VJEŽBANJE MORA POSTATI SVAKODNEVNA RUTINA U 2014.

VJEŽBANJE MORA POSTATI SVAKODNEVNA RUTINA U 2014.

219
0
Podijeli

U novije vrijeme bolesti srca i krvnih sudova, kao vodeći uzrok umiranja i bolničkog liječenja u Crnoj Gori, predstavljaju zdravstveni problem koji ima prioritet u rješavanju.

Na drugom mjestu su maligne bolesti, od kojih zajedno sa bolestima srca umre tri četvrtine ukupno umrlih. Ova oboljenja uzrokuju značajan broj potencijalno izgubljenih godina života, kao i značajno povećanje vrijednosti stope privremene i trajne invalidnosti – ukazuju iz Udruženja fizioterapeuta Crne Gore.
Pokretljivost tijela važan je faktor u prevenciji bolesti, a samim tim se smanjuje broj oboljevanja i troškovi liječenja. Redovna fizička
aktivnost umanjuje stres i olakšava obavljanje aktivnosti dnevnog života. Većina ljudi, posebno mladih, sve je sklonija sjedenternom načinu života uz televizor, kompjuter, telefon, što dovodi do
gojaznosti, problema sa zglobovima, dijabetesa, povećanog rizika od visokog krvnog pritiska, osteoporoze i drugih bolesti. Trendovi, ali i bolesti kod nas i u svijetu, nameću sve veće potrebe za fizioterapeutima.
– Stečeno znanje na Fakultetu primijenjene fizioterapije u Igalu obavezuje da u praksi primjenjujemo svoje najbolje stručno znanje, da radimo timski, pregledamo pacijenta, postavimo fizioterapeutsku
dijagnozu, odredimo kratkoročne, srednjeročne i dugoročne ciljeve rehabilitacije, napravimo i sprovodimo plan i program rehabilitacije – podsjeća specijalista primijenjene fizioterapije i predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore, Krsto Kovačević.
Uz poruku garađanima da u Novoj godini pokušaju da promjene loše životne navike i budu aktivniji iz ovog Udruženja daju i nekoliko preporuka za svakodnevne vježbe:

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code