festival KotorArt biće otvoren 1.jula i trajaće do 17.avgusta. Za to vrijeme  biće realizovano 6 programskih segmenata sa 258  raznolikih programa, koji će se odvijati na 30 lokacija u Kotoru.

kotor art 2016 2Festival koji je dobio status manifestacije od nacionalnog značaja dominira u regionu, ali ima budžet od samo 628 hiljada eura i nema dugoročni plan, primjetio je izvršni direktor KotorArta i umjetnički direktor Don Brankovih dana Muzike, Ratimir Martinović. Po trećinu sredstava su obezbijedili Opština, Ministarstvo kulture i donatori.

Picerija i restoran

– Višegodišnji ugovor o finansiranju omogućio bi dugoročno planiranje, a time i razvoj i izvjesnu budućnost festivala, koji, između ostalog, karakteriše i izrazito učinkovit organizacioni model, u kojem se preko 80% dobijenog novca troši na programske sadržaje – naglasio je Martinović, uz tvrdnju da festival i  dalje prije svega insistira na izvrsnosti programa, uprkos ad hoc planiranju.

Predsjednik opštine, dr Aleksandar Stijepčević, je dodao da „ne treba da branimo Kotor nego da ga unapređujemo  kvalitetom kao što je Kotor Art“.

Za direkotorku u Ministarstvu kulture, Dragicu Milić razvijanje i unapređivanje festivala u svim njegovim segmentim ostaje i ubuduće obaveza Ministarstva kulture. Zalaže se za organizaciono – institucionalno utemeljenje ovog festivala, ali i za razvijanje jednog programskog koncepta u kojem će projekti od crnogorskog kulturnog identiteta biti zastupljeni u mnogo većoj mjeri.

kotor art 2016 1Tradicionalnom simboličnom predajom ključeva grada KotorArt biće svečano otvoren 1. jula, kao i izvođenjem predstave „Papirni svijet“ Mimiriči teatra iz Ukrajine, čime će otpočeti i 24. Kotorski festival pozorišta za djecu, najavio je direktor festivala Petar Pejaković.

– Očekuje nas rekordnih 107 raznovrsnih programa, od čega 16 profesionalnih pozorišnih predstava u glavnom pozorišnom programu, namijenjenih djeci i mladima od najmlađeg do tinejdžerskog uzrasta – kazao jer Pejaković. Uslijediće i nastavak produkcije novih predstava za djecu i mlade, koje sačinjavaju segment KotorArt Premijere. U koprodukciji sa Gradskim pozorištem Podgorica, biće izvedena predstava za mlade Kavez, koju po sopstvenom tekstu nagrađenom na 2. Konkursu za najbolji dramski tekst za djecu i mlade u Crnoj Gori režira Mirjana Medojević. U saradnji sa Gradskim pozorištem Podgorica i Crnogorskim narodnim pozorištem, predstavom DA DA Šekspir, koja uvodi najmlađe u stvaralaštvo Viljema Šekspira, biće obilježeno 400 godina od smrti ovog pisaca, kao i 100 godina od nastanka dadaizma. Pejaković je istakao da je izuzetno bitno da se u Kotoru opet začne i produkcija predstava za odrasle, ali  smatra da je bazično ulaganje u razvoj pozorišta uopšte ipak ulaganje u razvoj pozorišta za djecu i mlade. Festival će nastaviti i sa izdavačkom djelatnošću, pa će tako ove godine bit predstavljena ilustrovana knjiga Kako rastu veliki ljudi – Njegoš za djecu, nastala na osnovu istoimene  vrlo uspješne festivalske produkcije. Posebna značajno je i što se u okviru festivala pozorišta za djecu ove godine izdvojio kao poseban segment četvorodnevni podfestival scenskog stvaralaštva mladih, koji je u toku, i koji okuplja preko 150 mladih iz četiri zemlje regiona.

Uvid u svjetsku arhitektonsku praksu i teorijska razmatranja, omogućiće KotorArt KotorAPPS, sa 14 programa. Planirana je debata okruglog stola  Arhitektonska scena u Crnoj Gori i značaj razvoja arhitektonskog konkursa, dvije konferencije sa panel diskusijama – Re-use i The Debate, a biće prikazane i epizode dokumentarnog arhitektonskog serijala Betonski spavači, najavila  je programska direktorka, Ivana Vučinić.

Međunraodni festival klapa Perast, nudi čak sedam vrhunskih klapskih koncerata u cijeloj Boki. Izvršni direktor festivala Milan Kovačević je skrenuo pažnju na dva događaja koja će biti organizovana pod pokroviteljstvom Odbora za proslavu 10 godina crnogorske nezavisnosti: 16. jula u Kotoru će nastupiti najbolje crnogorske klape, uz svečanu promociju jubilarnog festivalskog CD-a. Istog dana će u Muzeju grada Perasta biti prestavljena i Lirica br.4, posvećena Dionisiu de Sarnu San-Giorgu, kod nas poznatijem kao autoru opere Balkanska carica, dok je manje poznat njegov doprinos u zapisivanju tradicionalnih pjesama u zbirci Uspomene iz Perasta iz 1896. Najbolje izvedbe sa prethodnih festivala ove godine će biti objavljene na dvostrukom CD-u sa 36 pjesama. “U antologijskom izboru nalazi se prava reprezentacija pjesama i klapa kao muzički prikaz samog Festivala i njegovih dostignuća u čuvanju kulturne baštine”, najavio je Kovačević.

Jedini grad sa kontinuiranom koncertnom sezonom u državi, Kotor se sprema i za don Brankove dane muzike posvećene desetogodišnjici  njegove smrti

– 13. jula premijerno će biti nova djela (Aleksandra Perunovića, Nine Perović i Ive Josipovića), narudžbe KotorArt-a, inspirisana opusom don Branka Sbutege. Isto veče, ispred Katedrale Sv. Tripuna biće premijerno prikazan dokumentarni film pod nazivom Don Branko, koju KotorArt realizuje sa RTCG, a nešto kasnije će, u saradnji sa Muzejom Perast, u galeriji Solidarnosti biti otvorena izložba slikara Banjevića posvećena don Branku – kazao je pored ostalog umjetnički direktor Don Branković dana muzike, Ratimir Martinović.

Ovogodišnja  Pjaca od filozofa ove godine posvećena je promišljanju tehnološkog razvoja i neurototalitarizama. Okupiće neke od najzanimljivijih teoretičara, ali i praktičara tehnologije. Na okruglom stolu Od NSA do Sjeverne Koreje učestvovaće Maja Pelević, Andrej Nikolaidis i Angela Rihter, dok će tematska predavanja tokom dva dana održati Renata Avila, Angela Rihter, Srećko Horvat i Sara Harison.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code