Visokoškolci počeli sa stručnim osposobljavanjem

Visokoškolci počeli sa stručnim osposobljavanjem

784
3
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_herceg_novi_15Čak 3.452 visokoškolaca u Crnoj Gori dobilo je danas priliku da se stručno osposobljavaju u narednih devet mjeseci kod izabranog poslodavca. Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete Program stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim visokim obrazovanje za četvrtu generaciju korisnika naišao je na veće intersovanje no prethodne godine.

– Poslodavci su za Program 2015/2016 godine bili izuzetno zainteresovani, što je rezultiralo oglašavanjem više od devet hiljada slobodnih mjesta za stručno osposobljavanje. Ukupan broj lica sa stečenim visokim obrazovanjem koji se prijavio za učešće u Programu je 3.713 dok je 3.452 dobilo priliku da se stručno osposobljava.

Picerija i restoran

Korisnicima Programa će se narednih devet mjeseci kod poslodavca računati kao 12 mjeseci radnog iskustva i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog, odnosno državnog ispita. Poslodavcima ovaj program omogućava da prepoznaju potrebe za određenim kadrom i radno ga angažuju po isteku stručnog osposobljavanja, naveli su iz Ministarstva.
U praksi se, međutim, pokazuje da nakon obuke nema mnogo poslodavaca koji ostavljaju visokoškolce na svom platnom spisku. Ili nisu sa njima zadovoljni, ili što je češće, nemaju novca da ih plate, pa čekaju sljedeću godinu da dođu do kadra uz pomoć države. Ona im, dok traje obuka plaća 50 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori.
Dešava se i da mnogi visokoškolci biraju one poslodovace kod kojih računaju da neće imati mnogo radnih obaveza, bez želje da zasita upotpune znanje i vještine, već samo da dobiju nadoknadu i ispune godinu radnog staža.

3 Komentari

  1. ovo je samo potrebno za državna radna mjesta,a svi se tome nadaju.Privatnici traže da se radi i da se pokaže što se zna nakon završene škole,a pripravnički nikome ne treba,.
    0    0

Ostavite komentar

*

code