Vikend na “dvomeđi” Herceg Novog i Kotora, na Orjenu: Aktivno, poučno, opušteno

Vikend na “dvomeđi” Herceg Novog i Kotora, na Orjenu: Aktivno, poučno, opušteno

4
Podijeli

Manifestacija pod nazivim “Čovjek i kamen”, u organizaciji Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i planinarskih klubova “Subra” iz Herceg Novog i “Vjeverica” iz Kotora, priprema se “s guštom” za 24. i 25. jun na “dvomeđi” Herceg Novog i Kotora. Događaj je osmišljen kod planinarskog doma na Orjenskom sedlu (1600mnv), na prevoju puta Vrbanj-Crkvice, odnosno centralnoj tački Orjena i mjestu spajanja dvije bokeške opštine.
Ovom manifestacijom organizatori žele da skrenu pažnju na naslijeđena materijalna dostignuća rada u kamenu, ali i na tradicionalne vještine gradnje, kao neprolazne, a u isto vrijeme, sve ugroženije vrijednosti.
Podsjećaju javnost na iskonsku simbiozu čovjeka i kamena naših primorsko-dinarskih prostora i to kroz čak četiri planirana događaja.

Program manifestacije

Picerija i restoran

Prvi u nizu događaja je uspon sa Orjenskog sedla na najviši vrh primorskih Dinarida (Veliki kabao, 1894 m), zakazan za sjutra, 24. juna, u 10h.
Uspon će biti izveden najstarijom, namjenski rađenom, planinarskom stazom u Crnoj Gori, probijanoj sredinom druge polovine 19-og vijeka, za lakši izlazak prestolonasljednika, princa Rudolfa Habzburga. Naravno, pri usponu će vodiči predstaviti istorijske i prirodne zanimljivosti i atrakcije na ovoj stazi. Organizovani uspon markiranom planinarskom stazom do Velikog kabla traje oko 1h i 40 min i adekvatan je za planinare, ali i sve ljubitelje aktivnosti na otvorenom.
Za 24. jun, u 15 časova u planinskom domu “Orjen sedlo” planirano je otvaranje foto izložbe “Čovjek i kamen”, iz kolekcije Agencije za razvoj i zaštitu Orjena. Izložbom će se kroz 20-ak radova na A3 formatu predstaviti najznačajnija ostvarenja ljudskog rada sa kamenom, kao i surova ljepota orjenskih kraških pejzaža.
Centralni događaj manifestacije, II Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe, zakazano je za nedjelju ,25. jun, od 10 do 13 časova, na bućarskom zogu na Orjenskom sedlu.
Snage i vještine će odmjeriti ekipe s područja Crne Gore (odnosno revijalno-iz regiona). Ekipe se sastoje od po 3 člana (2 člana+kapiten). Na raspolaganju imaju samo 10 minuta da gomilu kamena pretoče u što više metara suvomeđe primjerene čvrstine, širine 60 centimetara i visine jednog metra.
Uz brzinu i dostignutu dužinu suvomeđe, ocjenjuje se i statika zida, kao i sama estetska komponenta. Sve ekipe dobijaju zahvalnice za učestvovanje, najbolje 3 diplome, dok prvoplasirana dobija, umjesto pehara, prelazni kamen – “Orjenska buža”, rad Novljanina, Dejana Veriga, poznatog planinara i ljubitelja Orjena, ali isto tako i poznatog umjetnika-amatera.
U skladu sa događajem koji promoviše tradiciju, najbolji dobijaju i poklon paket, pravi lokalni gastro-suvenir, dar hercegnovskog udruženja “Ruke” ispunjen našim autohtonim delicijama.
U II Prvenstvu Crne Gore u gradnji suvomeđe mogu učestvovati formalne ili neformalne grupe, kao i sportski klubovi, svi oni koji uvažavaju, podržavaju, odnosno, koji u svojim aktivnostima imaju zaštitu tradicionalnog antropogenog pejzaža, kao i grupe koje se još bave gradnjom tradicionalnih suvomeđa.
Posljednji događaj ovog, dvodnevnog planinskog druženja je planiran za 25.jun, od 14 do 15 časova. Riječ je o predstavljanju i premijernom prolasku edukativnom stazom “Ćesarov put”, stazom koja vodi kroz savršeno očuvano, a nikad završeno gradilište austrougarskog puta s početka 20-og vijeka.
Čak i danas, nakon više od jednog vijeka, ovaj potez izgleda, ako se zanemari uznapredovala vegetacija, kao upravo napušteno gradilište, navode organizatori. Smjenjuju se u pravilnim intervalima dionice različitog stepena finalizacije, od grubo trasirane, pa sve do one potpuno završene. Tu je majdan odakle je vađen kamen – jedini građevinski materijal koji je ovdje korišten.
Pored puta leže, zaboravljeni u vremenu, veliki blokovi spremni za ugradnju. Imati danas ovako dobro sačuvan primjer nekadašnjeg sistema gradnje moćne austrougarske vojske – pravo je blago, a ovo predstavljanje trebalo bi biti prvi od koraka ka zaštiti i pretvaranju u muzej na otvorenom, što bi u konačnici vodilo uključivanju “Ćesarovog puta” u savremene turističke tokove.
Učešće na manifestaciji, ručkovi oba dana i vođenje su besplatni za sve učesnike, dok su u sopstvenom aranžmanu samo dolazak i povratak učesnika.
Za aktivno učešće u nekim od događaja potrebno je prijaviti Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena na e-mail zeljko.starcevic@hercegnovi.me , tel. 069360803, a za rezervaciju noćenja u pl. domu na subra@t-com.me
Manifestacija se realizuje uz podršku Opštine i Turističke organizacije Herceg Novi i DOO Stambeno komunalnog preduzeća.

4 Komentari

  1. Уживајте у туђој муци срам вас било градите два метра међе двије године а онај ко је ту оставио живот да то све направи не спомињете га.

    11
    17

Ostavite komentar

*

code