VIJEK I PO KOTORSKE GIMNAZIJE

VIJEK I PO KOTORSKE GIMNAZIJE

148
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Povodom obilježavanja 150 godina postojanja kotorske, najstarije Gimnazije u Crnoj Gori, od 7. maja do 6. juna, biće organizovane različite aktivnosti.

Obilježavanje značajnog jubileja započeće promocijom knjige „Dva pjesnika i slika”, mr Milijane Simonović. U zgradi Gimnazije biće održane debate s temom aktuelnog događaja, sportsko takmičenje, predstavljanje Preduzetničkog kluba škole, predavanje o istorijatu škole, muzičko – poetsko veče na stanim jezicima, gostovanje bivših učenika i izložba učeničkih radova na tragu Petra Lubarde. Ovogodišnji školski list „Eho” 4 biće uručen kao jedan od poklona zvanicama na dan centralne proslave. Završna svečanost biće održana 6. juna 2015. godine u sali Kulturnog centra Kotor. Zvanice će prisustvovati izvođenju omnibusa, predstave „Nismo tu za jedan dan”, rađene po motivima tri pripovijesti Stefana Mitrova Ljubiše.
Ovom značajnom jubileju pridružila se i Pošta Crne Gore, koja je štampala markicu sa motivima grada Kotora.

Picerija i restoran

IZ 150-OGODIŠNJE ISTORIJE

Posebnim zauzimanjem Stefana Mitrova Ljubiše u Carevinskom vijeću u Beču, 1865. započela je sa radom škola koja je decenijama nosila njegovo ime. Njegova misao, zapisana u jednoj od pripovijesti, da nismo tu za jedan dan, obistinila se. Kotor je, uz Dubrovnik i Zadar, postao grad koji danas ima jednu od najstarijih Gimnazija na prostoru nekadašnje zajedničke države. Postao je centar učenosti i sredina iz koje su potekli znameniti ljudi iz svijeta nauke i umjetnosti.
Gradska javna škola u Kotoru postoji od 1326. godine, koja je, sudeći po izvjesnim okolnostima i nekim činjenicama iz drugih izvora, osnovana 1285. godine. Od tridesetih godina XV vijeka radi Gramatikalna škola-prava srednja škola koja odgovara današnjoj gimnaziji. U XVI vijeku je prerasla u višu srednju školu, u vrstu liceja svoga vremena, što odgovara višoj gimnaziji. Tokom XVII i XVIII vijeka je radila više kao niža srednja škola. Ugasila se poslije pet vijekova rada zajedno sa padom Mletačke Republike, 1797. godine. Od 1811. do 1814, za vrijeme francuske vladavine, radi niža gimnazija.
Formiranje gimnazije, kakva je ona danas, započeto je u doba austrijske vlasti u Boki. Carskom odlukom od 14. avgusta 1864. godine odobreno je osnivanje niže realne gimnazije u Kotoru, za što je imao najviše zasluga Stefan Mitrov Ljubiša, poslanik Boke u Carevinskom vijeću u Beču, koji je izdejstvovao da se nastava izvodi na narodnom jeziku. Ljubišine zasluge su tim veće ako se ima u vidu da se do tada u svim osnovnim i srednjim školama u Boki i Dalmaciji nastava izvodila na italijanskom jeziku. Svečano otvaranje obavljeno je 7. januara 1865. Redovan rad počeo je 8. januara, sa 15 učenika upisanih u prvi razred.
Iako su se mijenjala zdanja u kojima je sticana učenost i nazivi škole, do danas, kotorska Gimnazija ostaje prepoznatljiva po onima koji su u njoj prenosili svoja znanja i iskustva, i mladim ljudima koji su odlazeći, odnosili neotuđivo bogatstvo. Od mastionice i pera do računara i elektonskih dnevnika, koji su dio svakodnevice današnjih profesora ove škole, pređen je vjekovni put, ali je suština ostala ista – posvećenost knjizi, nauci i vaspitanju mladih ljudi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code