Viši sud oštetio bivše radnike “Novog Prvoborca” za 213.000 eura

Viši sud oštetio bivše radnike “Novog Prvoborca” za 213.000 eura

1185
1
Podijeli

radnici prvoborca 130516Novim vještačenjem i presudom Višeg suda bivših 35 radnika “Novog Prvoborca” iz Herceg Novog “zakinuta” su za iznos neisplaćenih zarada od 213.000 eura. Uložili su žalbu Vrhovnom sudu i očekuju presudu u svoju korist, odnosno, potvrdu prvobitne presude i vještačenja  Osnovnog suda u Herceg Novom, saopštili su novinarima njihovi predstavnici.

Osnovni sud je u martu presudio po tužbi 73 nekadašnja radnika „Novog Prvoborca“ koji traže zarade za redovan i prekovremeni rad u periodu od 1. aprila. 2008. godine do 10. novembra 2011. godine, kada je preduzeće uveden stečaj. Sudski vještak Branko Bujišić je tada procijenio da ukupna potraživanja radnika za period od aprila 2008. do novembra 2011. godine iznose oko 1,1 milion eura. Odnosno da za 35 radnika koji se nalaze u prvom turnusu tužilaca, treba isplati 346.000 eura.

Picerija i restoran

Pravni zastupnik radnika Jovan Pejović, smatra da je presuda Višeg suda u Podgorici, koja se odnosi na prvi turnus od 35 radnika, suprotna praksi Osnovnog suda u Herceg Novom, koji je do sada pet puta presuđivao u korist radnika Novog Prvoborca, puni iznos izostale zarade. Naglasio je, da je sporna presuda i u suprotnosti sa sudskom praksom Vrhovnog suda.

– Viši sud je dozvolio vještaku da procjenjuje koliko bi radnici imali zaradu da ih je poslodavac vratio na posao. Stav je Vrhovnog suda da se ne može gatati šta bi bilo, kad bi bilo, jer se naprosto ne zna na koje bi poslove i radna mjesta radnici bili vraćeni, koje bi koeficijente njihove plate imale… Uobičajen stav Vrhovnog suda u ovakvoj vrsti radnog spora, je da se izgubljena zarada utvrđuje na osnovu prosjeka posljednje isplaćene zarade – ističe Pejović.

Prema izmjeni zakona o parničnom postupku, koji je stupio na snagu 1. decembra 2015. godine, dozvoljava se, radi pravne sigurnosti građana, u slučaju da sudovi sude suprotno sudskoj praksi Vrhovnog suda, pravo na reviziju. To pravo, kaže Pejović, su iskoristili i očekuju da će Vrhovni sud  dosadašnju praksu primijeniti i na radnike Novog Prvoborca.

Ova godina je posljedna za realizaciju plana reorganizacije Novog Prvoborca koji, kako je naglasio Pejović, ne posluje, jer su radnici tokom postupka stečaja preduzeća bili oštećeni. Niisu u prvom isplatnom redu dobili minimalnu zaradu dvije godine prije uvođenja stečaja. Pejović  naglašava da se isplate drugim povjeriocima nisu mogle vrštiti, a vršene su, bez prethodne isplate minimalne zarade radnicima, dvije godine prije stečaja, na šta su već skretali pažnju državnom tužiocu.

Bivši sindikalni predsjednik radnika Novog Prvoborca Zahid Hodžić, ustvrdio je da su Viši i Privredni sud „otvorene jame za radnike“ bilo kojih firmi, kada je riječ o ostvarivanju radničkih prava.

– Sud u Herceg Novom je već presudio da se radnicima, za njih 35 isplati 346.000 eura, dok je Viši sud ovu cifru umanjio za 213.000 eura, odnosno presudio je da nam se isplati 132.000 eura. Zato od Vrhovnog suda očekujemo pravično suđenje, i poštovanje prava radnika, kakvo je imao Osnovni sud u Herceg Novom – poručio je Hodžić.

Bivši radnik Novog Prvoborca, Mirko Kočanović, podvukao da je vještak Bujišić radnicima potraživanja obračunao po listinzima Fonda PIO, na osnovu čega su pojedini otišli u penziju, da bi drugi vještak negirao listing Fonda PIO, pa čak i isplatne liste što smatra nedopustivim.

Inače, dugovanja prema radnicima trebalo je da budu isplaćena prodajom tri placa u Kotoru, Nikšiću i Podgorici. Stečaj je u nekada vodeću neimarsku firmu u Crnoj Gori, uveden je 10. novembra 2011. godine, a godinu kasnije, usvojen je Plan reorganizacije. Poslovodstvo ima obavezu  da ga ispuni do 2016. godine. Međutim, bivši radnici su i danas kazali da poslodavac ne poštuje  plan, jer u Novom Prvoborcu je angažovano samo  četvoro radnika, a sva nepokretna imovina je rasprodata.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code