Vikend u znaku prekograničnog plivačkog takmičenja i državnog prvenstva

Vikend u znaku prekograničnog plivačkog takmičenja i državnog prvenstva

1114
0
Podijeli

press jadran 1712Na bazenu Instituta Igalo ovog vikenda biće održano dvodnevno prekogranično plivačko takmičenje i prvenstvo Crne Gore u plivanju, u organizaciji Vaterpolo plivačkog saveza Crne Gore i PVK Jadran Caine. Očekuje se blizu 200 plivača iz Crne Gore, Hrvatske i BiH.
Ovo je dio sada veoma uspješnog prekograničnog projekta između Crne Gore i Hrvatske, nazvanim „OH2O POLO“, kako bi se ne samo podstakao razvoj vaterpola nego i plivanja, kazao je direktor PVK Jadran Carine, Miloš Mračević:
– Zadovoljstvo mi je da će na ovom takmičenju biti preko 150 plivača iz 4 plivačka kluba iz Crne Gore: Jadran, Primorac, Budva i Stari grad iz Budve. Sa hrvatske strane biće iz PVK Jug, čija znanja i iskustva možemo da podijelimo i da dosta naučimo. Tu će biti i plivači iz KPK sa Koručule, gdje je prije tri godine otvoren bazen.

U Crnoj Gori oskudjevamo u tehnički opremljenim bazenima, a Herceg Novi i Igalo, ipak, uspjevaju da organizuju otvorena plivačka prvenstva. Jadran je jedan od klubova koji se najviše angažovao u razvoju plivanja u državi, primjetio je predsjendik stručnog Savjeta za plivcanje u VPS CG Mladen Klikovac:

Picerija i restoran

– Ja i stručni saradnici puno smo u ove dvije ipo godine radili. Nije lako biti sa „velikim bratom“ – vaterpolom, ali moramo da shvatimo da je plivanje bazni sport, sa gimnastikom, atletikom i mora biti dostupan svakom djetetu. Djete do drugog razreda osnovne škole mora naučiti da pliva, a vidjećemo poslije kojim će se sportom baviti.

Nakon kritika ljetnjeg prvenstva sada smo brojniji. Sigurno da nam je pomogao ovaj projekat, jer finasijski obezbjeđuje smještaj svih takmičara i uslove na bazenu. Elektronika će biti kvalitetna, sudijska organizacija takođe. Nadam se da će olimpijci Jovana Terzić, Boško Radulović i Inić, koji će doći iz Beča i da ćemo napraviti nove crnogorske rekorde u malim bazenima.

Državno prvenstvo Crne Gore u plivanju za sve kategorije, a onda i plivačko takmičenje u okviru projekta OH2O POLO otvoriće legenda crnogorskog plivanja Ivica Zuber, najavljuje trener prve plivačke ekipe „Jadran Carine“ i komesar takmičenja , Sead Adrović:

– Takmičenje će se odvijati u subotu i nedjelju u 4 djela, ujutru i popodne. Počinje u 10 h. Pozivam sve ljubitelje plivanja da dođu i podrže plivače. Za sve plivače za prva tri mjesta predviđene su medalje, a za najbolje učesnike i timove pehari. Jadran Carine imaće 39 plivača.

Tenerica mlađe plivačke ekipe „Jadran Carine“, Milica Ćorović realno ocjenjuje da će na Prvenstvu Crne Gore nastupiti najbolji plivači i plivačice, ali da se ne mogu očekivati vrhunski rezultati. Djeca će zato sigurno pokazati dobar stil i tehniku:
– Među njima će svakako biti djeca koja su potencijalni kandidati za nastup u Riju 2016, ali i dosta mlađih koji su stekli uslov da se takmiče na prvenstvu Crne Gore i osjete kako to izgleda plivati sa najboljima. PVK Jadran je kroz projekat međunarodne saradnje i kroz regioanlna takmičenja uspio da privuče izvjestan broj djece na bazen. Znamo da su naši bazeni u lošem stanju i zimi dosta djece odustaje od plivanja. Ljeti nije problem da se djeca privuku da dođu na Škver gdje je sve čisto i blistavo, sunčano, ali zimi je stanje loiše. Kroz ova takmičenja uspjeli smo da animiramo mlađu djecu čak i od 9 ili 10 godina da ostanu na bazenu i napravili korak više.

Inače, ovo je drugi projekat u okviru prekogranične saradnje Hrvatske i Crne Gore, u kome su nosioci Jadran Carine i dubrovački Jug, podsjeća Miloš Mračević. Cilj je da se uključe ne samo plivački i vaterpolo klubovi, već i lokalne samouprave Herceg Novog, Kotora, Budve, Konavala, Župe Dubrovačke, Korčule i grada Dubrovnika. U projektu učestvuje deset plivačko vaterpolo klubova s obje strane granice.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code