Više od 100 mladih Tivta u Dječijem parlamentu

Više od 100 mladih Tivta u Dječijem parlamentu

1
Podijeli

Povodom 20. novembra, dana kada je Generalna skupština UN usvojila Deklaraciju i Konvenciju o pravima djeteta u Tivtu je zasjedao Dječji parlament. Djeca su postavljala zanimljiva pitanja predstavnicima lokalne uprave.

djecji-parlament-tv-1711Dječjim parlamentom je predsjedavala učenica Anastasija Kovačević, dok je sekretarka parlamenta bila učenica Valentina Halili. U radu parlamenta učestvovalo je više od stotinu djece iz tivatskih obrazovnih institucija: OŠ “Drago Milović” sa područnim jedinicama iz Donje Lastve i Gradiošnice, OŠ “Branko Brinić” iz Radovića, SMŠ “Mladost”, JPU Bambi, Muzička škola Tivat , Međunarodna škola Knightsbridge, Britanska međunarodna škola  Arcadia Academy. Radu parlamenta pridružila su se i djeca iz Udruženja Egipćana i Udrženja roditelja djece i omladine sa smetnjma u razvoju, kao i djeca iz NVU ”Djeca Tivta”.

Picerija i restoran

Rad Dječjeg parlamenta otvorio je predsjednik Skupštine opštine Ivan Novosel, koji je kazao da je zasjedanje u čast djece i njihovih prava i samo mali doprinos Opštine Tiva, “jer djeca imaju pravo da traže i dobiju informacije”.

Predsjednica opštine dr Snežana Matijević, iskazujući zadovoljstvo što je u prilici da sa djecom neposredno razgovara nada se da će Dječji parlament postati tradicija i da će to biti mjesto na kojem će se čuti  sugestije, ideje i mišljenja.

Na mnoštvo dječjih pitanja odgovarali su i glavna administratorka Jovanka Laličić, rukovodioci organa lokalne uprave i njihovi predstavnici. Postavljena su brojna pitanja iz oblasti dječjih prava: na koji način Opština Tivat pomaže djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, šta Opština radi kako bi se edukovala djeca o opasnostima bolesti zavisnosti, šta se uradilo u edukaciji o rodnoj ravnopravnosti, da li djeca imaju pravo na igru? Mnogo pitanja odnosilo se na uređenje školskog dvorišta, rekonstrukciju postojećih škola, poboljšanje saobraćajne infrastrukture u blizini škola, otvaranje mjesta za okupljanje mladih. Mladi su pitali i šta je predsjednica po zanimanju; šta je najbolje u poslu gradonačelnice, kako su se veliki igrali kada nije bilo kompjutera…

Događaj je organizovao Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja. Nakon sjednice Dječjeg parlamenta priređen je mali koktel u holu, djeci u čast, a na Trgu Magnolija su puštani baloni sa porukama o važnosti poštovanja dječjih prava i sloboda.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code