Više od 100 rekreativaca šetalo i trčalo Orjenom

Više od 100 rekreativaca šetalo i trčalo Orjenom

2737
0
Podijeli

Proteklog vikenda još jedan “pohod” na Orjen i uspješno organizovan još jedan Orjenski maraton.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Subota je bila dan za ljubitelje planinskog trčanja, a nedjelja za rekreativce, pa je 100 zaljubljenika u prirodu i ovu planinu trčalo ili samo šetalo Orjenom. Pobjednik  maratona, Krzystzof Rytko sa rezultatom 4:35:04 dolazi  iz Poljske. Otkiva da je boravak u Crnoj Gori planirao upravo po datumu Orjenskog maratona, za koga je saznao preko interneta.
-Ovo je divna priroda, marathon, ali trasa i tren su veoma veoma teški. Dobra je organizacija. Volio bih da ponovo dođem i učestvujem u Orjenskom maratonu – kazao je Rytko.
Drugo mjesto, sa rezultatom 4:38:39, osvojio je Boris Kosović, član Alpinističkog kluba “Niskogorci” iz Herceg Novog, dok je trećeplasirani, takođe Novljanin, Perica Vučković, sa postignutim vremenom 4:53:20.
U ženskoj konkurenciji najbolja je bila članica Triatlon kluba “Kotor”, Miluša Bošković (5:03:08), koja je odskoro otkrila ljubav prema planini i planinskom trčanju, a ovoga puta je “prevazišla samu sebe”.

Picerija i restoran

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Posljednje godine počela sam da se bavim planinskim trčanjem. Posebno sam vezana za Orjen, jer moja prva planinska tura je bila prije 6 godina sa “Vjevericom” na Subru. Staza je bila dobro markirana, prošla sam je bez problema. Bilo je dosta vruće, ali poenta je istrajati, bez obzira na prepreke. Imali smo dobro vrijeme. Prije pet dana učestvoavla sam na dužem maratonu od ovog i sada sam prevazišla samu sebe. Zahvaljujem organizatorima i momcima iz AK “Nikogorci”, zahvaljujući kojima sam zavoljela planinsko trčanje. Osim trčanja važno je duženje i ljubav prema planini. Prošle godine sam počela da se bavim atletikom i da trčim kraće distance, ali više volim duže distance, više od 20 km u prirodi, gdje radi cijelo tijelo i gdje je iskustvo neponovljivo – priča Miluša.
Drugoplasirana je bila Novljanka Milka Kvrgić (5:49:21), dok je treće mjesto, sa rezultatom 5:51:38, zauzela Marija Čop, članica Triatlon kluba Herceg Novi.
Novljanka Lidija Petrone Kolar priznaje da su svi učesnici bili u dobroj kondiciji i da bi trebalo, za one koji to nisu, naparviti manje zahtjevnu stazu i kraću turu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Svi vise na FB, bolje bi bilo da dođu na ovakav izlet i vide kako je to – poručuje Lidija.
Obilježje rekreativnoj turi dali su “Novski tići”, planinarska sekcija pri OŠ Milan Vuković, čije je masovno učešće na rekreativnoj trasi do sela Žlijebi već postalo tradicija. U saradnji sa hercegnovskom Službom zaštite, gore ih je čekalo vatrogasno vozilo sa vodom za piće. Razgledanje sela je upotpunjeno posjetom konobi Sikimića, gdje je domaćin, Nikola Sikimić ispričao zanimljive detalje o Žlijebima, načinu gradnje, istoriji sela, ali i pokazao, visoko u litici iznad, kamenog zaštitnika “seoskog kneza”, čiju glavu
je majka priroda izvajala u jednoj velikoj raspukloj stijeni.
Planinarski klub “Subra” je 17. Orjenski maraton organizovao uz pomoć Turističke organizacije Herceg Novi, Opštine Herceg Novi, Službe zaštite i spasavanja, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i Odjeljenja granične bezbjednosti Herceg Novi, a uz podršku Planinarskog saveza i Atletskog saveza Crne Gore.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code