VIKEND NA ORJENU – UPOZNAJTE DREVNU GRADITELJSKU TEHNIKU SUVOMEĐE

VIKEND NA ORJENU – UPOZNAJTE DREVNU GRADITELJSKU TEHNIKU SUVOMEĐE

113
0
Podijeli

Planinarski klub „Subra” organizuje tokom vikenda drugu radionicu posvećenu tradicionalnoj tehnici gradnje „na suvo”.

Cilj radionice je upoznati širi krug ljudi sa ovom drevnom tehnikom gradnje kojoj u Crnoj Gori prijeti zaborav, dok, sa druge strane, nju i njene proizvode (suvomeđe i suhozide) EU sve više prepoznaje kao vrijednosti koje moraju biti trajno sačuvane i valorizovane kroz posebne vidove turizama.
Ove radionice predstavljaju mali, inicijalni korak osmišljen u ostvarivanju tog strateškog pravca. Radionica će se sastojati od teoretskog i praktičnog dijela, a fizički rezultat radionice je uređenija okolinu planinskog doma Orjen sedlo, koja i ovakva predstavlja atraktivni vidikovac centralnog dijela masiva, sa pogledom koji seže sve do dalmatinskih ostrva, navodi dipl.arheolog Željko Starčević.
– Planiramo da ozidamo u tehnici suvomeđe oštećene stare podzide i napravimo nove i tako estetiku predjela donekle narušenu radom građevinskih mašina 80-ih godina prošlog vijeka, dovedemo na viši nivo, a opet, sve u skladu sa tradicionalnim graditeljskim naslijeđem, poručio je vođa radionice Željko Starčević iz PK Subra.
Orjensko sedlo (1600 m) u masivu Orjena odabrano je kao najpogodnija lokacija, jer je to najviša tačka čuvenog austrougarskog puta preko Orjena, građenog početkom 20-og vijeka i koji im oko 50 km podzida rađenih upravo u ovoj tehnici!
– Iz tog razloga ovo graditeljsko remek-djelo smo kandidovali za poseban režim zaštite, budući da praktično već predstavlja memorijalni put, spomenik graditeljskom umijeću i moći jedne carevine, navodi Starčević.
Orjensko sedlo trebalo bi biti poznato i po Rudolfovoj stazi, jer je 80-ih godina 19-og vijeka upravo sa tog mjesta austrougarska vojska na čelu sa generalom Varešaninom, tutorom mladog princa, izvela pješačku stazu do vrha Orjena, pravljenu specijalno za izlazak princa Rudolfa Habzburškog na Veliki kabao (1894 m). Staza je i danas u upotrebi a na njoj se nalazi i spomen-ploča graditelja.
Smještaj je obezbijeđen u pl. domu „Orjen sedlo”, a ishrana je iz ranca. Za noćenje je potrebna vreća za spavanje. Alat i zaštitnu opremu osigurava organizator. Učesnici radionice dobijaju prigodne diplome.
Mjesto okupljanja je Vrbanj (1010 m) u subotu u 09h, na kraju asfaltnog puta, odakle se planinarski izlazi do doma (oko 2 i po sata), a organizator prevozi stvari do Orjenskog sedla.
Svi zainteresovani za učestvovanje mogu da se prijave na e-mail star@t-com.me ili na telefon 069 360 803 (Željko Starčević, vođa radionice) .

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code