Viva vox na Kanli Kuli: Ne mogu se opisati, moraju se doživjeti...

Viva vox na Kanli Kuli: Ne mogu se opisati, moraju se doživjeti i “preživjeti”

8382
3
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Vokalni sastav Viva Vox nastupio je sinoć, drugi put u Herceg Novom, pred prepunom Kanli kulom, u okviru crnogorske turneje. Vjernoj i istovremeno zahtjevnoj publici priuštio je opet spektakl za pamćenje. Oni koji prate rad ovog sastava manje sigurno nijesu ni očekivali.

viva vox kula 1Dvosatni “vokalni zemljotres” od 17 tačaka obuhvatio je njihove već poznate obrade, ali donio i neke nove.  Iako se nakon prošlogodišnjeg nastupa na istom mjestu činilo da su dali maksimum, da se više nije moglo, ovoga puta sami su sebe demantovali, bili još moćniji i zadali sebi novi zadatak – prevazići sopstvene domete.

Picerija i restoran

Koncert je otvoren soundtrack-om “Navras” iz trilogije “Matrix”, nakon čega se dirigentica hora, Jasmina Lorin obratila publici:

– Veliko je zadovoljstvo biti ponovo ovdje, u ovom predivnom ambijentu. Nadam se da ćete uživati makar pola od onoga koliko uživamo mi. Vidjela sam maloprije i čula da ste uživali u našoj prvoj numeri, Navras. Ako možda i niste prepoznali ovu obradu, sigurna sam da ćete prepoznati svaku sljedeću, a to ćete nam dokazati svaki put kada podijelite sa nama aplauz, kazala je Lorin.

viva vox kula 2 I tako je i bilo. Publika je, kao po komandi, svaku “kompoziciju” ispratila aplauzom, vriskom, uz konstantno slikanje ili snimanje telefonima i mini-kamerama.

Po difoltu, delirijum u publici nastao je kad su krenuli prvi “akordi” kompozicije “Ameno” sastava Era, koja je i ove godine izvedena u mraku, uz male led-lampe koje su bile dio koreografije.

Žestoko je dočekana i obrada koja je proslavila ovaj hor – kompozicija “Du hast”, njemačkog industrijal metal sastava Rammstein.  Ovacijama sa tribina i zidina kule ispraćene su i maestralno izvedene “Show must go on” i “Bohemian rhapsody” grupe Queen, kao i neizbježan dio repertoara – mix pjesama britanskog elektropank sastava The Prodigy – Start the dance, Smack my bitch up i Firestarter.

viva vox kula 3Osim ovih, Viva Vox “protutnjio” je i drugim žanrovima – od Red Hot Chilli Peppers-a, Beyonce, Sie, The Monkeys-a do EKV-a i numere “Srce”.

Koncert koji je bezmalo bio adrenalinska bomba i ove godine okončan je dvostrukim bisom i to istim kompozicijama kao i prošle godine: otpjevana je kultna pjesma iz završne scene “Monty Python-a” ( Žitije Brajanovo ) – “Always look at the bride side of life”, a posljednja na repertoaru bila je dijametralno suprotna svemu navedenom – izvorna narodna “Hajde Jano kuću da prodamo”.

Njom je “spuštena zavjesa” na još jednu više nego uspješnu koncertnu avanturu koja svojom koncepcijom odvaja od stvarnosti, koja ubitačne interpretacije “zakucava direktno u vene” i ne ostavlja prostora za razmišljanje o bilo čemu osim o fokusu na ono što je na sceni. A nije zahtijevala nikakav agresivni marketing, specijalne efekte, opremu i sve ono čemu teže perfomeri koji nastupaju u velikim prostorima. Spektakl je u njihovim glasnim žicama i zato do nekog novog koncerta – neka im taj glas i poživi, baš kako i sam naziv hora “diriguje” – Viva Vox.

3 Komentari

  1. Anonimus. Svaki posjetilac potpisao je da ulazi na sopstvenu odgovornost i po dzepni dron da poleti u slučaju da kula. krene put mora. Ova informacija je glupa i neduhovita taman koliko i tvoj komentar. Odlican koncert bez plej beka kao skale, dobra sanacija iako kazu privremena, dobra noc na kuli.
    0    0

Ostavite komentar

*

code